79 total views

Să nu confundăm: reductio ad Hitlerum e o specie a sofismului, care ar suna cam aşa: lui Hitler îi plăcea Mussorgsky (între plăcile de gramofon descoperite în bunkărul de sub Cancelaria Reichului, figura şi aria din scena morţii lui Boris Godunov, cântată de Şaliapin), deci Mussorgsky e naşpa.

Nu ştiu însă cum s-ar putea numi mania contagioasă de vulgarizare a istoriei, bine înşurubată în propaganda politică la nivel înalt: compararea unor personaje cu Hitler.

În martie 1999, Bill Clinton l-a comparat pe Slobodan Milošević  cu Hitler. În 2002, W. Bush l-a comparat pe Saddam Hussein cu Hitler. Benjamin Netyanyahu l-a comparat, ani la rândul, pe Ahmadinejad cu Hitler (palestienii l-au comparat şi ei pe Netanyahu cu Hitler), John Kerry l-a comparat pe Bashar Al-Assad cu Hitler. Mai nou, John McCain şi Hillary Clinton l-au comparat pe Putin cu Hitler.

Nici unul dintre ei nu cred că urmăreşte să-l diminutiveze pe  Adolf Hitler şi nici să-i minimalizeze crimele atroce. Milošević şi Saddam Hussein au fost nişte dictatori, cel mult lideri zonali, cu prea destule crime la activ. Cum se arată a fi şi Bashar Al-Assad. Nici o legătură cu Hitler. Putin e liderul unei (foste) mari puteri – narcisiac, cu capul plin de închipuiri imperialiste, care nici cu Stalin nu poate fi comparat. Poate cu Mussolini, cum observa cineva. (”Ducelui” îi plăcea mult să ia cu japca ţări fără apărare).

A-l compara pe Putin cu Hitler înseamnă să nu fi înţeles nimic din istorie. Încă mai rău: înseamnă a răspândi, cu viteza noilor mijloace de informare, o perspectivă lipsită de criterii.

Dacă mă întrebaţi, cred că ONU – care altă treabă tot nu prea mai are – ar trebui să interzică, printr-o rezoluţie, o astfel de comparaţie născută din entuziasm propagandistic şi aruncată într-o lume oricum preocupată până la nevroză de propriul prezent.

Articol scris de Lelia Munteanu , gandul.info

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.