58 total views

Se vorbeşte astăzi despre o criză tot mai pronuntată a conştinţei, a moralei, a bunului simţ. Auzim tot mai des spunându-se: ”Nu de mult a fost rău, acum e… dezastru!”.

Astăzi, 8 iulie, la Ocnele Mari va avea loc o manifestare culturală determinată de evocarea martirajului poetului Vasile Militaru, unul din mulţii intelectuali pe care puterea comunistă instaurată la 6 martie 1945 în România, i-a eliminat fizic în lagarele şi puşcăriile înfiinţate pe tot cuprinsul ţării.

Din păcate, puţini vâlceni ştiu că la Ocnele Mari a funcţionat un lagăr de exterminare al “duşmanilor de clasă “ ai comuniştilor, lagăr care a funcţionat în anii ’50 şi unde la 8 iulie 1959, poetul Vasile Militaru, intelectual din generaţia lui Grigore Alexandrescu şi a fabulistului de valoare Alecu Donici, a fost ucis.

Destinul lui Vasile Militaru este destinul unei întregi generaţii de intelectuali ai României care au facut Marea Unire , au ridicat România în perioada interbelică şi au suferit cumplit pentru că au avut curajul să ceară înapoi de la ruşi , Basarabia , Bucovina şi Ţinutul Herţa.

Cu ce a fost deosebit traseul lui Vasile Militaru prin puşcăriile comuniste faţă de cel al marelui om politic, Iuliu Maniu, şeful Partidului Naţional Tărănesc, mort în închisoarea de la Sighet 1951, al lui Ion Mihalache, alt fruntaş ţărănist mort în închisoarea de la Râmnicu Sărat în 1953, al lui George Brătianu, reputatul istoric mondial şi lider al PNL, mort în închisoarea de la Jilava, a generalilor Aldea şi Mihai, a numeroşilor preoţi ortodoxi, greco- catolici şi catolici?

Cu nimic, putem spune!… toţi fiind chinuiţi prin bătăi repetate, înfometare, expunere la întuneric şi frig, izolare pe parcursul a perioade lungi de timp.

Ce resorturi ale gândirii umane au putut naşte nişte monştri precum: Vişinescu, călăul de la Râmnicu Sărat sau comandantul lagărului de la Periprava, Ion Flăcău, care s-au făcut remarcaţi prin bestialitatea cu care s-au comportat faţă de prizonierii politici?
Prin exterminarea acestei generaţii de oameni deosebit de inteligenţi , animaţi de înalte sentimente patriotice şi care au preferat să moară decât să pactizeze cu duşmanul, România a avut de pierdut cel putin 20 de ani până să-şi formeze alţi intelectuali. Sacrificul lui Vasile Militarul şi al celorlalţi martiri din închisorile comuniste ( să nu uităm niciodată de patriarhul politicii româneşti, Iulius Coposu), a salvat România de la bezna morală, în care o doctrină străină de aceste plaiuri, ne-a cufundat timp de 45 de ani.
Toţi cei care vor fi prezenţi astăzi la Ocnele Mari la festivităţi, sperăm să se gândească măcar o secundă la martirajul acestor oameni, a căror singură vină a fost că erau români. îşi iubeau ţara şi aparţineau unei alte pături sociale decât cea instalată la conducerea ţării, la 6 martie 1945.

Cel cunoscut publicului larg, îndeobşte, după versurile,, A venit aseară mama/ Din sătucul dedeparte…,,- poetul Vasile Militaru s-a născut  la 19 septembrie 1886 în Dobreni, judetul Ilfov. A plecat în cer la 8 iulie 1959.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.