867 total views

De la început spunem că Rădulescu Constantin și-a neglijat partenerul social – Ciech Sodă – nemaiinteresându-l situația actuală și de viitor a acestuia, nici de contribuția în rezolvarea problemelor, uitând cu desăvârșire de promisiunile expuse public prin comunicatul remis – „Ciech Sodă SA şi Consiliul Judeţean Vâlcea colaborează în interesul vâlcenilor, deoarece consider că este de datoria mea să asigur o comunicare corectă şi loială în prezent şi în viitor”. Deci, unde a fost Constantin Rădulescu ieri de nu a participat la această ședință importantă? În joc a fost și este o problemă gravă din curtea Ciech „care generează locuri de muncă pentru vâlceni și ne sunt parteneri pentru crearea unui climat de stabilitate socială şi economică”.

DESCARCĂ AUDIO sedinta CDS  – concedieri colective Ciech Soda – dezbatere la Prefectura

Încă o ședință a Comisiei de Dialog Social unde cei care vin și prezintă problemele cu care se confruntă, doar le prezintă și atât. „În Prefectura Vâlcea există doar neputință și neștiință” iar acest lucru l-au observat terțe persoane care nu reușesc să-și rezolve problemele pe care le sesizează la această instituție și tindem să le dăm dreptate, unele sesizate chiar personal nu au avut rezolvare. Exemple cunoaștem, destule, și am expus câteva prin articole, și cu siguranță vom mai expune, dar acum ne rezumăm la ultima problemă adusă în atenția reprezentantului Guvernului în teritoriu – Marin Florian – și anume: concedierea a 100 de angajați ai Ciech Soda Vâlcea.

Ședința a început cu mențiunea fermă a prefectului Marin care a dorit să se asigure că cei prezenți înțeleg rolul Instituției Prefectului și implicit al prefectului și deci „conform legii de organizare și funcționare, prefectul nu poate să aibă alt rol decât acela de a urmări respectarea legalității și nu se poate imixționa în procesul economic. Prefectul nu are competența de a discuta activitățile economice desfășurate de societățile comerciale. E bine să știți din start acest lucru pentru că, atâta timp cât veți ridica o problemă de natură economică, nici noi și nici Consiliul Județean nu putem interveni”.

Aceasta fiind declarația, nu înțelegem de ce a trebuit prefectul Marin să menționeze că nici „Consiliul Județean nu poate interveni”, atâta timp cât Rădulescu Constantin și-a vizitat „partenerul social” Ciech Sodă și în urma vizitei a remis un comunicat de presă în care a spus că „întâlnirea a fost una informală şi am schimbat opinii privind situaţia actuală şi de viitor. Şi Ciech Sodă SA face parte din categoria partenerilor sociali, denumiţi generic de mine, întrucât cei care generează locuri de muncă pentru vâlceni ne sunt parteneri pentru crearea unui climat de stabilitate socială şi economică. Am discutat despre contribuţia pentru rezolvarea problemelor de la cariera de calcar şi despre un program de întâlniri periodice, pentru evaluarea stadiului acţiunilor comune pe care le desfăşurăm, cu respectarea normelor legale. Ciech Sodă SA şi Consiliul Judeţean Vâlcea colaborează în interesul vâlcenilor, deoarece consider că este de datoria mea să asigur o comunicare corectă şi loială în prezent şi în viitor. Platforma Chimică este inima economiei judeţului şi voi continua să am întâlniri cu agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea aici, indiferent dacă sunt privaţi sau de stat”.

Domnule prefect, dacă nu ați citit acest comunicat, poate îl citiți acum și ne spuneți și nouă, că noi, uite, nu am înțeles, despre ce contribuție vorbea Constantin Rădulescu, dacă nu economică și socială?, asta că tot v-ați permis să le luați apărarea încă de la început, în rezolvarea problemelor expuse de președintele Sodistul, în ședința de Dialog Social, susținută ieri la Prefectură și pe care ați prezidat-o, dar degeaba. Fără supărare, ați spus chiar dvs că nu știți ce concluzie să trageți și că este o primă rundă de discuții. Cu toate acestea, președintele Sindicatului Sodistul –Adrian Mugioiu – a venit și a expus o problemă de natură pur socială, menționând foarte clar că nu-l interesează cine și cum negociază prețul de furnizare a agentului termic ori cantitatea livrată, aceasta rămânând în sarcina parterilor economici în speță – CET Govora – Ciech Sodă și nicidecum una de natură economică, iar dvs nu ați avut un punct de vedere clar la problema socială. Ați înțeles ceea ce s-a prezentat, dar soluția? Unde este soluția? Sperăm că această problemă își va găsi o rezolvare, cu ajutorul dvs domnule prefect, dar procentul de înceredere este cu mult mai mic decât procentul de concedieri de la Ciech Sodă – 20%…

Și acum ne întrebăm, dacă nu puteți interveni economic și vedem clar că nici social, ce rost au aceste întâlniri dacă ele niciodată nu au un rezultat final? N cazuri au rămas nerezolvate în urma zecilor de ședințe. Dacă economic și social nu puteți interveni, care este rolul prefectului? Doar să facă ședințe? Pentru ce? Participanții pleacă de la ședințe exact cum vin! Și nu ne referim doar la cea de ieri, în general…

„Situația de la Ciech Sodă devine critică, 100 de persoane urmează a fi concediate ca urmare a reducerii furnizării agentului termic cu 20 de procente de către CET Govora. Riscul de a pune în pericol securitatea și sănătatea, chiar viața la locul de muncă a salariaților rămași și a mediului înconjurător. Urbanowski este interesat doar de profit care mare parte a intrat doar în creșterea producției. Reducerea salariaților cu 20% va pune clar în pericol viitorul societății. Administrația Ciech de când a venit a fost interesată doar de tăierea de capete. Din 3000 de salariați am ajuns să fim 590 în condițiile în care nu s-a adus vreun robot care să înlocuiască munca vie. Avem o muncă grea. Semnalul este foarte clar, în condițiile în care se va face concedierea, nu are rost să ne continuăm activitatea în aceste condiții” reiterează Mugioiu Adrian – președintele Sindicatului Sodistul.

Facem și o precizare, observând cât de iritat a fost prefectul la menționarea cuvântului „politic”, deși ocupă fotoliul de prefect doar POLITIC: oare a uitat Marin că a fost angajat la primăria Prundeni, unde primarul era PSD, doar pentru a putea ocupa funcția de prefect? Procedura de angajare fiind una care încă se cercetează, nefiind una administrativă, ci POLITICĂ? Nu POLITIC ați sărit să spuneți că nici Consiliul Județean nu poate rezolva problema concedierilor de la Ciech Sodă? Nerezolvarea problemelor expuse sunt doar POLITIC, domnule prefect. Și sunt multe! Și cineva contorizează, totul! Și nimic nu mai funcționează fără ”ajutor” POLITIC!

Concluzia?

Așa cum ați spus, domnule prefect, sunteți depășit de situație, întâlnirile la prefectură sunt degeaba, iar Urbanowscki prin tăcerea afișată ne-a dat de înțeles că 100 de angajați vor pleca acasă. Acesta este partenerul social al Consiliului Județan Vâlcea, unul care dă oamenii afară interesat fiind doar de profit.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.