539 total views

….asta a rezultat în urma discuțiilor din CL, în timp ce cetățenii au cereri depuse și de 2 ani de zile și nu reușesc să-și achiziționeze cantitatea solicitată, fiind obligați să-și ia de la traficanți la suprapreț.

În orașul Berbești problemele curg, zilnic, începând de la lipsa majoră a utilităților până la străduțe mici afectate de mașinile Minierei și pentru care administrația nu găsește rezolvare, dar și până la lipsa de respect a cetățeanului și bunului mers în general al întregii comunități.

Înainte de a intra în miezul problemei, menționăm că acest articol este un semnal de alarmă pentru conducerea Consiliului Județean Vâlcea, în ideea că poate aceasta nu știe cu ce se confruntă comunitatea din Berbești, precizând în același timp că reprezentanții (n.r. – consilieri locali, adminsitrația locală, directori) nu au expus problema autorităților județene, nici verbal și nici prin sesizări. Să nu uităm că în CJ există un consilier din Berbești – Belciu Ion – care a uitat de comunitatea datorită căreia se află la al treilea mandat de consilier și pentru care nu a făcut nimic.

Cetățenii nu pot achiziționa cărbune, dar politicienii da!

O problemă ridicată în ședința de luni, 11 decembrie, și care afectează toată comunitatea, a fost cea a cărbunelui care se vinde oricui, numai celor îndreptățiți prioritar prin regulament strict (n.r. – regulamentul Miniera) nu se vinde, invocându-se de către conducerea societății că nu este, pe românește, suficientă marfă, deși tot directorul Sandu Iulian invocă vicelui Gioga lipsa de cărbune pentru că senatori, deputați, prefecți ori conducerea CET fac presiuni foarte mari pentru a le asigura cărbune prioritar acestora și care caută să-și rezolve astfel obligațiile, iar instituțiile și cetățenii cumpără la suprapreț ori se uită lung, pentru că nu toți își permit să cumpere cu 300 lei tona când au cereri depuse și pot cumpăra cu 150 lei tona. Deci, ori e cărbune ori nu e?

Copiii riscă din ianuarie să învețe în frig

„Sunt foarte supărat. Am un contract pentru livrare cărbune – 260 tone – încheiat cu Miniera și nu mi-au livrat decât 4 mașini (60 tone), iar în 24 decembrie îmi expiră contractul și ei nu vor să-mi dea cărbune, dar vin alții din alte localități și se aprovizionează și noi nu. Problema este că toți ne cred niște proști. Vor să aducă cenușă, dar nu se gândesc că aici sunt copiii din localitățile afectate de Minieră. Eu nu am cărbune decât pentru o școală, dar mai am și alte grădinițe și alte școli. Am o cerere pusă și mi-am luat gândul de la ea, dar pentru școală, pentru instituțiile care se află pe raza localității Berbești ar trebui să fie prioritate și inclusiv pentru cetățenii din Berbești. Stau oamenii la coadă, nu ia cărbune, dar vin alții din alte localități și ei ia. A luat unul într-o zi 5 mașini. Gândiți-vă ce s-ar fi întâmplat dacă eu nu mai aveam cărbune de anul trecut și mă bazam pe cele 4 mașini pe care le-am luat. Mă dădea la televizor că nu au copiii căldură”, menționează directorul unităților de învățământ din Berbești, consilierul local Cumpănășoiu Teodor Sorin.

În replică, Milorad Cumpănășoiu, consilierul liberal, dă asigurări că „există un regulament la nivelul CET-ului în care primiii care ar trebui să fie beneficiari sunt salariații societății, după care locuitorii Berbești, Alunu, Mateești și Sinești, instituțiile publice – școli, primării, dispensar, etc”, în timp ce consilierii dau vina pe primar, spunând că nu bate suficient de tare cu pumnul în masă, la Miniera, având responsabilități față de cetățenii urbei.

Vicele, însoțit de 15 cetățeni, a fost la directorul Minierei și după mai multe discuții contra și un scandal monstru, află chiar de la el care este reala problemă și anume, este sunat din toate părțile pentru tot felul de obligații: „mă sună senatorul, mă sună deputatul, mă sună conducerea CET-ului..asta mi s-a spus și nu vorbesc prostii. A spus că nu are capacitate suficientă să rezolve pe toată lumea. În final, persoanele care am fost acolo cu scandal, am făcut o listă și am hotărât că săptămâna asta școala să ia trei curse, primăria să ia o cursă că nu avem cu ce să facem focul și apoi cetățenii. În fiecare zi am hotărât să ia câte trei persoane”.

Tot consilierii afirmă că ar fi cărbune, dar se cumpără de anumite persoane care îl vând la suprapreț. Oamenii se plâng că trebuie să-și asigure cărbunele pentru căldură cumpărându-l la suprapreț și deși au cererile depuse prioritate au șmecherii care fac trafic cu cărbune. „Prefectul de Argeș a luat două tiruri de cărbune de la noi și se poate dovedi acest lucru”, conchide un alt consilier local.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.