535 total views

Toate partidele angrenate în campania pentru Parlamentul European au un punct distinct în programul electoral şi anume industrializarea României. De ce industrializarea şi nu agricultura sau serviciile? Pentru că istoria ne-a arătat că ţările puternic industrializate ( SUA, Anglia, Germania, China, Franta, etc) au căpătat un avantaj tehnologic şi financiar faţă de celelalte state, care le permite să dicteze pe pieţele mondiale în condiţiile în care doresc.

Partidele politice din România tratează această problemă la modul general, fără a încerca o analiză profundă a capacităţilor României, de a-şi “reinventa” industria, de a fi un actor puternic şi competitiv pe piaţa produselor industriale. Ca să putem avea industrie în România, trebuie să observăm şi ce planuri are Uniunea Europeană cu acest domeniu important de dezvoltare. Iată pricipalele patru probleme pe care Uniunea Europeană le urmăreşte faţă de industria comună:

– Să accelereze adaptarea industriei la schimbările structurale;
– Să încurajeze un mediu favorabil dezvoltării întreprinderilor din întreaga Uniune, în special a întreprinderilor mici şi mijlocii;
– Să încurajeze un mediu propice cooperării dintre întreprinderi;
– Să favorizeze o exploatare mai bună a potenţialului industrial al politicilor de inovare, cercetare şi dezvoltare tehnologică.

De fapt, lupta se dă acum pentru poziţionarea în vederea exploatării cât mai multor resurse şi acumulării de tehnologie.
Uniunea Europeană şi implicit România se află într-un ‘război” nedeclarat cu marile puteri industriale ale lumii (SUA, China, Japonia), ţările cu economie emergentă, pentru stăpânirea pieţelor de consumatori. Şansa României poate fi ideea Uniunii Europene de integrare a industriei comunitare în vederea creşterii competitivităţii. În fapt, toate aceste realocări făcute de firmele industriale mari din Europa Vestică către Europa de Sud, au în vedere folosirea mai eficientă a resurselor existente în această parte a Europei, respectiv, resursele umane şi materiale. Industria României care poate fi de stat sau privată, trebuie în perioada 2014-2020 revitalizată, pentru că altfel, ne vom confrunta în permanenţă cu lipsa resurselor financiare necesară susţinerii politicilor sociale.

România prezintă un avantaj major prin faptul că este puţin dependentă de gazul şi petrolul rusesc şi că are mari rezerve de hidrocarburi descoperite şi exploatate atât în platoul continental al Mării Negre, cât şi în platoul aferent Insulei Şerpilor, câştigat prin celebrul proces de la Haga din 2009.

Posibilitatea existenţei unor resurse energetice ieftine şi de durată ( rezerve de gaze de şist şi cărbune) poate să constituie un important atu, pentru ca în România sectorul industrial să prospere. Când nu vom mai avea “mamuţi energofagi” şi vom dezvolta cu preponderenţă întreprinderile mici şi mijlocii, creând în acest sens şi un spaţiu financiar sigur, vom putea spune că România devine competitivă industrial. Însă marele pericol care ne paşte este să încercăm o dezvoltare haotică a domeniului industrial, în detrimentul unei dezvoltări aplicate şi durabile. Şi mai ales, să nu uităm că folosirea banilor furnizaţi de Uniunea Europeană, va reprezenta motorul reindustrializării economiei.

 

Distribuie

Un comentariu

  1. PETIŢIE PT RECUNOAŞTEREA PARTENERIATELOR CIVILE ÎN ROMÂNIA
    (Cum exista în Franţa, Anglia, Ţara Galilor, Scoţia, Spania, Portugalia, Olanda, Germania, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia, Elveţia, Malta, Lichtenstein, Islanda, Ungaria, Croaţia, Austria, Andorra, Cehia, Equator, Venezuela, Canada, Statele-Unite, Mexic, Columbia, Brazilia, Argentina, Uruguay, Israel, Africa de Sud, Australia si Noua Zelanda)
    Eu am semnat, semneaza şi tu!
    http://www.petitieonline.com/vrem_parteneriat_civil_in_romania

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.