216 total views

Înaltpreasfinţitul Părinte Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Râmnicului, a încetat din viaţă, miercuri dimineaţă, la vârsta de 99 de ani.

„Slujba de înmormântare va avea loc în ziua de sâmbătă, 12 aprilie 2014, orele 11.00, la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Râmnicu Vâlcea”, a anunţat Patriarhia Română. Până la alegerea noului ierarh titular al acestei eparhii, locţiitor de Arhiepiscop al Râmnicului va fi Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.

Înaltpreasfinţia Sa Gherasim Cristea, Arhiepiscopul Râmnicului, s-a născut la data de 14 noiembrie 1914, în localitatea Muntenii Buzăului, judeţul Ialomiţa. După 36 de ani de viaţă monahală Sfântul Sinod îl alege în demnitatea de Arhiereu-vicar al Eparhiei Dunării de Jos, cu titulatura de Constănţeanul. În toamna anului 1975, la 16 octombrie, a fost ales în demnitatea de Arhiereu-vicar al Episcopiei Râmnicului şi Argeşului, cu titulatura de Piteşteanul.
În ziua de 30 septembrie 1984, a fost ales Episcop titular al Eparhiei Râmnicului şi Argeşului, fiind înscăunat în scaunul chiriarhal râmnicean la data de 2 decembrie 1984. În data de 19 iunie 2009, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât ridicarea Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim în demnitatea de Arhiepiscop al Râmnicului.

Mesaj de condoleante al Patriarhului Romaniei, la trecerea la Domnul a IPS Parinte Gherasim

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un mesaj de condoleanţe, astăzi, miercuri, 9 aprilie 2014, Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei Râmnicului în urma trecerii la Domnul în această dimineaţă a Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Gherasim:

Am aflat cu multă durere în suflet de trecerea din această viaţă a Înaltpreasfinţitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, ierarh venerabil al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, arhipăstor misionar şi harnic, apărător înţelept al tradiţiei ortodoxe româneşti şi al monumentelor istorice bisericeşti.

Împreună cu ierarhii Sfântului Sinod, cu preoţii, monahii şi credincioşii îndoliatei Arhiepiscopii a Râmnicului, înălţăm în aceste zile rugăciuni pentru odihna sufletului său în lumina şi pacea Preasfintei Treimi, împreună cu vrednicii slujitori ai Bisericii lui Hristos din toate timpurile.

Veşnica lui pomenire din neam în neam!

Mesaj de condoleanţe al primarului interimar, Gigi Matei, la trecerea la Domnul a IPS Părinte Gherasim

În numele comunităţii îndurerate a Râmnicului, îmi exprim cele mai adânci regrete pentru plecarea la cele veşnice a Înalt Preasfinţitului Gherasim, păstorul şi povăţuitorul apropiat al tuturor creştinilor vâlceni. Cel care ar fi împlinit anul acesta un secol de viaţă închinată lui Dumnezeu n-a obosit, până în ultima clipă, să trudească pentru refacerea vechilor lăcaşe de cult vâlcene şi pentru ridicarea altora noi, ca şi pentru ajutorarea şi îndrumarea către cele sfinte a celor sărmani şi nevoiaşi. Înalt Preasfinţitul Gherasim, devenit acum cetăţean al Cerului, a intrat în rândul celor drepţi şi va veghea şi de azi înainte peste vieţile enoriaşilor din eparhia care i-a fost atât de dragă.

Dumnezeu să-l odihnească!

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.