192 total views

Niciodată să nu ai încredere în partenerii de conjunctură, de moment. Dacă dispare “conjunctura” dispare și partenerul.

Este binecunoscut subiectul Romprest și aventura acestei firme pe meleagurile vâlcene. La fel de binecunoscută este și “relația ” dintre Primăria Râmnicului, cea care i-a închiriat Romprest-ului “100 mp platformă betonată ” în interiorul stației de compost Râureni și firma de salubrizare care aduce doar prejudicii atât locuitorilor, cât și conducerii municipiului. Cu toate că Romprest prestează în continuare în Râmnic grație Primăriei, municipalitatea este cea care trage ponoasele, pierzând sume colosale de bani și fiind acționată în instanță tocmai de către societatea de salubrizare.

Dacă facem o scurtă recapitulare, ajungem la concluzia că Primăria Râmnicului și onor însuși primarul Mircea Gutău sunt de acord și aplică cu sfințenie zicala românească “pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești ”. Este de neînțeles de către noi, contibuabili la bugetul local, cum de Primăria Râmnicului a acceptat ca firma Romprest să utilizeze 2000 mp și toate facilitățile stației de compost (investiție care s-a ridicat la suma de 3 milioane euro) pentru o chirie modică de doar 6000 lei/lună. Ca să nu mai adăugăm aici faptul că în contractul încheiat între Primărie și Romprest este stipulată închirierea a 100 mp, asta așa ca o unică variantă “pseudo-legală”.
Și uite ce-a făcut Romprestul!
Ca răspuns la facilitățile primite, a dat în judecată Primăria și a câștigat în primă fază 1.099.000 lei. Procesul se află încă pe rol, deoarece Romprestul solicită Primăriei să-i plătească încă 450. 000 lei, sumă de bani care, după actualizare, va crește probabil de cel putin trei ori. De unde vor fi luați acești bani? Din bugetul Primăriei, adică din buzunarele noastre, ale contibuabililor de bună credință, care pe lângă faptul că suportăm cheltuieli inexplicabile, ne mai confruntăm și cu mizeria ce a pus stăpânire pe oraș.
Și că tot am vorbit despre plăți inexplicabile, le reamintim cetățenilor Râmnicului că firma de salubrizare Romprest a solicitat creșterea tarifelor cu 20%. Primăria a acceptat mărirea prețului, iar în acest fel Romprestul încasează aproximativ 100.000 lei/lună în plus de la utilizatorii din municipiu.
Mai mult, după ce a oferit Romprestului facilitățile respective, Primăria Râmnicului, de a cărei mărinimie beneficiază nu cetățenii localității, așa cum ar fi normal, ci tocmai o firmă cu capital privat, ajută firma cu pricina să găsească un spațiu în care “să încerce ” să-și amplaseze o “stație mobilă ” de sortare a deșeurilor. Și nu s-a terminat. Primăria pierde 80.000 lei lunar tocmai datorită acordului ca Romprestul să nu depună nici o tonă de deșeuri la groapa ecologică de la Fețeni.

Pe această cale, ținem să reamintit conducerii Primăriei Râmnicului că, prin programul “ Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din județul Vâlcea ”, Consiliul Județean a construit, cu finanțare europeană, o stație de sortare la Râureni ( în imediata apropiere a stației de compost, unde trebuie să fie sortate și deșeurile din Râmnicu Vâlcea ( zona 3 din SMID).
Așadar, această stație a Consiliului Județean a rămas fără obiectul muncii chiar înainte de a fi inaugurată! Costi Rădulescu e bun de plată, fiind obligat să înapoieze banii europeni primiți, deoarece stația nu va mai funcționa.

Facem precizarea că atât în PJGD (Planul Judetean de Gestionare a Deșeurilor) cât și în PNGD ( Planul Național de Gestionare a Deșeurilor ) , care sunt “Biblia” gestionării deșeurilor în Vâlcea și în România, județul Vâlcea are deja autorizate 4 stații de sortare a deșeurilor:
– stația de la Brezoi aparținând CJ, din SMID
– stația de la Râureni, aparținând Urban SA
– stația de la Drăgășani, aparținând Primăriei Drăgășani, care este deja integrată în SMID
– stația de la Râureni aparținând CJ, din SMID

Aceste facilități acoperă 100% cantitatea de deșeuri generate în județul Vâlcea și care sunt destinate sortării. Suntem probabil singurul județ din România care dispune de 4 stații de sortare.
Și așa cum îi stă bine românului, ne-am tot pus întrebări, la care încă mai așteptăm un răspuns …din partea autorităților competente, firește.

De ce se mai permite acum, la aproape 2 ani de la începerea contractului cu Romprest, să se mai înființeze o stație de sortare odată ce ea nu a fost pusă în funcțiune cînd era cazul, așa cum de altfel era prevăzut și în contract? Pentru o mai bună lămurire, adăugăm faptul că peste un an și 5 luni, adică exact pe data de 31.07.2018, contractul cu Romprest se finalizează. Din punctul nostru de vedere, o alta stație de sortare a deșeurilor nu-și mai are rostul gândindu-ne la perioada de timp la care ne raportăm.

Unele voci spun că Primăria are deja un plan. Primind în continuare susținere din partea municipalității, Romprest mizează pe faptul că stația de sortare a Consiliului Județean se va închide din lipsă de activitate. Operatorul de salubrizare din Râmnic nu va transporta deșeurile la stația aparținând Consiliului Județean.

Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor din Vâlcea va falimenta, sumele obținute ca finanțare de la UE se vor restitui iar Primăria Râmnicu Vâlcea va propune, în lipsa SMID-ului Județean, prelungirea contractului cu Romprest și eventual extinderea lui și la nivel de județ.
Să dăm o mână de ajutor prietenului Costi Rădulescu care o să fie într-o mare problemă …

Stați liniștiți, este numai o opinie a noastră, deocamdată, dar ceea ce se întâmplă din 2015 în Râmnicu Vâlcea în ceea ce privește gestionarea deșeurilor, ne face să credem că orice este posibil.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.