902 total views

…și demonstrând că este prietenul vâlcenilor, sub tema „Realizările și perspectivele privind apărarea în timpul inundațiilor din județul Vâlcea”, prezentată în cadrul mai multor acțiuni ce s-au desfășurat cu ocazia Zilei Mondiale a Apei, ministrul Apelor și Pădurilor – Ioan Deneș – a ales cu ocazia acestui eveniment să se afle la Vâlcea în vizită de lucru, alături de Sandu Victor directorul Administrației Naționale „Apele Române” – ANAR.

În săptămâna care tocmai s-a încheiat, printr-o serie de acțiuni specifice și care au loc an de an, a fost sărbătorită „Ziua Mondială a Apei”, eveniment ce a reunit la Vâlcea șefii care manageriază instituția Apei, alături fiindu-le ministru de resort –Ioan Deneș. Vizita la Vâlcea a ministrului, și nu numai, cu această ocazie a adus în atenția tuturor recepționarea unor lucrări derulate în județ, lucrări efectuate de ABA Olt în urma inundațiilor din iunie 2018.

„În orașul Băbeni, împreună cu autoritățile locale, am venit să vorbim despre fapte, fapte pe care le-am văzut că s-au concretizat și care urmează să le concretizăm și în cursul anului 2019. Nu întâmplător am vrut să marcăm această zi în județul Vâlcea, pentru că anul trecut apele care traversează acest județ, ne-au învățat, ne-au arătat, acele puncte sensibile de care trebuie să avem grijă și pe care trebuie să le monitorizăm și să le rezolvăm ca ele să nu devină un pericol pentru cetățeni”, a explicat Deneș.

Ministru a prezentat pe scurt lucrările hidrotehnice efectuate în județul Vâlcea care au constat în amenajări/regularizări/consolidări, dar și lucrările care urmează a fi efectuate în cursul acestui an și care vor fi efectuate în punctele critice din bazinul hidrografic Olt. Astfel, 24 de propuneri lucrări investiții vor reface zonele afectate din cauza viiturilor din 2018 în comuna Golești, Lăpușata, Bunești, Mateești, Cernișoara, Dănicei, Perișani, Malaia, Milcoiu și altele, dar și în zonele afectate din anul 2014 cum ar fi – Nicolae Bălcescu, Galicea ori Băile Govora. În concret, 11 puncte critice vor beneficia de lucrări de consolidare, 9 puncte de lucrări de amenajare și 4 puncte de lucrări de regularizare, cu un cost total de 23.944.000 lei.

În concluzie, județul Vâlcea va intra în lucrări hidrotehnice pe zonele de risc, puncte critice cum au fost definite de specialiștii Apelor, care fac parte din bazinul hidrografic Olt.

Ministrul Deneș, în vizita sa de lucru, a inspectat trei lucrări de apărare împotriva inundațiilor:

Amenajare pârâu Iazul Morților, oraș Băbeni, județul Vâlcea;

Regularizare pârâu Luncavăț și afluenți pe sectorul Vaideeni – Horezu – Popești,

Amenajare pârâu Topolog, comuna Nicolae Bălcescu

La vizita în teren ministrului i-au fost alături și primarii acestor localități, dar și reprezentanții locali – prefect, președinte CJ, parlamentari, mas-media.

De reținut că, în perioadele cu ape mari, iunie – iulie 2018, în zonele menționate, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneș, însoțit de directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” (A.N.A.R.), Victor Sandu, directorul Administrației Bazinale de Apă Olt (A.B.A. Olt), Ștefan Prală, a fost prezent pentru a coordona echipele de intervenție.

Deși ANAR deține 11 administrații bazinale, ministrul de resort Ioan Deneș, la sărbătorirea celui mai important eveniment marcat an de an prin „Ziua Mondială a Apei”, a ales să vină la Vâlcea deși inundațiile din 2018 nu doar aici au făcut prăpăd.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.