Fostul preşedinte al CJ Vâlcea, social democratul Ion Cîlea, se bate şi din mormânt cu Opoziţia din Consiliul Judeţean. Consilierul judeţean Ştefan Prală, secretarul general al PNL Vâlcea, a afirmat pe un post local de televiziune că fostul preşedinte al CJ a avut o influenţă nefastă…şi nu prea în economia judeţului.
Liberalul a precizat că societatea CET Govora nu s-ar fi aflat la un pas de insolvenţă dacă Ion Cîlea nu ar fi decis ca aceasta să livereze energie şi abur pe datorie societăţii Oltchim pentru a-l scăpa de la faliment. În acelaşi timp însă, liberalul a recunoscut că decizia cu pricina, deşi proastă, a salvat de la faliment atât Oltchimul, cel mai mare consumator de abur din oraş, dar şi CET-ul.
“Decizii proaste şi dictate politic”
,,CET Govora nu ar fi ajuns în situaţia de azi dacă nu s-ar fi făcut câteva greşeli dictate de politic. Dl. Cîlea, regretatul preşedinte al CJ, a făcut multe lucruri bune, dar a dat şi multe, multe decizii proaste, dar nu e cazul să vorbim acum despre asta. Vrem nu vrem, trebuie să acceptăm faptul că foarte multe dintre deciziile proaste au fost şi sunt dictate politic. Domnul Cîlea, în baza promisiunilor făcute de Ponta şi Dragnea, care spuneau mereu cum aduc ei chinezii să salveze Oltchim de la faliment, şi pentru că era an electoral, a decis să dea energie electrică Oltchim şi abur în baza acestor promisiuni. Datoria urma să fie plătită eşalonat. Astfel, CET are de recuperat de la Oltchim o sumă foarte mare de bani, după achitarea ei ar scăpa de datorii şi ar deveni profitabilă. La fel de adevărat este şi faptul că fără acest ajutor, Oltchim ar fi intrat în faliment şi odată cu el şi CET Govora, pentru că societatea nu se poate susţine doar cu agentul termic livrat populaţiei, fără Oltchim ar fi intrat şi ea în faliment.”, a precizat consilierul liberal.
În iunie 2014, Combinatul Chimic vâlcean înregistra o datorie restantă în sumă totală de 43 milioane de lei provenind din anul 2013, din care 29,4 milioane de lei provenind din livrări de energie termică şi 13,6 milioane de lei energie electrică aferentă lunii ianuarie 2013.
La data respectivă, managerul Mihai Bălan susţinea că dispariţia Oltchim va atrage după sine disfuncţionalităţi majore în activitatea CET, în acoperirea unor costuri, inclusiv plata salariaţilor, poate chiar falimentul. În cazul în care combinatul Oltchim nu va mai funcţiona, CET Govora va pierde 68 milioane de lei pe an. Doar în situaţia în care nu ar mai livra energie electrică combinatului, CET-ul va pierde anual 15 milioane de lei.
„Cum bine ştim cu toţii, societăţile de pe platforma chimică funcţionează în interdependenţă. Astfel, în situaţia în care Oltchim se opreşte, CET Govora are o diminuare de venituri pe care nu o poate asigura, diminuare ce depăşeşte valoarea fondului de salarii. Producţia de abur industrial se va diminua la CET Govora cu 55tone/h în medie, energia electrică vândută către Oltchim urmând a fi comercializată pe piaţa concurenţială la un preţ mult mai mic decât cel de livrare Oltchim. Ca urmare a diminuării producţiei de abur industrial, se va diminua şi energia electrică produsă, concomitent cu reducerea necesarului de cărbune, diminuare care va genera pierdere chiar dacă se reduc costurile cu materie primă ”, a spus Mihai Bălan.
Managerul CET-ului preciza că oprirea Oltchim ar avea un impact negativ şi în relaţiile dintre CET Govora şi băncile cu care a încheiat contracte de finanţare prin sistarea liniilor de finanţare şi solicitarea rambursării imediate a tuturor creditelor.