817 total views

Plecând de la faptul că Primăria Râmnicu Vâlcea este acționar majoritar la Apavil, deci conduce societatea prin Consiliul de Administrație, impus, facem public un contract de sponsorizare care există între cele două instituții: Primăria Râmnicu Vâlcea – Apavil.

După cele verificate, credem că cele două entități se află într-o mare ilegalitate și un conflict ar putea să izbucnească cât de curând, pe acest subiect. Pe lângă faptul că ne sunt aduse la cunoștință o serie întreagă de nereguli decise prin Consiliul de Administrație, observăm că același Consiliu sau nu ( poate a decis directorul Preduș Gigi de capul lui, adică nu a trecut prin CA, AGA) aprobă un contract de sponsorizare.

Sponsorul, Apavil, s-a angajat în mod irevocabil să sprijine financiar Primăria Râmnicu Vâlcea, în vederea organizării spectacolului muzical ce a avut loc pe 7 septembrie 2019 cu prilejul, atenție!, finalizării proiectului „Reabilitare și Modernizare Complex Sportiv și de Agrement Arenele Traian”.

Până să continuăm, ne oprim puțin aici, pentru că este foarte important să specificăm faptul că acest proiect nu a fost finalizat la data evenimentului decât parțial, iar în contract este specificat foarte clar „cu prilejul finalizării proiectului”. Deși spectacolul a avut loc pe data de 7 septembrie, pe data de 7 octombrie, la fix o lună de zile după, TdV publica articolul cu titlul „Arenele Traian” cu LACĂTUL PUS pentru că…ȘANTIER în lucru!”, în care demonstra că lucrările sunt în toi, dovada fiind filmul atașat. Deci, prima eroare din contract.

Sponsorul, Apavil, s-a obligat, potrivit datelor de înregistrare din contract, să vireze de azi pe mâine suma de 15.000 lei, iar Primăria Râmnicu Vâlcea a fost obligată, în schimbul sumei, să facă cunoscut publicului numele sponsorului. În contract nu se specifică de nici un fel cum este obligată Primăria să promoveze numele sponsorului: afișare banner dimensiune x, y, publicitate în ziar/tv, menționarea numelui Apavil pe afișe, pliante, etc. Deci, a doua eroare din contract.

Apavil are ca acționar Primăria Râmnicu Vâlcea cu aproximativ 66 procente și Consiliul Județean cu aproximativ 34 de procente. Cu alte cuvinte, Primăria care controlează societatea și-a dat singură sponsorizare. Pe înțelesul tuturor, Primăria a cerut și tot Primăria a aprobat. Fiind acționar majoritar și controlând de facto și conducerea, e clar ca lumina zilei că orice cerere din partea Primăriei către Apavil nu se poate solda cu un refuz.

Și pentru că nu ai cum să-ți refuzi stăpânul, încalci legea fără să te gândești la consecințe, gândindu-te doar cum să nu se afle!!! Și pentru că sponsorizarea s-a făcut cu încălcarea legii, acesta este și motivul pentru care conducerea Primăriei nu a făcut public numele sponsorului, deși contractul obliga la publicitate.

Astfel, cele două entități încălcă Legea 32/1994 privind sponsorizarea, iar Codul Fiscal ne arată un posibil caz de evaziune

Art. 6 – Facilitățile prevăzute în prezenta lege nu se acordă în cazul: lit c) „sponsorizării unei persoane juridice fără scop lucrativ de către o altă persoană juridică care conduce sau controlează direct persoana juridică sponsorizată”.

Dacă ne uităm și în Codul Fiscal la CAPITOLUL III/1- Norme împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționării pieței interne, art 40/1- Definiții specifice, observăm că acest contract de sponsorizare se poate încadra la evaziune fiscală. Faptul că cele 2 entități sunt întreprinderi asociate, și orice tranzacție face obiectul dosarului prețului de transfer, orice sponsorizare poate fi considerată o formă mascată de acordare dividende. Adică evaziune, așa cum ne informează specialiștii în domeniu.

Oricât am încercat să obținem un punct de vedere de la directorul societății, Gigi Preduș, nu am reușit. Acesta nu răspunde la telefon ori mesaje. Și menționăm cu această ocazie că în nenumărate rânduri am încercat să obținem un punct de vedere de la dumnealui și cu ocazia altor informații primite pe adresa redacției, dar de fiecare dată fără un rezultat. Niciodată, dumnealui nu răspunde la telefon.

În altă ordine de idei, pe site-ul oficial al societății www.apavil.ro nu există hotărâri ale CA-ului, ci doar convocări și hotărâri AGA. Așadar, până la urmă contractul de sponsorizare a fost se pare aprobat doar de Preduș Gigi – director general și Nicoleta Bâlă – director economic.

Concluzia?

Încercăm, cu greu, să ne imaginăm câte instituții din subordinea Primăriei Râmnicu Vâlcea ori din subordinea Consiliului Județean Vâlcea, au procedat la astfel de sponsorizări. Este evident că ceea ce a făcut Apavil are o continuitate și în alte instituții. Dacă este așa, e o problemă. Vom afla!

Informațiile primite pe adresa redacției, în ultimele două săptămâni, le vom publica pe episoade, dar nu înainte de a încerca, iar, să obținem un punct de vedere de la același director Gigi Preduș.

Solicităm organelor competente ale statului să controleze cele relatate de către noi

COD FISCAL – CAPITOL III

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.