1,206 total views

Lucrările de modernizare de la Spitalul Judeţean Vâlcea au demarat cu stângul. Constructorii au găsit lucrări ascunse imposibil de cuantificat în ore muncă şi bani, angajaţii celor două firme de construcţii sunt puţini şi muncesc în pas de melc, zgomotul  şi praful au pus pe fugă pacienţii lăsând spitalul fără bani. Conducerea Consiliul Judeţean Vâlcea a chemat la apel  dirigintele de şantier, proiectantul şi  cele două firme de construcţii pentru realizarea altei documentaţii şi maximizarea timpului de lucru. Cei trei au promis, doar  verbal, că  vor reglementa neajunsurile şi asta pentru că despre  penalităţile de întârziere nu a vrut nimeni să amintească.

Termen de finalizare, luna august

Capii judeţului s-au ocupat săptămâna aceasta de  calvarul de la SJU, de stadiul lucrărilor de execuţie.  Cu toate că  lucrările de execuţie sunt realizate  de două firme de construcţie,UTI Grup şi  Romconstruct Holding Grup  rezultatul se lasă aşteptat. Muncitorii mimează munca şi mai nou au apărut şi vicii ascunse, lucrări ascunse care implică modificarea documentaţiei iniţiale. Contractul, în valoare de peste nouă  milioane de euro, este finanţat din fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Regional şi are  ca termen de finalizare  luna august 2015.

5 august, termen de evaluare a lucrărilor

Preşedintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, a convocat miercuri dimineaţa toţi  factorii de răspundere implicaţi în proiectul de reabilitare a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, de la proiectant la dirigintele de şantier în speranţa impulsionării lucrărilor.
Din păcate lucrările ascunse descoperite în timpul lucrărilor obligă CJ să lanseze  o nouă ofertă de achiziţii publice pentru lucrările care nu au fost incluse în documentaţia iniţială.
,,Am fost la SJU pentru a identifica toate problemele pe care le reclamă constructorul, că nu sunt cuprinse în documentaţia iniţială. În baza analizei efectuate a rezultat că avea dreptate, că anumite lucrări nu sunt cuprinse în documentaţia iniţială, este vorba de lucrările ascunse. Se mai întâmplă ca atunci când demolezi o construcţie îţi dai seama că foarte multe locuri care nu au fost vizibile la momentul realizării proiectului nu au putut să fie cuprinse în proiect. Am stabilit ca într-o perioadă de două săptămâni, respectiv până la 5 august, constructorii, dirigintele de şantier şi proiectantul să identifice toate lucrările care nu au fost cuprinse în documentaţia iniţială şi să le evalueze fizic şi valoric pentru completarea documentaţiei existente. Noi o s-o prezentăm la ADR Craiova, am luat deja legătura cu conducerea agenţiei, în vederea acceptării acestei documentaţii pentru analiză deoarece valoarea licitată de constructor şi valoarea totală rezultată este destul de mare. A rămas o valoare foarte mare neconsumată şi în cadrul acestei valori aceste lucrări ascunse, suplimentare  pot fi făcute lejer printr-o ofertă de achiziţii publice, legea ne permite acest lucru”, a precizat Ion Cîlea.

Agricultorii, principalii sabotori ai SJU

Conducerea Consiliului Judeţean are probleme şi cu ritmul lucrărilor, angajaţii celor  două firme de construcţii lucrează în pas de melc, deşi spitalul este funcţional.
Ion Cîlea a declarat că a avut o discuţie cu directorii celor două firme de construcţii atât pe tema suplimentării numărului de muncitori, cât şi pe tema ritmului şi a programului de lucru.
Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea pierde zilnic pacienţi din cauza lucrărilor de reabilitarea a clădirii şi odată cu ei şi banii, deoarece banii urmează pacientul. Vâlcenii cer internarea în spitalele din ţară pentru a scăpa de calvarul lucrărilor, iar banii vor ajunge inevitabil  în bugetul spitalelor respective.
În cazul în care capii judeţului nu vor găsi soluţii, SJU Vâlcea riscă să piardă mai mult de jumătate din bugetul alocat anul trecut din cauza exodului pacienţilor,  din cele 70.000 de cazuri contractate anul trecut doar 40.000  s- ar putea  concretiza  în internări  până la finele  acestui an. Astfel SJU Vâlcea va figura cu un minus de  30.000 de cazuri, deci o reducere drastică a bugetului pe anul viitor.

30.000 cazuri false

Conducerea SJU Vâlcea a încercat să bagatelizeze problema exodului pacienţilor printr-o declaraţie de presă în care a pus accentul pe internările false.
,,Nu este adevărat că spitalul pierde pacienţi din cauza lucrărilor de modernizare, este perioada agricolă şi oamenii au treabă la câmp, când va veni iarna vor începe şi internările. E un lucru ştiut…”, au declarat preşedintele  şi vicepreşedintele CJ Vâlcea.
O declaraţie riscantă, inconştientă chiar,   prin care cei doi capi ai judeţului au confirmat faptul că din cele 70.000 de cazuri declarate de SJU, plătite de CNAS, 30.000  sunt cazuri false, adică cazuri care încarcă abuziv, chiar ilegal, cheltuielile ministerului Sănătăţii.
La fel de ştiut este şi faptul că secţiile de chirurgie, principala sursă de venit a spitalului, nu pot funcţiona în spaţii improprii actului medical, iar spitalul se va transforma etaj cu etaj într-un câmp de luptă, chiar dacă capii judeţului încearcă să bagatelizeze acest fapt.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.