120 total views

Invenţia cercetătorilor din Râmnicu Vâlcea este o metodă de reciclare a deşeurilor din sticlă securizată.

Medalia de aur obţinută de Institutul de Criogenie la Geneva, confirmă tradiţia şi valoarea cercetării vâlcene, a declarat pentru AGERPRES prof. dr. Ioan Ştefănescu.

“Este rezultatul a peste 30 de ani de cercetare aici la Vâlcea. Institutul nostru dovedeşte că se poate reuşi, că nimic nu e imposibil. Institutul nostru este o emblemă, este cartea de vizită a României în cele din urmă. Într-un prezent, în care parcă ne străduim să scoatem în faţă numai senzaţionalul şi faptul divers cu nuanţe negative, există şi o lume care crede şi valorifică potenţialul creator al şcolii româneşti, al cercetării româneşti. La Geneva, românii au fost şi cei care au obţinut rezultate remarcabile, reprezentând alte firme. Medalia de aur afirmă şi confirmă tradiţia şi valoarea cercetării vâlcene. Este o medalie a unui colectiv, nu a unui individ sau a unor indivizi”, a spus luni prof. dr. Ioan Ştefănescu.
Cercetătorii de la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice şi Separări Izotopice au fost distinşi cu medalie de aur şi un premiu special la Salonul Internaţional al Invenţiilor, Tehnicilor şi Produselor Noi de la Geneva.

Invenţia celor trei cercetători vâlceni – Ioan Ştefănescu, Elena David şi Adrian Armeanu – este o metodă de reciclare a deşeurilor din sticlă securizată. Brevetul se referă la o metodă simplă de reciclare a deşeurilor din sticlă laminată cu polivinil butiral şi asigură separarea eficientă a lor pe baza diferenţei de densitate şi fragilitate care există între aceste materiale. Aplicarea metodei permite obţinerea sticlei şi a polivinil butiralului, complet purificate, care pot fi reutilizate în procesul de fabricare a sticlei securizate sau pentru alte aplicaţii.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.