192 total views

Aplicabilitatea actului normativ al Guvernului, cu privire la întabularea gratuită, este departe de a se produce. Înscrierea ”urgentă și gratuită în folosul cetățenilor și garantarea proprietății statului, prin înregistrarea sistematică în sistemul integrat de cadastru și carte funciară”, putea fi posibilă într-o țară normală, cu primari care să fi lucrat numai pentru interesul general al localității, nealterat de interese meschine personale. Or, într-o țară în care primarul face legea după ochi frumoși (ochiul dracului) sau după cum i se dictează politic, nu putem vorbi de „urgență„ în aplicarea unui act normativ.

intabulare gratuita

De peste douăzeci de ani, primarii au fost frâna aplicării legilor funciare pe întreg teritoriul României. Au fost puși președinți de Comisii Locale de fond funciar, cu toate că nu aveau expertiza necesară în acest sens, astfel că în loc ca astăzi să nu mai vorbim de puneri în posesie, avem de-a face cu zeci de mii de astfel de cazuri nerezolvate la nivelul întregii țări. Ba, mai mult, au deposedat adevărații proprietari de păduri și terenuri, în favoarea altora, care s-au trezit peste noapte cu titluri de proprietate obținute doar în baza unei cereri. Astfel instanțele de judecată au devenit neîncăpătoare, abilitatea avocaților părții adverse de tergiversare a dosarelor în creștere proporțională cu tarifele, în așa fel încât un dosar a ajuns să se soluționeze și după zece ani. Demnă de Cartea recordurilor este celeritatea judecătorilor noștri. Dar și soluțiile date de ei, care pot fi favorabile într-o instanță și nefavorabile în alta, ca și cum aplicabilitatea unei legi la o facultate de drept se învață într-un fel, iar la altă facultate în alt fel. Este exact ce le convine primarilor, știind faptul că majoritatea proprietarilor de terenuri și păduri sunt moștenitori, oameni în vârstă pentru care timpul nu mai lucrează în favoarea lor. Astfel primarii speculează selecția naturală produsă de lungii ani de procese, însușindu-și proprietățile decedaților, speculându-le ulterior la piața liberă. Nu gratuit, se înțelege.
Din acest punct de vedere, considerăm că actualul act normativ al Guvernului nu poate fi aplicat deoarece este dat fără o analiză detaliată a întregului fond funciar. Era mult mai bine dacă înaintea acestei Ordonanțe de Guvern, se stabileau pedepse grele pentru președinții de Comisii locale și județene de fond funciar, care se făceau vinovați de asemenea practici.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.