347 total views

Primarul Daniel Băluță vrea să transforme câteva obiective din localitatea Vaideeni în atracții turistice naționale și, anual, să atragă în zonă cel puțin 100 000 de turiști.

Daniel-Baluta-Vaideeni-1

Pentru revigorarea turismului local, alesul local și-a propus pentru început să profite de toate ocaziile care I se ivesc și să participe la toate târgurile turistice din România. Primarul Daniel Băluță încearcă să-I atragă pe turiști cu broșuri și pliante despre obiceiurile din Vaideeni, costumul popular din zonă, obiectivele turistice și traseele montane din zonă sau despre Parcul Național Buila –Vânturarița.

De asemenea, autorităţile locale încearcă să profite de pe urma poveştirilor cu haiduci, căci, printre obiectivele care vor fi promovate cu ajutorul broșurilor se va număra și “Tribunalul haiducilor”. Potrivit legendei, în locul cunoscut astăzi sub numele de “Tribunalul haiducilor” se întâlneau în urmă cu mult timp lotrii, pentru a-I judeca pe trădători. Toți cei care ofereau informații despre ascunzătorile haiducilor sfârșeau în prăpastie. De asemenea, printre legendele ce vor fi prezentate turiștilor se numără “Moara dracilor” și “Piatra Spânzurată”, iar zonele respective urmând să fie incluse într-un circuit turistic.

vaideeni

“Avem destul de mult de muncă, în prezent lucrăm la tot ce înseamnă transformarea unora dintre aceste obiective în monumente istorice. Multe dintre ele se află pe terenuri care au fost retrocedate obștilor, iar soluția pentru a le putea promova așa cum trebuie este să le introducem în patrimoniul cultural. Încercăm totodată să accesăm fonduri structurale pentru promovarea turismului, astfel încât în următorii trei sau patru ani să avem între 50 000 și 100 000 de turiști, anual“, explică primarul Daniel Băluță.

Alpiniștii se simt ca acasă în comuna cu cei mai mulți ciobani

Vaideeniul a devenit cu siguranță o atracție pentru pasionații de alpinism din întrega țară, căci, începând cu luna august a acestui an, în zonă a fost deschis primul traseu de escaladă și alpinism. Traseul din Cheile Cernei-Sohodor are o înălțime de peste 80 de metri și o dificultate de gradul patru, în condiţiile în care cele mai dificile trasee de alpinism din ţară ating gradul şase de dificultate.

Salvamontiștii vâlceni care au muncit la amenajarea traseului de alpinism spun că turiștii pot vizita pe Valea Cernei și câteva peșteri impresionante. Una din zecile de galerii subterane are o lungime de circa trei kilometri și va fi inclusă în circuitul turistic imediat după cartare.

Trasee montane şi refugii turistice

Turiștii care nu sunt interesați să facă alpinism sunt invitați la o drumeție pe potecile muntoase din apropierea așezării vâlcene. Potrivit primarului Daniel Băluţă, două drumuri de plai din Vaideeni constituie trasee turistice de intrare, dinspre sud, în masivele Căpăţâna şi Parâng. Unul se desfăşoară pe cumpăna apelor dinspre răsărit şi urmează traseul Dealul Mare-Frăsinet-Jariştea-Cârciuma lui Dincă-cabana Vârful Roman-Vârful Ursu, de unde se desprinde drumul de picior spre Groapa Mălăii, Dârjala şi spre cabana şi stâna Piatra Roşie. Al doilea drum, cel de pe cumpăna apelor dinspre apus, urmează traseul Dealul Capela-Fântâna din plai-Comanda-Izvorul cumpenelor-Marginea Găuriciu-Căşeria-Coasta lacurilor-Vârful Nedei-Târnovu-Curmătura Olteţului-cabana Obârşia Lotrului până la Gâlcescu.

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.