174 total views

Cea mai mare transformare a pieţei locale a cimentului din ultimii 15 ani va avea loc în perioada următoare, în condiţiile în care giganţii Lafarge şi Holcim vor fi nevoiţi să vândă cel puţin una din cele 4 fabrici din România, pentru a putea fuziona.

Pe piaţa din România, cele două grupuri au patru fabrici de ciment şi două staţii de măcinare, cu o capacitate instalată totală de aproape 11 milioane de tone, potrivit datelor ZF.

Lafarge şi Holcim, care au investit fiecare câte 700 mil. euro pe plan local, vor fi nevoite să vândă cel puţin o unitate pe plan local pentru a primi avizul autorităţilor concurenţiale în vederea încheierii procesului de fuziune, având în vedere că se vor afla în situaţia în care vor controla aproape două treimi din piaţa locală, spun mai multe surse din piaţă.

Cele două companii au avut în 2012 vânzări cumulate de peste 400 de milioane de euro în România, în contextul în care piaţa locală a cimentului se ridică anual la 600-700 mil. euro.

Deocamdată însă nu este foarte clar dacă şi ce fabrici din România vor fi vândute, însă reprezentanţii celor două grupuri susţin că niciuna dintre capacităţile de producţie de pe plan local nu va fi închisă, ci vor fi vândute unităţi dacă va fi cazul. „Nu vor exista disponibilizări. Dacă autorităţile din domeniul concuren­ţei vor cere cesiuni de active, nu vor exista închideri de fabrici, ci vom vinde din capacităţile de producţie. Vrem să limităm impactul asupra angajaţilor”, au spus reprezentanţii Lafarge.

Cele două companii au pe plan local, în total, între 1.500 şi 2.000 de angajaţi, potrivit datelor ZF.

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.