122 total views

Români din Republica Moldova, Serbia și Oltenia au dat, simbolic, „mână cu mână” la Bruxelles, în zilele premergătoare sărbătorii Unirii Principatelor Române, la invitația europarlamentarului PDL Marian-Jean Marinescu, vicepreședinte al Grupului PPE în Parlamentul European.

Organizat în Parlamentul European, evenimentul a inclus vernisajul expoziției de măști în lemn ale artistului popular Gheorghe Florea, o prezentare de costume tradiționale românești din Moldova, Valea Timocului (Serbia) și Oltenia, precum și lansarea cărții „Tradiții culinare românești la sud de Dunăre” a jurnalistului Romeo Crîșmaru, o colecție de rețete culinare culese din Valea Timocului.

Ansamblul de cântece și dansuri „Plai de dor” din Șerbănești, Olt, a încheiat evenimentul cu o demonstrație a unuia dintre cele mai îndrăgite dansuri populare românești: călușul.
„Astăzi am cinstit unitatea, tradiția și continuitatea neamului nostru, cu câteva zile înainte de marea sărbătoare a Unirii

Principatelor Române. Momentele artistice la care am asistat sunt dovada grăitoare a talentului și culturii noastre deosebite, care s-au păstrat vii atât dincolo de Prut, cât și la sud de Dunăre, în Timoc”, a spus deputatul european Marian-Jean Marinescu.

La eveniment au participat Excelența Sa, domnul Ambasador Eugen Caras, șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Excelența Sa, domnul Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova în Belgia, precum și domnul Adrian-Cristian Bratu, reprezentant permanent COPS, din partea Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, alături de eurodeputați și angajați ai Parlamentului European.

Deputatul european Marian-Jean Marinescu este cunoscut ca un susținător al integrării europene a Republicii Moldova.

După ce a lucrat pe dosarul privind simplificarea procedurii de eliberare a vizelor pentru cetățenii moldoveni, în prezent vicepreședintele Grupului PPE este raportor al Parlamentului European pe dosarul privind eliminarea vizelor pentru Republica Moldova. De asemenea, eurodeputatul PDL a susținut și promovat, prin mai multe acțiuni, respectarea drepturilor comunităților de români din Serbia.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.