84 total views

editorial scris de Rodica Ciobanu, gandul.info

DNA şi tribunalele scot condamnaţi pe bandă, dar aleşii locali şi naţionali ai românilor nu se cuminţesc. Şi de ce ar face-o?! Pedepsele lor însumate nu o egalează pe cea a primarului din Detroit.

Ultima descoperire – preşedintele CJ Mehedinţi, pesedistul Adrian Duicu, tartorul, susţin procurorii, une reţele mafiote, care sugruma judeţul – nu este cu siguranţă cea de pe urmă, potenţialul de corupţie în România fiind inepuizabil, iar cei mai expuşi contaminării par a fi aleşii locali. Foşti primari ai Clujului, Craiovei, Râmnicului Vâlcea (doi, unul după altul) Reşiţei, Hunedoarei, Băii Mari, Agigei, Balşului, Snagovului, Jilavei etc sunt deja în puşcărie, lângă foştii şefi ai CJ Gorj, Botoşani (eliberat), Argeş ş.a. Exemplele prezentate sunt rezultatul unei documentări rapide, care omite comunele cu aleşi după gratii, precum şi pe edilii condamnaţi la închisoare cu suspendare, al căror număr este cel puţin egal cu al celorlalţi. DNA îi anchetează, în prezent, pe preşedintele CJ Prahova şi fiul deputat, pe şefi CJ Constanţa şi Mehedinţi, pe primarul Bacăului, trimis astăzi în judecată, şi pe cel al Constanţei, săpând tot mai adânc, la nivelul localităţilor mici şi găsind, uneori, conexiuni interesante cu personaje de la vârf. În Dolj, Olt şi Mehedinţi sunt cercetaţi 18 primari şi viceprimari, iar în, Argeş, nu mai puţin de 28, aceştia din urmă fiind acuzaţi că au intrat în hora foloaselor necuvenite, condusă de şeful CJ Argeş, Constantin Nicolescu, şi deputatul Mircea Drăghici, amândoi de la PSD.

Mânaţi de lăcomie, aleşii condamnaţi s-au aşezat pe finanţele publice şi le-au direcţionat astfel, încât să-şi umple sacii. Nicio clipă nu le-a fost frică de justiţie, prejudicierea statului fiind, în România, o meserie rezervată celor mai alese personaje politice, iar puşcăria – un risc, la început, minor şi apoi, asumat. Obişnuiţi ca politicul să dicteze puterii judecătoreşti, mulţi dintre aceştia nu au crezut în independenţa justiţiei şi, măsurând serviciile aduse partidelor lor, se considerau protejaţi, puternici, de neatins. Când a donat PSD peste 80 la sută din venituri, păstrând nici o sută de euro pentru traiul bun al familiei, şefului CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, nu i-a păsat – presupunând că nu e, pur şi simplu, prost – dacă cineva îi citeşte declaraţia de avere şi îi pune la îndoială corectitudinea. În tovărăşie de interese cu şeful poliţiei şi alte opt notabilităţi locale, domnul „Taxă pe urare” s-a crezut un mic dumnezeu, pe care nu puteau să-l judece „sfinţii”. Dincolo însă de desconsiderarea justiţiei şi sentimentul de siguranţă creată de puterea politică, există un alt motiv pentru care aleşii se mânjesc atât de uşor: merită. Fac cel mult 3-4 ani de puşcărie, dar ei şi copiii lor sunt aranjaţi pe viaţă. Pentru comparaţie, fostul primar al Detroit, Kwame Kilpatrick, a primit 28 de ani de închisoare, o pedeapsă – spunea procurorul Barbara McQuade – menită să-i descurajeze pe alţi oficiali să fure poporul şi să atragă servitori cinstiţi ai statului. La noi, dimpotrivă, primesc încurajări, prin Coduri Penale mai blânde şi legi care să-i graţiaze. De aceea, până şi închisoarea le miroase a bani.

Redacţia

Diferenţa între sistemul de juristi din America şi cel din România este că americanii sancţionează drastic faptele de corupţie, pe când românii doar se prefac că le sancţionează şi mai mult se dau şi de ceasul morţii să-i amnistieze pe politicienii corupţi.

Concluzie

UNDE V-AŢI DORI SĂ TRĂIŢI???

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.