1,756 total views

….deși suma alocată prin HG, în valoare totală de 194.606.000 lei, era pentru 16 județe – Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Cluj, Covansna, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Vaslui și Vrancea.

Gazeta de Bistrița publică în data de 3 august 2019, un articol cu titlul – „ABAST trage un „sifon” de 5 milioane de lei și pregătește un tun de 200 de milioane de lei. Administrația condusă de Ioana Diaconescu contractează firme de casă pentru zile negre”, în care sunt explicate cum „milioane din ape” sunt consumate de „familia apelor”. Articolul scoate în evidență caracatița din ABAST care se pare că este „hrănită” chiar de la vârf de minister.

Nu reluăm articolul integral, care se poate citi AICI, dar menționăm că autorul articolului are o rugăminte la final și face public faptul că „procurorii ar trebui să intre puțin în apă pentru 200 milioane de lei”, pentru că…probleme pe partea de „codița” lui Hrebenciuc în Aquaproiect”.

Este cunoscut la nivel de ANAR și ABA-uri, că TdV a publicat numeroase articole care au scos în evidență anumite ilegalități, majoritatea sesizate de oamenii din Ape. În această perioadă publicația TdV a fost contactată și de angajați din alte Ape, din țară, și cu care s-a păstrat legătura. Astăzi, ne este adusă în atenție administrația de la Cluj – ABAST – condusă de Ioana Diaconescu. Ca o glumă, și o paranteză în același timp, am fost întrebată dacă am vreo legătură de rudenie cu Ioana Diaconescu.

Așadar, am primit pe adresa redacției câteva detalii în plus legate de investigația ziarului din Bistrița, detalii care scot în evidență ce s-a mai întâmplat după publicarea articolului. Completările care ne-au fost aduse la cunoștință le redăm mai jos, integral.

”Lucrările de execuție au fost licitate deja, joi și vineri, urmând ca ultima licitație să fie făcută azi. Unul dintre constructori (Global Industrial ) se pare că apropiat al domnului Moise și al directorului general ANAR – Victor Sandu, a și dus utilajele pe amplasamentul lucrării, Dipșa Teaca, o lucrare de peste 22.000 ron. Cu toate că firma nu a executat lucrări pe Ape, în total de nici 5000 lei anul trecut, și nu mai vorbim de ceilalți ani unde se pare că nu au lucrat nimic, cu sprijin a ajuns unde trebuie. Anul trecut având în asociere cu CML, o altă firmă de casă a ministrului Deneș și tot o lucrare pe HG.

S-au calificat pentru efectuarea lucrărilor numai firme de casă, cu toate că firmele mari precum SOCOT, LESCACI și altele, au fost descalificate, pentru că nu intra în grațiile directoarei Ioana Diaconescu.

Totodată vă aducem la cunoștință că, pentru a propune o lucrare spre a fi finanțată prin HG în regim de urgență, pe calamități, aceasta trebuie să existe ca lucrare în patrimoniul unei administrații bazinale din subordinea ANAR. De exemplu, dacă un zid de sprijin de 100 metri care este în inventarele ABA se distruge în urma viiturilor, o bucată de 20 de metri, doar cei 20 de metri, se pot repara în regim de urgență pe H.G., restul, pe lucrări de investiții.

Dar, la ABA Siret Tisa sunt prinse foarte multe lucrări care nu au existat niciodată, adică sunt lucrări noi care sunt lucrări de investiții ce trebuiau atribuite prin portalul electronic – SICAP.

Lucrarea nr. 3 din HG 441 – lungimea de 500 ml consolidare – nu există

Lucrarea nr. 4 din HG 441 – 350 ml consolidare -nu există

Lucrarea nr. 5 din HG 441 – nu există jumate nici consolidare nici praguri

Lucrarea nr. 7 din HG 441 – consolidarea este propusă pe toată Valea Șieu – nu există în acte

Lucrarea nr. 9 din HG 441 – nr de praguri foarte multe față de realitate

Lucrarea nr. 10 din HG 441 – praguri inexistente în inventare

Lucrarea nr. 11 din HG 441 – lungimea consolidării și praguri inexistente în acte, Teaca, plus fiind o albie destul de dreaptă nu era necesar nici 300 ml de consolidare

Lucrarea nr. 12 din HG 441 – lungimea de consolidare este exagerată

Lucrarea nr. 13 din HG 441 – nr. de praguri mărit

Lucrarea nr. 14 din HG 441 – lungimea mai mare la consolidare și la nr. de praguri

Deci, lucrările din H.G., dacă s-ar verifica ar rămâne undeva la jumătate, dar așa banii cheltuiți din buget, banii contribuabililor, ajung în buzunarele cui trebuie. Restul lucrărilor de investiții fiind cât de cât normale. Din informațiile unor angajați care au vrut să oprească aceste excrocherii cu bani publici, făcute se pare de Ioana Diaconescu, metehne dobândite de la ABA Crișuri, unde s-au plătit lucrări fără a fi executate, acum, sunt puse în practică aici la Administrația Bazinală de Apă Someș Tisa – ABAST Cluj, cu sprijinul lui Sofronie, consilierul de încredere la ministrului Deneș și fost director și el, cândva, la ABAST”.

„Prietenii” din Ape ai doamnei Ioana Diaconescu, pe lângă faptul că își tot pun întrebarea dacă Emil Radu Moldovan (baron de Bistrița definit de media locală) președintele CJ Bistrița-Năsăud și președintele PSD Bistrița-Năsăud, este cumva părtaș la „prăjitura Ioanei”, intuiesc că de data asta a făcut-o lată domnul ministru care cică „ar fi deja prins în lațul mafiei Apelor Române, pentru că s-au prins cam mulți că oamenii lui Dragnea au căpușat bugetul Românie și unii, pe ultima sută de metri, încă o mai fac”. Ca idee, poate mulți nu știu, dar județul Bistrița-Năsăud, cel mai mic județ din România, a dat totuși doi miniștri – unul la Dezvoltare și unul la Ape și Păduri. Și totuși, ne întrebăm, lucrările pe HG 441 care nu există, se pot încadra la deturnare de fonduri?

Victor Sandu a fost contactat pentru un punct de vedere, dar ne-a comunicat doar că pe H.G. a delegat semnătura, că în momentul de față se află în concediu, dar că o să ne răspundă la cele menționate în articolul de presă.

Când vom primi punctul de vedere al directorului general – Sandu Victor, îl vom publica integral

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.