872 total views

USR Vâlcea a organizat o conferință de presă la care au participat președintele filialei Andrei Gheorghiu și deputații USR – Ion Stelian, Mihai Botez și Cristian Seidler.

În cadrul discuțiilor au fost abordate atât probleme locale, cât și aspecte ale politicii naționale, în special inițiativa cetățenească „Fără penali în funcții publice”. Subiectele de pe plan local ale conferinței au fost legate de proiectul privind „Bugetarea Participativă”, atacarea în contencios administrativ a Hotărârii Consiliului Local de mărire a taxelor și impozitelor, precum și situația liceelor tehnologie din Râmnicu Vâlcea.
USR Vâlcea a depus la începutul acestui an o propunere de Buget Participativ pentru Râmnicu Vâlcea. Potrivit acestui instrument, râmnicenii ar putea trimite propuneri de proiecte și ar putea decide prin vot care sunt cele mai bune astfel de propuneri ce merită implementate. Proiectul a fost depus în data de 23 ianuarie, iar până în acest moment Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea nu a oferit un răspuns. Vom acționa în conformitate cu legislația în vigoare în ceea ce privește această problemă și luăm în considerare inițierea procedurii de transformare a acestei inițiative într-un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin strângerea de semnături de la minim 5% dintre râmniceni, așa cum prevede legea.
În ceea ce privește subiectul legat de mărirea impozitelor și taxelor locale, USR Vâlcea a luat decizia de a ataca în contencios administrativ Hotărârea de CL nr. 495/28.12.2017. Considerăm că această hotărâre a fost emisă cu nesocotirea prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică. Din analiza noastră juridică reiese că, în procedura prealabil-obligatorie impusă de lege, a fost dat publicității un alt conținut decât cel final al HCL nr. 495, motiv pentru care USR Vâlcea a solicitat revocarea acesteia. Plângerea prealabilă a fost depusă, se așteaptă răspunsul instituției și vor fi urmați pașii procedurali care se impun în continuare.
În ceea ce privește reorganizarea prin divizare totală a Liceelor Henri Coandă și Oltchim, USR a înaintat prin deputatul Dan Rădulescu (membru în Comisia de învățământ) o cerere către Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, prin care se solicită motivele și studiul de impact care au fundamentat hotărârea de Consiliu Local prin care se desființează aceste două licee tehnologice. Dat fiind că elevii de la cele două licee vor fi repartizați la alte școli, USR a cerut să fie expuse măsurile luate în calcul pentru a contracara riscul creșterii abandonului școlar. USR a întrebat totodată dacă se va respecta principiul păstrării profilului pentru care optaseră elevii (adică cel tehnologic) și dacă există cadre didactice disponibilizate. Colegii parlamentari USR din Comisia de învățământ se vor implica în această chestiune și vor susține cauza profesorilor și părinților de la cele două licee.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.