647 total views

Creşterea economică REALĂ a firmei „Internaţional Lazăr Company”

În scandalul creat de Gheorghe Nițu, candidat la primăria comunei Dănicei din partea PSD și actualul primar, Dumitru Pirneci, a apărut și numele lui Ion Lazăr, patronul uneia dintre cele mai mari firme de transporturi din Europa, International Lazăr Company. Deși neverosimila acuzație a lui Nițu, că patronul firmei International Lazăr Company s-ar fi ”înfruptat” cu terenurile și pădurile comunei Dănicei, a fost demontată de primarul Pirneci, care ne-a pus la dispoziție toate contractele cu care Ion Lazăr a cumpărat o serie întreagă de terenuri arabile intravilane și extravilane, cât și câteva sute de hectare de pădure, de la moștenitoarea unui boier, care trăiește în prezent în Germania.

lazar 4

Echipa ziarului nostru a avut curiozitatea de a-l cunoaște pe ”acuzat” și de a încerca un dialog cu domnia sa. Amabilitatea și sinceritatea lui Ion Lazăr, au fost dezarmante pentru noi, domnia sa făcându-ne o amplă declarație privitoare la activitata sa, care a generat peste 1000 de locuri de muncă atât în țară cât și peste granițele ei, dar mai ales pentru locuitorii comunei Dănicei pe care nu i-a uitat, contribuind, anual, substanțial la bugetul acestei localități și la ridicarea nivelului de trai al salariaților.

Începutul activităţii firmei „Internaţional Lazăr Company”

” După revoluția din ’90, până prin ’94 m-am descurcat cum am putut și nu am nicio reținere în a spune, ca și în alte dăți, că am făcut aproximativ 100.000 de mărci (germane-n.r.). Mergeam în Ungaria cu piese de schimb și aduceam mașini ARO pe care le reparam, le duceam în piață și le vindeam, transformate pe benzină, cu motoare din Ungaria. În ’94, am găsit niște piese care erau atipice, comparându-le cu cele pe care le foloseam eu. Am cunoscut un băiat din filiera vechilor firme de export, i-am povestit despre piesele pe care le găsisem și mi-a spus că sunt din Germania, apoi mi-a dat informații despre depozitul care le deținea. Aveam viză de Germania, așa că m-am dus să le văd. Aș fi vrut să cumpăr niște piese de acolo, ca să repar motoare și ce mai aveam nevoie la mașini. Era o cantitate mare de piese, așa că a trebuit să îmi fac o firmă ”International Lazăr Company”. Timpul a trecut, am început să mă maturizez și, în următorul an, am făcut profit cu 16 angajați – 820.000 de mărci, care în ’95 reprezentau mulți bani. Am păstrat banii, iar în ’96 am cumpărat acțiunile de la Agromec Topoloveni, care, la vremea aceea era numărul unu în România în ceea ce privește mecanizarea agriculturii. De acolo se distribuiau mai departe motorină, piese, tractoare, semănători, ș.a.m.d. Directorul respectiv mi-a sugerat să investesc acolo. Îmi amintesc că aveam deja cca 350.000-400.000 de mărci, am cumpărat pachetul cu PAS-ul, așa se numea atunci, și am rămas acționar majoritar cu directorul de acolo. Pe lângă faptul că eu făceam comerț cu piese auto, am dezvoltat și o firmă de transport. Am cumpărat o mașină în ’96, în ’98 aveam cinci, iar în ’99 aveam 11 sau 12 mașini. În anul 1999, am avut o altă oportunitate și am cumpărat pachetul majoritar de la BAT Bascov. Era un service pentru industria petrolieră – transport, reparații curente, reparații capitale, reparații, post reparații – deservind zona Băbeni, Govora, Bălcești, înspre București. Am cumpărat-o cu 8 miliarde 200 milioane de lei. Am avut și un contracandidat, pe frații Cristescu de la Timișoara, care cumpăraseră Foraj Bascov.

 

lazar 1

Afacerea Lazăr se extinde

În anul 2000, am mai cumpărat Mecanpetrol Găeşti,  după care m-am oprit, pentru că nu voiam să atrag atenția “marilor investitori”. În 2001, am cunoscut firma numărul 1 din Austria, și numărul 4 din Europa,  Hoedlmayr, privind logistica pentru autoturisme –Hoedlmayr International A.G. M-au luat drept francizor, m-au pus să cumpăr 10 mașini de transport, am lucrat cu ei 1 an și, în 2002, am pus bazele unei societăți mixte româno-austriacă ‘ Hoedlmayr Lazăr România”, care a reprezentat pentru mine o deschidere în Europa deoarece, mai apoi, Renault a auzit de mine și asta a fost lansarea mea la rampă . Eu sunt un om care a speculat întotdeauna oportunitățile, n-am ezitat niciodată, mai mult de atât, mi-am asumat multe riscuri. În anul 2003, am pus bazele firmei Hoedlmayr Lazăr România.  Au aflat cei de la Pitești, se știa la Camera de Comerț că International Lazăr Company face afaceri cu austriecii și au devenit invidioși. Îmi amintesc că urma să cumpărăm niște terenuri, pe care și acum le avem, și cineva din clădirea prefecturii din Pitești a trimis un mesaj: ”nu vă uniți cu Lazăr, că e un nenorocit, a păcălit partenerii, a devalizat băncile. Va fi o mare dezamăgire pentru dumneavoastră, firmă austriacă de renume internațional”.  La câteva zile după această adresă, trebuia să merg la București să semnez actul constitutiv al firmei. Austriecii s-au panicat, însă, dintre oamenii care luau decizii, cel mai tânăr dintre ei, în vârstă de 28 de ani și unul dintre administratori, au spus că au sentimentul că vor face treabă cu Lazăr. Așadar, după două ore au trimis și ei o adresă celor de la Pitești, care conținea 15 întrebări, printre care: ”Îl cunoașteți personal pe domnul Lazăr? Dați-ne mai multe informații în legătură cu persoana din bancă, cu care putem vorbi despre devalizarea domnului Lazăr. Care este interesul dumneavoastră?” Au mai formulat și o rugăminte de a le trimite e-mail-urile de pe o altă adresa de mail, nu după Yahoo. Adresa celor de la Pitești era semnată de ”Asociația Tinerilor Progresiști din Pitești” și câteva nume nemțești. Tipic vechiului sistem. Austriecii aveau experiență, deținând firme în Ungaria, Cehia, Slovacia și știau care era mentalitatea dinainte de 90, din această zonă. Austriecii au venit la București, am semnat actul constitutiv și după 3-4 zile, mi-au fost transferați în cont 1.325.000 de euro, cu care am cumpărat terenurile. Din toată afacerea mi-a mai rămas un capital substanțial, al doilea după cel din ’96. Așa a început lumea să vorbească în jurul meu, spunând că e cineva politic cu mine, sau alții. Eu, de fapt eram singur, ca și acum. International Lazăr Company nu are nicio datorie la bugetul local al comunei Danicei. În anul 2015, am plătit înainte de 31 martie, ca să beneficiem de acei 10%, deci totul este plătit.

Lazăr Company devine numărul 1 în România. Cumpără toate activele lui Edy Spedition

Cât privește camioanele, pe 30 septembrie am participat la o licitație și am cumpărat toate activele lui Edy Spedition, care intrase în faliment. Adunarea creditorilor, Banca și statul, i-au pus la vânzare toate bunurile pe care le-a avut. Eu le-am adjudecat cu 3.945.000 de mii de euro plus  TVA, apoi, am decis ce camioane folosesc, ce nu folosesc și pe care le vând. Fiind 283 de camioane si 357 de remorci, le-am împărțit în 2 categorii: cele euro 3 le-am adus aici, la Dănicei, de la care Natural Fruits încasează 500 sau 1000 euro pe lună chirie că ele stau acolo, dar nu au nicio legătură cu fiscul din Dănicei, sau cu oricare alt fisc. Nu sunt 500 de camioane, asa cum spune Nițu în presă, sunt în jur de 70-80, la fel ca și semiremorcile, care se află parcate aici, fiind la vânzare. Nemaiavând loc în parcul nostru de la Pitești, le-am adus aici. Evident că nu sunt purtătoare de impozite, din moment ce nu sunt înscrise în circulație. Sunt depozitate în depozitul firmei, pentru care se plătește impozit pentru activitatea care se desfășoară aici. Nimic ilegal.

lazar 3

Lazăr Company, ca și cifră de afaceri și număr de camioane, este numărul 1 în România, iar în Europa avem un cuvânt destul de important de spus. Sunt atent ce fac cu banii și cum îi gestionez, la fel ca și primarul, dacă văd că nu administrează bine banii, la experiența mea, ce fac ei aici sunt lucruri pe care eu le fac dimineața când mă spăl pe dinți, comparând cu nivelul la care lucrez eu. În 2002, cifra noastră de afaceri era de 10 mil. de euro și începea să crească, câte 10-15 mil pe an. În 2002 am început să lucrăm cu Dacia, iar în 2003 ne-au propus să facem un parteneriat cu o altă societate din Slovenia, o fostă firmă de stat. Să facem ceva pentru ca francezii sa fie siguri că lucrurile merg bine în ceea ce privește transportul lor, deoarece era important pentru economia țării și pentru bunul mers al companiei lor, ca marfa să ajungă la timp. Am lucrat cu Dacia până în 2006. Așa am progresat, am început să acumulăm, am făcut sediu la firma. In 2008 am ajuns la o cifra de afaceri de 83 de mil de euro, apoi a scăzut la 65 de mil, în 2009, când a fost criza și, încet-încet am recuperat pierderea, anul trecut având cifra de afaceri de 95 de mil de euro. Vă daţi seama şi dumeavoastră la ce nivel lucrăm noi şi nu ne-am permite să ne compromitem singuri făcând lucrurile spuse de Niţu. Este departe de mine gândul de a mă implica în lupta politică de la nivelul comunei Dănicei, investiţiile mele în această zonă au doar scopul de a dezvolta zona.

3600 de locuri de muncă şi  un aport important la economia judeţului Argeş

În 2011, aveam un depozit de logistică de 8000 de mp, criza venise deja și aveam decât 10-15% ocupat și a apărut un client, Leoni, care produce cablaje auto și a închiriat depozitul. În 2013, le-am mai dat unul de 19.700 mp, le-am mai făcut unul de 8.000 mp în 2014 și încă unul de 5.000 mp chiar acum în 2016. Avem 4 ha de hală unde lucrează firma Leoni, iar noi încasăm 175.000 de mii de euro pe lună, chirie. Prin constructia acestor depozite si atragerea societăţii Leoni am creat aproximativ 3600 locuri de muncă, ceea ce a reprezentat un aport important la economia judeţului Argeş şi o mică picătură în bugetul de stat al României.

Anul trecut am oprit business-ul cu austriecii, ne-am înțeles amiabil, am cerut 7 mil de euro pe partea mea de acțiuni de 49%, ne-am întâlnit în Bulgaria, în vinerea Paștelui. Reprezentantul firmei austriece îmi oferea 2 mil și jumătate de euro și, în final, am căzut de acord la 4 milioane și jumate de euro. Am rotit banii și am cumpărat  activele de la Edy, iar acum am un beneficiu mare de acolo. M-am ales și cu rețeaua lui de transport, preluând contractele de transport, printre care am preluat contractul cu Ursus, care face berea în România, am preluat contractul cu Bergenbier la Ploieşti, București, Zalău, Timișoara și Deva.

Lazăr crează un nou brand – „Lazăr Natural Fruits”

Îmi place foarte mult să vin la Dănicei, să  revin la matcă să mă relaxez. În fiecare vineri vin aici, iar dacă se întâmplă ceva și lipsesc, prietenii mă sună. Oamenii de aici (unii) mă percep puţin greşit. A fost o doamnă din Germania, care a moștenit o pădure aici. Eu i-am făcut arborele genealogic, este vorba despre familia Nițulescu. În ’47, când au venit exproprierile, au fost și ei expropriaţi, apoi au venit cu actele lor și și-au reconstituit pădurea și au luat-o în 2006. Eu am cumpărat-o de la ei în 2012. Erau deja proprietari de 6 ani. Avantajul a fost că pădurea era de salcâmi și în amenajamentul lor, am văzut că se pot tăia 8000 de metrii până în 2016. Mi-am făcut calculul și am zis că pot să-i vând. Am încercat la greci, am încercat să iau firme care să îi exploateze și, în final, am făcut eu una. Dar, ca s-o înființez, aveam nevoie de un teren. Primarul mi-a sugerat că doamna respectivă, din Germania, avea și terenuri de vânzare. Așa că, am cumpărat de la ea și 3,5 ha de teren intravilan și am pus bazele firmei. I-am pus numele Lazăr Natural Fruits și m-am gândit să aștept un proiect european prin care să strâng fructele oamenilor din zonă, care sunt ecologice, fără îngrășăminte și să le vând în Occident, sau să le facem compoturi, dulceaţă..etc.  Cu 3,5 ha, nu aveam ce să fac, așa că am început să cumpăr terenuri de la oameni, cu 2000, 3000, 5000 de euro hectarul și am adunat aproape 10,5 ha.

lazar 2

Lazăr devine principalul furnizor pentru Dedeman

Pe aproape 1,5 ha pe care l-am împrejmuit cu gard de beton și sârmă, am făcut o hală de 800 mp, înregistrată la Vâlcea. Apoi, am început să tai lemne și am devenit principalul furnizor de lemne de foc pentru Dedeman. Le vindem cu 310 lei fără tva și le ducem la Vâlcea, la Slatina, Craiova și alte zone din împrejurimi. Anul trecut am vândut lemne în valoare de aproximativ 12 miliarde lei vechi. Ca să fac banii aceștia am avut şi cheltuieli de producţie şi administrative şi a trebuit să angajez oameni, ale căror salarii sunt în valoare de 400.000 de lei pe an. Cam asta este activitatea mea la Dănicei. Am devenit clienții Ocoulului Silvic Stoiceni și am avut un parchet de 600 mp aici, la Dănicei și toată lumea spunea că Lazăr a distrus islazul. Au venit tractoarele mele şi au distrus islazul, apoi am venit l-am refăcut. Am cumpărat sămânță de iarbă de 16 mil de lei de la Vâlcea, o însămânțez și aștept să crească. În anul 2013, când eu am făcut investiția, au venit primarii de la Dănicei și de la Vitomirești să îmi spună că Nițu s-a încăierat cu cineva, cu microbuzele și nu mai duce copiii la școală. Având autocarul în care au stat Chiricheș, Pintili și restul jucătorilor de la fosta mea echipă de fotbal și încă 2 microbuze, în care erau transportate bagajele lor, le-am oferit primăriei și o lună nu le-am luat niciun ban. Ei trebuiau doar să bage motorină. Apoi, am făcut contract cu Primăria și așa am devenit competitorul lui Nițu, deoarece el se ocupă de transport persoane. Așa că, am făcut contract pentru ruta Cuca-Dănicei-Vitomirești-Sâmburești-Dobroteasa și strângeam copiii din zonă pentru a-i duce la școală. Asta l-a afectat la buget pe Gheorghe Nițu și a început să facă scandal. A venit la mine și mi-a spus că el are mașinile în leasing, că a dat comisioane ca să ia traseele respective și că l-am nenorocit. Apoi, au venit alegerile, iar primarul a avut niște investiții pe situații de urgență, în jur de 30 de miliarde de lei. Așa a auzit Nițu că sunt în conflict cu Mitroi (primarul D-tru Pirneci – n. r.). M-am întâlnit cu el (Nițu – n.r.) întâmplător și i-am spus că, deși Mitroi e dezordonat, măcar a făcut ceva pentru comună, pe când el nu va ajunge niciodată primar cu toate certurile și scandalurile în care se bagă cu toată lumea. Sunt puțin dezamăgit pentru că, deși în zonă potențialul este foarte mare, oamenii sunt răi și invidioși, ca în toate zonele rurale și nu prea ai cu cine să îl valorifici”.

Distribuie

Un comentariu

  1. CINSTE LUI BENONE LAZAR TOT RESPECTUL ,,JOS PALARIA”FELICITARI PENTRU FRATII LAZAR SUNT UN BREND.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.