268 total views

Babilon, sec II î.Hr.

Legenda biblică spune ca Babel era un oraş, unde locuiau oameni uniti, care vorbeau aceeaşi limba. Ei au decis să înalţe un turn, care să ajungă până în cer. Constructorii îşi propuseseră glorificarea numelor lor, nu să aducă slava lui Dumnezeu. Creatorul, văzând că oamenii păcătuiesc împotriva Lui, le-a încurcat limbile şi i-a imprăştiat pe toată faţa pământului.

Conform datelor istorice, oraşul Babel, capitala Babiloniei antice, situate pe malurile Eufratului, era cunoscut datorită templului Esagila, a cărui denumire se traduce prin “cel ce ajunge până la nori”. Templul a fost construit de către unul dintre primii regi babilonieni, Hammurabi.

Pieter Bruegel, un cunoscut pictor flamant, a pictat tabloul “Turnul Babel” după călătoria la Roma. Turnul din tablou are trăsături comune cu coloseumul din Roma prin anumite detalii tipice arhitecturii romane: coloane, arcade duble, etaje orizontale. Aici se văd şi cele şapte nivele deja construite, al optulea fiind în construcţie. Zigguratul Babel apare înconjurat de schele, scări, macarale, elevatoare, utilizate în epoca respectivă. La temelia lui se află oraşul şi portul. Localitatea unde se construieşte turnul are un peisaj care seamănă izbitor cu câmpiile, dar şi cu marea Olandei.

Este interesantă părerea lui Bruegel: el spunea că eşecul proiectului arhitectural nu a fost condiţionat de barierele lingvistice, apărute subit, ci de greşelile comise în timpul construcţiei. La prima vedere, edificiul enorm părea a fi destul de durabil, însă, la o examinare minuţioasă, se putea observa că etajele nu erau drepte, nivelele inferioare ori nu erau finalizate, ori se distrugeau, iar întreaga clădire era înclinată spre oraş.

Istoricii au demostrat că turnul Babel a existat într-adevăr. El a fost construit în mileniul al II-lea î.Hr.. Ulterior, el a fost distrus şi reconstruit de mai multe ori. Ultima reconstrucţie datează din sec. VII-VI î.Hr.. Dacă ar fi comparat cu edificiile actuale, turnul avea înălţimea unei clădiri cu 30 de etaje. După toate probabilităţile, baza turnului era pătrată, fiecare latură având lungimea de aproximativ 91 de metri. S-a constatat că în toate documentele este indicată această cifră. Herodot a apreciat înălţimea turnului la 92 de metri.

Monumentul impresiona prin dimensiunile sale nemaivăzute, dar şi prin volumul de muncă uriaş, necesar ridicării acestuia; o inscripţie menţionează faptul că “tot norodul din multe ţări” a lucrat acolo. Astfel, turnul se înfăţişa ca un edificiu cu opt nivele, acoperit la exterior cu cărămidă arsă. Fiecare etaj era colorat în mod diferit, iar în vârful construcţiei se afla un sanctuar, împodobit cu coarne de aur, simbolizând belşugul. Se consideră că zeul Marduc, protectorul oraşului, locuia acolo. În interiorul sanctuarului se aflau o masă şi un pat, aurite, iar pe scările turnului se oficiau procesiuni religioase.

Templele din Mesopotamia antică se deosebeau de cele egiptene, care erau construite în întregime din piatră şi nu aveau camere interioare, decât odăi mortuare.

După înfrângerea lui Darius (331 i.Hr.), Alexandru cel Mare, apreciind posibilităţile economice şi strategice ale Babilonului, fiind impresionat de frumuseţea monumentelor acestui oraş, a intenţionat să refacă turnul, oferindu-i zeului Marduc-protectorul cetăţii, un templu demn de măreţia sa.

Moartea marelui rege macedonean a pus capăt încercărilor de restaurare a Turnului Babel. Apropo, în akkadiană Babilon înseamnă “poarta zeului”, iar în ebraică acest nume ar putea avea sensul de “confuzie”, “amestec”… Mai târziu, nimeni nu a mai îndrăznit să îşi asume realizarea unei lucrări cu proporţii atât de colosale.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.