1,418 total views

…parte în dosarul despăgubirilor de 10 milioane de euro, deranjat peste măsură că unii dintre procurori au tupeul să spună că trebuie să dovedească prejudiciul moral în instanţă este strigător la cer…mă deranjează modul de abordare cum că trebuie să dovedesc care a fost prejudiciul creat, a replicat în ultima sa conferință de presă, din acest an.

Declarație Gutău Mircia, conferință de presă, 20 decembrie 2019

„În sfârşit, după 14 ani de zile, Tribunalul Vâlcea a hotărât reabilitarea mea. Nu am spus asta niciodată, dar atunci când pleci din ţară, la punctul vamal îţi ia paşaportul şi verifică şi cazierul ca să vadă dacă ai voie să ieşi din ţară sau nu. Asta a fost umilinţa pe care mi-au dat-o 14 ani de zile şi după 14 ani de zile am fost reabilitat, iar acum am cazierul curat. 14 ani de zile să nu ai voie să ocupi un post de administrator la o firmă, să nu ai voie să fii angajat la o instituţie publică, să nu ai voie la multe. Multe restricţii pe care nu le-am spus niciodată, iar acum, când am cerut acele despăgubiri, când îi văd pe unii dintre procurori că au tupeul să spună că trebuie să dovedesc acel prejudiciu moral în instanţă este strigător la cer. Suma pe care am cerut-o este o sumă mare, de 10 milioane de euro, dar nimic nu compensează cu ceea ce am suferit eu. Absolut nimic! Mă deranjează modul de abordare cum că trebuie să dovedesc care a fost prejudiciul creat, dar atunci când familia mea era umilită, când toţi oamenii din ţară, fără exagerare, ştiau că primarul din Râmnicu Vâlcea a făcut închisoare, ăla nu e prejudiciu? L-am mandatat pe domnul avocat să deschidă procese împotriva tuturor pe care dumnealui îi consideră vinovați de nenorocirea mea. Am făcut acțiune împotriva denunțătorului. Denunțătorul mi-a virat deja 2.500 de euro în cont, dar asta nu înseamnă că s-a terminat. Mi-a virat banii pe care m-a obligat instanța să îi plătesc atunci, nici nu i-am ridicat din cont, dar îi voi face proces penal în care îi voi cere daune. Aceleași acțiuni vor fi făcute împotriva tuturor celor vinovați, inclusiv împotriva doamnei Livia Stanciu”, titrează media locală cu acces la conferințele edilului.

Gutău declară război procurorilor, judecătorilor…

Cu alte cuvinte, Gutău a declarat război deschis tuturor procurorilor și judecătorilor care l-au condamnat pe nedrept, pentru că el nu a pus mâna pe nici un leu și a făcut pușcărie doar pentru că a avut cineva ceva cu el, unul.. Traian Băsescu care nici pe soția dumnealui nu a dorit să o primească în audiență.

Foarte important de menționat, în spațiul public sunt deja comentarii care ne demonstrează că mulți nu au înțeles cum este cu reabilitarea. Pentru acest motiv, încercăm să le explicăm cât mai simplu ce înseamnă această reabilitare și începem cu un mic istoric a condamnării pentru care edilul a cerut reabilitarea.

Reabilitarea pentru abuz în serviciu – licitație trucată, componente la suprapreț

Mircia Gutău a fost condamnat (în afară de dosarul cu presupusa mită primită în schimbul eliberării unui certificat de urbanism) și trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu, în dosarul locurilor de joacă, unde prejudiciul de 100.000 de euro pentru achiziționarea de componente pentru construcția unor locuri de joacă, i-a a dus a doua condamnare.

În 2005, procurorii au decis că licitația a fost trucată de la început, iar anchetat a arătat că înainte de demararea procedurii de achiziție, primarul si proprietarul companiei care avea să fie contractată și care era și nașul său s-au deplasat în Bulgaria unde au stabilit ce produse vor achiziționa. În final, Primăria Râmnicu Vâlcea a cumpărat mobilierul pentru mai multe spații de joacă de trei ori mai scump decât prețul inițial.

Gutău Mircia a plătit 852.636 lei, în condițiile în care acestea au fost cumpărate de la o firmă din Bulgaria la prețul de 321.622 lei. Concret, Inter Grup Com SRL Râmnicu Vâlcea a cumpărat produsele din Bulgaria după care le-a revândut ulterior societății Dancomar SRL care le-a revândut Primăriei de trei ori mai scump. DNA a stabilit că 531.014 lei reprezintă prejudiciul produs Primăriei Râmnicu Vâlcea.

Ancheta a stabilit, la momentul respectiv, că dotările pentru un loc de joacă au costat Primăria administrată de Gutău, aproximativ 30.000 euro, când în realitate furnizorul din Bulgaria le comercializa cu maxim 9000 de euro. Procurorii au mai spus că un loc de joacă valora exact cât o garsonieră.

DNA a scos în evidență și posibilitatea ca Primăria să-și facă achiziția direct de la bulgari, mai ales că Mircia Gutau s-a deplasat personal în Bulgaria împreună cu nașul, Georgescu Ion, administratorul firmei care ulterior a câștigat contractul de achiziție publică.

Dosarul de față, este distinct celui în care a fost condamnat în 2010. Procurorii DNA au dispus IUP – începerea urmăririi penale – în mai 2008. Ancheta în faza de acte premergătoare fiind demarată în anul 2006. Trimiterea în judecată, 12 februarie 2009. În 22 decembrie 2011 – Judecătoria Drobeta Tr Severin – Instanța dispune achitarea inculpaţilor, 11 iunie 2012 – Curtea de Apel Craiova dispune rejudecarea pe fond, 18 decembrie 2013 – Judecătoria Drobeta Tr Severin îl condamnă pe Gutău la 3 ani și 6 luni cu executare, 12 iunie 2014 – Curtea de Apel Craiova, după judecarea apelului, îl condamnă pe Gutău la 2 ani și 6 luni cu suspendare.

Așadar, Gutău este condamnat la 2 ani și 6 luni închisoare cu executare, dar magistrații au decis contopirea pedepselor și acesta a rămas în libertate. Ion Georgescu, nașul și adminsitratorul firmei care a vândut componentele către Primărie, a fost și el condamnat la 2 ani și 6 luni cu suspendare. Pe lângă această pedeapsă, cei doi au fost obligați la plata sumei de 320.899 de lei daune către Consiliul Local Râmnicu Vâlcea și, totodată, li s-a pus sechestru asigurător pe avere. Lui Mircia Gutău i-a fost aplicată și interzicerea dreptului de a fi ales într-o funcție publică timp de doi ani după executarea pedepsei principale.

Finalul care decide un nou război…

Asta este povestea în mare în dosarul locurilor de joacă și pentru care edilul pe data de 13 august 2019, își introduce acțiunea de reabilitare, în baza Art. 527 NCPP – „reabilitarea are loc fie de drept, în cazurile prevăzute la art 150 sau 165 din Codul Penal, fie la cerere, acordată de instanța de judecată, în condițiile prevăzute în prezentul capitol”, la Judecătoria Râmnicu Vâlcea, secția penală, dosarul nr. 9947/288/2019.

Pentru cititorul neavizat, menționăm că reabilitarea este un act juridic prin care cineva este repus în drepturile personale pierdute în urma unei condamnări, iar acțiunea de reabilitare are ca rezultat încetarea, în temeiul unei hotărâri judecătorești, a decăderilor, interdicțiilor și incapacităților care rezultau pentru o persoană din condamnarea penală. Cu alte cuvinte, Mircia Gutău, prin reabilitare, și-a redobândit buna reputație, onoarea și prestigiul știrbit, pentru că „înainte de a te socoti independent, cată să te reabilitezi”, spunea Sadoveanu. Exact asta a făcut acum edilul Râmnicului prin reabilitare pe cale judecătorească.

Reabilitarea este pentru condamnarea în dosarul locurilor de joacă și nu are a face absolut nimic cu dosarul de luare de mită. Despre acest dosar Mircia Gutău nu a vorbit niciodată, lăsând intenționat impresia celor neavizați că se reabilitează în dosarul mită. În dosarul locurilor de joacă Gutău și-a recunoscut abuzul, achitând prejudiciul către Primăria Râmnicu Vâlcea. A fost pedepsit! Acum s-a reabilitat!

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în dosarul dezpăgubirilor cerute – 10 milioane de euro!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.