161 total views

Încetinirea bruscă a inflaţiei în Germania, aproape de cel mai redus nivel de după Marea Recesiune din 2009, creşte probabilitatea ca Banca Centrală Europeană (BCE) să acţioneze mai radical ca până acum în şedinţa de joi pentru a preveni frânarea revenirii economice, probabil prin introducerea dobânzilor negative la depozite, o măsură neîncercată în Europa la o asemena anvergură.

Celelalte experimente europene cu dobânzi negative au fost efectuate doar la scară locală şi în condiţii diferite, în Suedia şi Danemarca, iar rezultatele sunt mixte. Atât Suedia, cât şi Danemarca au răspuns la intrări masive de capital, un efect al goanei investitorilor spre adăpost pe timp de criză, şi nu la slăbiciunile economiilor, aşa că BCE va păşi pe un teren în mare parte necunoscut.

Rata anualizată a inflaţiei din Germania, cea mai mare economie a zonei euro, a scăzut de la 1,1% în aprilie la 0,6% în mai, nivel mai redus decât s-a anticipat, ceea ce aduce mai aproape perspectiva deflaţiei, a unei perioade prelungite de scădere a preţurilor, în zona euro. Scăderea preţurilor va face ca profiturile companiilor să se reducă, situaţie în care acestea sunt forţate să micşoreze investiţiile şi cheltuielile, inclusiv cu personalul. Rezultatul poate fi chiar recesiune economică, creşterea şomajului şi umflarea datoriilor.

Banca centrală daneză a experimentat cu o dobândă negativă de 0,2% la depozitele constituite de băncile comerciale la instituţie din iulie 2012 până în aprilie anul acesta cu dublul scop de a stimula creditarea pentru sectorul privat şi de a opri aprecierea coroanei până ca aceasta să ajungă la nivelul la care ar fi pus în pericol industria locală. Banca Suediei a păşit pe teritoriul negativ în 2009-2010. În Suedia a avut puţine efecte, dar în Danemarca a limitat aprecierea nedorită a coroanei, pe care banca centrală o ţine ancorată de euro, scrie AP.

 mai mult pe zf.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.