1,008 total views

În această perioadă, la nivel naţional se desfăşoară o amplă campanie care are drept scop conştientizarea cetăţenilor faţă de pădure. Sub sloganul “Luna plantării arborilor”, vor fi împădurite mii de hectare în toată ţara. Luna Pădurii a fost celebrată pentru prima dată în 1953, cînd s-a stabilit prin lege organizarea, an de an, a unor acţiuni pe direcţie silvică, avînd un pronunţat caracter educativ.

Direcţia Silvică Vâlcea a început, vineri, campania „Luna plantării arborilor“, ce se va desfăşura între 15 martie – 15 aprilie. Deschiderea campaniei a fost organizată de Direcţia Silvică Vâlcea printr-o conferinţă de presă la care au participat – reprezentanţii Parcurilor Naţionale Buila Vânturariţa şi Cozia, şefi de ocoale silvice private, reprezentanţi ai CEZ, dar şi de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Vâlcea.

 

În urmă cu cinci ani, acest eveniment a luat denumirea de „Luna plantării arborilor“ Gheorghe Mihăilescu, directorul Direcţiei Silvice Vâlcea, spune că, prin această acţiune, generaţiile următoare vor fi mult mai responsabile în privinţa mediului înconjurător: „Ca în fiecare an, Regia Naţională a Pădurilor şi Direcţia Silvică Vâlcea serbează “Luna plantării arborilor”.

În 1901, Spiru Haret, ministrul Cultelor, motivat de o adresă a ministrului de Interne şi la invitaţia academicianului Urechia, a dat o circulară tuturor directorilor de şcoli, pentru a serba Ziua Pomilor, ocazie cu care fiecare elev era obligat să planteze un arbore. Astăzi, “Luna plantării arborilor” nu înseamnă doar plantarea lor, ci şi semănături în solarii şi pepiniere, lucrări de îngrijire a arborilor tineri, precum şi acţiuni de curăţire şi igienizare a pădurilor.
Anul acesta, DS Vâlcea îşi propune să efectueze lucrări de împădurire pe o suprafaţă totală de 93 de hectare, din care 51 de hectare de împăduriri integrale, 41 hectare completarea împăduririlor efectuate în anii anteriori şi 1 hectar de refaceri. Pentru împădurirea acestei suprafeţe DS Vâlcea va utiliza un număr de cca 445 mii bucăţi puieţi forestieri produşi în totalitate în cele 32 de pepiniere proprii. De asemenea, în această perioadă vor fi livraţi din pepinierele silvice aparţinând subunutăţilor DSV peste 1.000.000 puieţi forestieri, aceştia urmând a fi distribuiţi către direcţii silvice din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva. Cu o producţie anuală de peste 1,5 milioane bucăţi puieţi forestieri, DS Vâlcea, se situează între primele trei direcţii silvice din cadrul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, în ceea ce priveşte producerea de material săditor.

 Regenerarea pădurii este unul din fenomenele cele mai importante din viaţa unei păduri, care încheie un ciclu de vegetaţie şi este, în acelaşi timp, debutul unui nou arboret.

Activitatea de regenerare a pădurilor din cadrul Direcţiei Silvice Vâlcea se desfăşoară sub semnul păstrării continuităţii pădurii, prin instalarea şi menţinerea vegetaţiei forestiere, cu promovarea formulelor şi a schemelor de împădurire care să conducă la realizarea cât mai grăbnică a stării de masiv.
În acest cadru, asa cum procedează an de an, Direcţia Silvică Vâlcea invită locuitorii judeţului, autorităţile locale, şcolile, alte instituţii ce îşi doresc să fie aproape de natură să participe alături de personalul silvic la aceste acţiuni care se înscriu în manifestările desfăşurate de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva pentru mărirea suprafeţei împădurite, la nivelul judeţului Vâlcea, grupate sub genericul “LUNA PLANTĂRII ARBORILOR – ediţia 2014″.

Direcţia Silvică Vâlcea deţine un număr de şapte ocoale silvice private, are în administrare 265.000 ha. de pădure, din care 95.000 ha. se află în proprietatea statului, 26.000 ha aparţinând DS Vâlcea, restul fiind contractate de la proprietarii particulari.

Este bine de ştiut că ponderea pădurilor în judeţul Vâlcea se ridică la 42%.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.