177 total views

Conform prevederilor Legii nr. 113/2015 pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/2016 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale, partidele politice sunt obligate să încheie contracte cu presa, deoarece legea prevede ca o parte din banii depuși de candidați în conturile mandatarilor financiari să fie folosiți în scopul promovării candidaților prin televiziune și presa scrisă.

foto/jurnalvalcean.ro

pnl-candidatura

Cum se întâmplă de obicei pe plaiurile noastre mioritice, filialele județene ale partidelor politice intrate în cursa electorală au interpretat și această lege în stil caracteristic urechist, încercând s-o folosească strict în favoarea lor. Unul dintre aceste partide este PNL, care a ”forțat” reprezentanții presei locale să încheie astfel de contracte, impunându-le clauze contractuale care să le confere protecție. Iată ce se spune la lit.g din capitolul Obligațiile părților:
”Prestatorul se obligă să nu defăimeze prin articole în propria publicație scrisă cât și în corespondentul acesteia în mediul online, Partidul Național Liberal, niciun candidat propus de Beneficiar pentru funcția de primar, consilier local și consilier județean”.
Cu alte cuvinte, ”dai în mine, dai în fabrici și uzine”. Prin această formulare,orice material de presă, care poate să scoată în evidență ”calitățiile” PNL, cât și ale candidaților săi la alegerile locale, poate fi considerat de către Beneficiar ”defăimare”. Acest articol din contract împiedică în mod samavolnic ziariștii să respecte deontologia profesională, obligându-i să aducă elogii unui partid și candidaților săi, chiar dacă au în spate ani grei de pușcărie.
Din păcate, majoritatea ziarelor locale ”au pus botul” și, atinse de orbul găinii, au semnat acest contract fără să vadă ilegalitatea lui. Contractul încalcă ”libera exprimare” conferită de Constituția României și poate sta la baza unei acțiuni în instanța de judecată. Faptul că presa locală a semnat acest contract, nu înseamnă altceva decât că s-a poziționat în afara cadrului legal, alături de Partidul Național Liberal. Ziarul nostru n-a mușcat momeala liberală și va acționa în consecință.

clik pentru vizualizare

pnl contract

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.