341 total views

 Interviu oferit în exclusivitate publicaţiei online “TIMPUL DE VÂLCEA”

 

1. Cum apreciati prezenta fostului premier ucrainean Iulia Timosenko la congresul Partidului Popularilor Europeni (P.P.E.) de la Dublin, Republica Irlanda din 6-7 martie 2014? Nu considerati daunatoare pentru P.P.E. prezenta unui politician condamnat in tara sa pentru coruptie prin abuz de putere? Considerati normala eliberarea Iuliei Timosenko din inchisoare la 22.02.2014, printr-un act al Parlamentului ucrainean, care a eliminat din codul penal al acestei tari tocmai articolul in baza careia fusese condamnata Iulia Timosenko?

Iulia Timosenko a participat la congresul PPE ca reprezentant al unui partid membru PPE. Asa cum mentionati, eliberarea Iuliei Timosenko a fost decisa de parlamentul ucrainean.

2. De ce Comisia Europeana, care monitorizeaza bugetele tarilor membre, nu a putut sa descopere la timp criza datoriilor suverane ale tarilor UE din zona euro? Cum a fost posibil ca Grecia sa aiba o datorie externa de 125% din PIB, iar Portugalia de 91% din PIB?Cum a fost posibil ca tarile din zona euro sa-si acopere datoriile publice uriase prin raportari fictive bugetare?

Tarile mentionate, ca de altfel si altele, nu au respectat Pactul de Stabilitate. Comisia Europeana nu a avut mijloacele institutionale sa intervina. De aceea, in ultimii doi ani s-au adoptat doua pachete legislative (“six pack” si “two pack”), la care Parlamentul European a avut o contributie majora, plus Pactul Fiscal, prin care Comisia Europeana a primit competente, prin mecanismul Semestrul European, sa intervina asupra bugetelor nationale. Statele membre sunt obligate, la recomandarea Comisiei Europene, sa ia masuri bugetare pentru a se incadra in limitele deficitului bugetar si datoriei externe.

3. Care sunt masurile avute in vedere de P.P.E. pentru eliminarea principalelor trei probleme cu care se confrunta U.E.: lipsa cresterii economice sustinute; piete inflexibile ale fortei de munca; sectoare publice ineficiente, mari consumatoare de fonduri.

Eu nu cred ca ce ati mentionat sunt principalele probleme ale UE. Persistenta crizei, somajul, cresterea populismului sunt provocari care trebuie sa fie depasite de UE.

Crestere economica sustinuta:

O crestere economica sustinuta se asigura prin promovarea investitiilor, prin politici europene axate pe dezvoltare si pe crearea de locuri de munca. UE face acest lucru. Pentru tineri, de exemplu, s-a instituit o garantie prin care statele membre isi iau angajamentul sa ii sprijine in gasirea unui loc de munca sau in continuarea educatiei. S-a instituit si o Alianta Europeana pentru Ucenicii, prin care se urmareste extinderea in toate statele membre a sistemului vocational dual, un sistem care a dat rezultate foarte bune in Germania.

O crestere sustinuta nu se poate asigura fara o piata unica. Se iau masuri si in acest sens: un exemplu recent este progresul inregistrat spre o piata unica in domeniul telecomunicatiilor, dar si spre o piata energetica mai bine conectata, prin implementarea retelelor europene pentru energie.

Piata fortei de munca:

Piata muncii nu mai are restrictii decat pentru Croatia, cel mai nou stat membru.
Uniunea Europeana contribuie prin politicile promovate la diminuarea efectelor determinate de criza, demografie, migratia ilegala.

Serviciul European de Ocupare a Fortei de Munca EURES si site-ul aferent, care faciliteaza gasirea unui loc de munca in UE, utilizarea mecanismului Garantia pentru tineret, Alianta Europeana pentru Ucenicii, fondul social directionat catre cerintele IMM-urilor sunt cateva initiative in aceasta directie.

Sectorul public:

Unele state membre au adoptat deja masuri de restructurare. In altele, de exemplu in Franta, se recunoaste public ca procesul este intarziat. PPE considera ca sectoarele publice trebuie organizate corespunzator pentru a oferi servicii de calitate cetatenilor. In ceea ce priveste angajatii, important nu este numarul, ci eficienta, platita bineinteles pe masura.

4. Considerati normal pretul platit de paturile sociale ale populatiei U.E. pentru iesirea din criza economica in care s-a afundat U.E. prin reducerea cheltuielilor sociale in primul rand la sanatate si educatie? De ce bancherii europeni care au inregistrat plasamente defectuoase in speculatii imobiliare nu sunt adusi in fata justitiei? Aceeasi intrebare pentru politicienii care au crescut datoria publica a tarilor lor mintind Comisia Europeana prin raportari false?

UE nu are competente in ceea ce priveste stabilirea cheltuielilor sociale in statele membre, dar sprijina investitiile si dezvoltarea acestor domenii. Erasmus+, programul in domeniul educatiei, este un exemplu in acest sens. A dat rezultate foarte bune pana acum si contribuie la cresterea calitatii educatiei in statele membre. Un alt exemplu este directiva pentru servicii transfrontaliere in sanatate care a intrat in vigoare de curand.

Curtile de justitie nationale si Curtea de Justiţie a Uniunii Europene sunt entitatile competente sa decida sanctionarea celor care sunt in afara legii, indiferent daca este vorba de sistemul bancar sau alt domeniu de activitate. In ce priveste raportarile false, Comisia Europeana poate lansa proceduri de infringement impotriva statului membru in cazul nerespectarii obligatiilor rezultate din legislatia comunitara.

5. Cum comentati valul de xenofobie crescut din principalele doua tari ale U.E. respectiv Germania si Franta? Risca Ungaria premierului Victor Orban sa devina izolata in U.E., la fel ca si Austria lui Jorg Heider la inceputul anilor 2000, pentru cresterea valului de xenofobie la adresa vecinilor, respectiv a Romaniei si Slovaciei?

Nu cred ca putem vorbi de valuri de xenofobie, ci doar de reactii izolate in Germania si Franta. Nu pot spune acelasi lucru despre situatia absurda din Marea Britanie, alimentata de declaratiile lui David Cameron. Cred ca sunt declaratii populiste folosite in incercarea de a atrage mai multe voturi. Sa nu uitam ca suntem in an electoral. Prin urmare ma astept ca avantul acestor politicieni sa se mai tempereze dupa alegeri.

Referitor la Ungaria, nu cred ca se va ajunge la izolare. Trebuie sa tragem impreuna in aceeasi directie, ca membri ai aceleiasi uniuni. Nu putem face acest lucru daca nu ne respectam reciproc. Izolarea nu este solutia.

 

Distribuie

Un comentariu

  1. Interesante intrebari, interesante raspunsuri!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.