…sau ce? Cam asta miroase! Oamenii de afaceri care au devenit peste noapte mari politicieni au lăsat moștenire copiilor lor firmele pe care le administrau, dar în continuare ei câștigă contracte de sute de milioane de euro din bani publici. Mai nou, avem un Parlament populat cu oameni de afaceri, avem consilii județene pline de astfel de „politicieni” pentru că, spun ei, au o vârstă și e bine să mai facă și altceva. Numele unora apar în numeroase articole anchete ori în rapoarte făcute de exemplu de ANI, DNA, DGA, etc.
Lobby politic între președinți de Consiliu Județean!?
Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea, susține că „Noul CET” intră în linie dreaptă, asta după ce a semnat contractul de proiectare și execuție a lucrărilor, o investiție care ajunge la cca 200 milioane euro.
Despre acest proiect edilul ne informează că se va desfășura în trei etape, care presupun: achiziționarea și montarea a 4 cazane pentru apă fierbinte și a 5 motoare termice cu puteri de 10,4 MW electric fiecare, precum și construirea unei centrale de cogenerare pe biomasă cu o putere de 1,8 MW electric. Termenul de execuție a lucrărilor este de 25 de luni, din care 2 luni sunt prevăzute pentru partea de proiectare. Rădulescu mai adaugă că prin realizarea acestei investiții la CET Govora, scopul este de a putea furniza apă caldă și căldură populației la un preț mai mic și la standarde înalte de eficiență și de protecție a mediului înconjurător. Contractul a fost încheiat între CJ Vâlcea și SC Elsaco SRL!
Despre Elsaco, care „a câștigat” contractul, doar „de bine” în mass-media
Așadar, avem un contract de 200 milioane de euro pentru Valeriu Iftime, președintele Consiliului Județean Botoșani, care după preluarea funcției a renunțat la calitatea de administrator în, atenție!, cele 8 societăți care formează grupul Elsaco, rămânând doar acționar. Potrivit declarației de avere acesta are acţiuni sau părţi sociale în următoarele societăţi comerciale care formează grupul Elsaco, plus în altele:
SC Elsaco Electronic SRL – 40 % – 2.139.100 RON
Smart Eco Plus SRL – 20 % 400 RON
SC Elsaco Imobiliare SRL – 40 % 1.200 RON
SC Elsaco Engineering SRL – 40 % 8.000 RON
SC Vestra Industry SRL – 40 % 300 RON
SC Fotbal Club Botosani SA – 40 % 52.000 RON
SC Motif Energy SRL – 10 % 200 RON
SC Termocoop SRL – 32 % 960 RON
SC Zim Project Imobiliare SRL – 50 % 500 RON
SC Elsaco Energy SRL – 32 % 320 RON
Afaceristul devenit politician,
a cedat firmele celor doi fii ai săi, fiind convins că astfel nu încalcă legea, iar ANI și DNA nu-l vor urmări. La „recepția” dată în cinstea semnării contractului, unde a participat aproape toată lumea „bună” care se învârte în jurul CET-ului, a fost prezent, cum era și normal, reprezentantul societății câștigătoare de contract – Șerban Eftime, fiul cel mic al președintelui CJ Botoșani, Valeriu Eftime. Șerban conduce cea mai mare firmă din grup – SC Elsaco Electronic SRL, câștigătoarea contractului de 200 milioane de euro. Voit sau nu, angajatul din CJ Vâlcea care se ocupă de înregistrările, fotografiile, promovarea de fapt a evenimentelor care au loc în instituție (nu știm care, că sunt mulți cu aceleași atribuții!) l-a prezentat în filmare pe Șerban Iftime ca fiind de la SC Elsaco SRL, ori această firmă nu este parte a grupului!
Inadmisibil,
filmarea dată publicității să nu ai corectă scrierea societății care a câștigat contractul, în condițiile în care cu siguranță în documentele oficiale este vorba despre SC Elsaco Electronic SRL și nu SC Elsaco SRL. Am studiat foarte atent pagina oficială a grupului Elsaco, deci știm denumirea corectă a celor 8 firme care compun grupul și cărora li se adaugă și o firmă care activează în domeniul turismului – Conacul Zăicești!
Gafă de proporții,
sau lipsă de respect din partea conducerii CJ Vâlcea față de societatea care are 29 de ani experiență, 20+ proiecte internaționale, 8 companii Elsaco, 20+ parteneri strategici, 600 de angajați, 198 milioane de euro cifră de afaceri în 2023, și o avere a conducătorului de facto, Valeriu Eftime – patronul care a devenit politician – președintele CJ Botoșani, estimată la 24 milioane de euro, să nu îi promoveze corect denumirea societății contractate?
Pe acest subiect, vom reveni!
Art.7 din Legea nr.190/2018 menționează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare și protecția datelor cu caracter personal. Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise. Publicația „Timpul de Vâlcea” pune la dispoziția persoanelor interesate dreptul la replică prin intermediul următorului e-mail: timpuldevalcea@yahoo.ro