234 total views

Proiectul ”Sistem Integrat de Management al Deșeurilor Municipale în Râmnicu Vâlcea” a fost promovat în anul 2000 și aprobat în 2001 de Uniunea Europeană prin Programul ISPA, având o valoare de circa 11 milioane de euro. Un an mai târziu, în calitatea sa de coordonator național ISPA, ministrul de atunci al integrării europene a semnat memorandumul de finanțare al acestui proiect, ratificat ulterior prin Legea nr. 126/2003.

foto/ramnicuvalceaweek

matei1Unde sunt cele 11 milioane de euro?

Cele patru componente ale proiectului erau: închiderea deponiei de la Râureni, construirea Depozitului Ecologic de la Fețeni, construirea unei Stații de compost și introducerea sistemului de colectare selectivă. Stația de compost trebuia prevăzută și cu instalații de sortare a deșeurilor, ceea ce nu s-a întâmplat, fapt ce pune serioase întrebări asupra modului în care s-au cheltuit cele 11 milioane de euro.
Ca să dreagă busuiocul, Mircia Gutău a impus firmei de salubrizare Urban să investească într-o stație de sortare. Aici se nasc și alte întrebări privitoare la modul în care au fost gestionați banii de la UE. La aceste întrebări ar trebui să răspundă Mircia Gutău, primarul de atunci, cel care astăzi își face o campanie de îngeraș. Sugerăm organelor de anchetă, respectiv DNA, să-l oblige pe Gutău să ne explice nouă și Uniunii Europene, unde s-au dus banii pentru Stația de sortare? Până atunci, vă mai spunem că nici sistemul de colectare selectivă nu a fost implementat integral, deși operatorul de atunci, Urban, a făcut serioase investiții în acest sens. Principalul beneficiar al serviciului de salubrizare, Primăria Râmnicului, nu a investit într-o campanie de conștientizare a populației vis-a-vis de importanța selectării gunoiului, nu a stabilit măsurile de sancționare a celor care aruncă gunoaiele nesortate, lăsând selecția deșeurilor la voia întâmplării, așa cum există și astăzi.

Nici Rostalul lui Prigoană nu avea Staţie de sortare…

Pentru recuperarea cheltuielilor cu investiția în Stația de sortare, Urban n-a mai plătit redevența Primăriei și, atât Gutău cât și predecesorii săi, au încercat înlocuirea Urban cu altă firmă de salubrizare agreată politic. Sunt de notorietate scandalurile create de Primărie, când peste Urban a fost adusă firma lui Prigoană care, după ce a văzut cum stă treaba și-a luat tălpășița. În final, scoaterea Urban de pe piață a fost reușită de Gigi Matei, Romprest adjudecând licitația. Numai că și ei, ca și Rostalul lui Prigoană, s-au lovit de problema Stației de sortare, Matei făcând un compromis punând la dispoziția Romprest 100 mp din platforma betonată de la Stația de compost Râureni, printr-un contract care seamănă mai degrabă cu un cadou. Pe această platformă Romprest urma să descarce gunoiul din mașini în containere și să-l transporte la groapa de gunoi de la Horezu. S-a întâmplat, apoi, ca groapa de la Horezu să fie indisponibilă, platforma de la Stația de compost Râureni fiind ocupată integral de gunoaie. Garda de Mediu a intervenit, a amendat Romprestul cu 60 000 lei, dar și primăria, cu aceeași sumă.

Gigi Matei a “decedat politic”

Din toată această poveste, transformată într-un nou scandal cu acuzații și de o parte și de cealaltă, se desprinde un element extrem de interesant care aruncă într-o lumină proastă PSD, partidul din care Gigi Matei face parte. Lipsa unei reacții din partea acestui partid, care trebuia să-l tragă de urechi pe Matei și să-l facă să înțeleagă importanța acestui scandal în perioada premergătoare alegerilor locale, are semnificații serioase în rândurile votanților, care se vor gândi mai mult înainte de a introduce voturile în urne. Pe de altă parte, se pare că Gigi Matei are un interes major (nu știm încă de ce natură, însă putem bănui) în toată această poveste, făcând concesii unei firme private de salubrizare, care nu a reușit să respecte contractul cu Primăria. Este posibil ca acest lucru să-i provoace lui Matei ”decesul politic”.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.