3,465 total views

…iar ca unitate teritorial administrativă, este situată în extremitatea vestică a județului Vâlcea, de-a lungul șoselei naționale ce face legătura între Râmnicu Vâlcea și Tg Jiu, la o distanță de 10 km de Horezu. Se încevinează cu Vaideeni, Horezu și Măldărești, cu Stoești și Mateești, dar și cu Alimpeștii Gorjului. Așadar, vecini în toate părțile care dau posibilitatea acestei comunități să facă parte dintr-un GAL ori să-și facă proiecte comune (cu o altă primărie) mult mai ușor accesibile.

Este cunoscut faptul că Slătioara poate fiun pol turistic, beneficiind de biserici, de monumente istorice și culturale, de locuri precum piramidele, dar și multe monumente istorice reprezentative cum ar fi:

– localul Primăriei – construit în anul 1912 pe un teren donat în anul 1908 de preotul Ion Slătioreanul;
– localul şcolii Slătioara – construit în anul 1890 pe un teren donat în anul 1889 de către familia Săraru;
– Dispensarul Comunal – construit după 1940;
– Căminul Cultural – fondat în 1929;
– Biblioteca comunală – fondată în 1939;
– Casa de Cultură Ţărănească „Dinu Săraru” – în cadrul căreia funcţionează şi Fundaţia „Nişte Ţărani” şi Institutul de Arte Tradiţionale;
– Biserici construite încă din anul 1750;
– Biserica de la Vioreşti construită la 1775 declarată Monument Unesco.

Alături de aceste monumente cultural-istorice, se pot adăuga o multitudine de fântâni, troiţe şi monumente închinate eroilor neamului. Printre cele mai semnificative dintre acestea se pot enumera Potecaşul de Bronz, Crucea Sărarilor, Cişmeaua Sărarilor, Şiroirea Piramidelor de la Slătioara (Râpi).

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.