133 total views

Balcanii, loviţi de cele mai grave inundaţii din ultimul secol.

Debitul Dunării va atinge un nivel maxim de 13.500 metri cubi pe secundă până pe 22 mai, iar viitura va staţiona 4-5 săptămâni în România, existând un risc nu de depăşire a digurilor, ci de rezistenţă a acestora, a anunţat duminică ministrul Administraţiei Publice, vicepremierul Liviu Dragnea.

El a precizat că nu se pune problema evacuării de localităţi şi că autorităţile sunt pregătite să intervină cu un milion saci de nisipi şi personal şi echipamente inclusiv din judeţele limitrofe celor dunărene vizate, urmând să fie solicitat şi sprijinul Armatei în caz de nevoie.
Dragnea a arătat că, în ultimele zile, autorităţile române au primit foarte multe informaţii contradictorii din Serbia şi Bosnia, generate de faptul că evoluţia fenomenelor meteorologice a fost “sălbatică”, cu intemperii nemaiîntâlnite, iar datele transmise nu puteau convinge că sunt reale.

“Am avut mai multe scenarii realizate, în funcţie de debitele prognozate, iar la un moment dat apăruse ca scenariu posibil un debit de peste 17.200 metri cubi pe secundă, ceea ce ar fi însemnat că Dunărea ar fi depăşit digurile şi trebuia să evacuăm zeci de localităţi. Astăzi, avem date certe să debitele prognozate ca şi maxime sunt în jurul a 13.500 metri cubi pe secundă în 22 mai şi nu mai avem varianta de a se depăşi digul, în schimb avem această viittură care va staţiona pe teritoriul românesc între 4 şi 5 săptămâni. Nu mai avem riscul să depăşească digul, în schimb avem nişte riscuri generate de rezistenţa digului. Digurile de-a lungul Dunării sunt de două zile sub observaţie pe toată lungimea din România, pentru a se afla dacă apar eroziuni”, a spus Dragnea.
El a mai informat că România va trimite Serbiei şi, dacă este nevoie, Bosniei ajutoare materiale pentru inundaţii. Inundaţiile care afectează zona balcanică, cele mai grave din ultimul secol, ameninţă principala electrocentrală din Serbia, în timp ce în Bosnia au mişcat de la locurile lor minele rămase din timpul războiului din anii 1990, potrivit BBC News, citat de Mediafax. Cel puţin 44 de persoane au murit în ultimele patru zile în Bosnia, Serbia şi Croaţia, au anunţat surse oficiale citate de AFP.

“La Obrenovaţ (în apropiere de Belgrad) am descoperit 12 cadavre”, a declarat premierul sârb Aleksandar Vucici, precizând că bilanţul în ţara sa a ajuns astfel le 16 morţi.

În Bosnia, autorităţile au anunţat cel puţin 27 de morţi, iar cele croate au anunţat un mort duminică.
“Digurile dunărene au fost preluate de Apele Române în urmă cu trei ani, până atunci au fost la ANIF. Nu ştim dacă cei de la ANIF au întreţinut şi au exploatat cum trebuia digurile. Eu cred că nu, pentru că, de-a lungul anilor, am văzut cum se circula pe aceste diguri cu căruţa, cu maşini, cu utilaje deşi trebuia interzis accesul (…) Nu se pune problema să fie depşit digul într-un loc sau altul, suntem atenţi dacă cumva apare o eroziune sau izvorăşte apa undeva prin dig, să putem interveni imediat. Nu sunt locuri vulnerabile, dar suntem pregătiţi dacă, Doamne fereşte, apar eroziuni. Nu poate nimeni să evalueze, la o perioadă de 4, 5 sau 6 săptămâni, pe o presiune constantă pe diguri şi nu ştim dacă, în 20 şi ceva de ani, în aceste diguri au apărut fisuri. Din ce ne spun cei de la Apele Române, vizibil nu este nimic, dar ne pregătim pentru un scenariu mai prost, să putem interveni rapid”, a spus Dragnea.

El a arătat totodată că, în stituatii de acest fel, există un protocol convenit între Apele Române şi Hirdoelectrica, în aşa fel încât compania Hidroelectrica, prin hidrocentralele de pe Dunăre, să poată să regleze debitul la un nivel care să fie suportat de canalul Dunării.

Dunărea se află, de sâmbătă la ora 10.00, sub cod portocaliu de inundaţii, în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman, potrivit actualizării unei avertizări emise de INHGA.

zf.ro

Avertizarea este valabilă până în 26 mai.

Distribuie

Un comentariu

  1. DEMAN ii umileste pe Romani
    Domnilor patroni (administratori unici) ai lanturilor de magazine Dedeman,domnilor ,doresc sa va atrag atentia ca nu procedati corect fata de clientii Dedeman ,trebuie sa fiti constienti ca datorita lor prosperati ,dar vorba romaneasca se adevereste “ti-ai urcat sacii in caruta si nu-ti mai pasa de nimeni”Cam asa s-a intamplat si cu domniile voastre,prin politica pe care ati implementat-o fata de clientii Dedeman ,adica eu vin si fac cumparaturi de la Dedeman ,dar sunt umilit adica dupa ce ca va dau bani pe produs ma puneti sa muncesc in locul angajatilor ,alerg cu un carut de marfa prin magazinul Dedeman care este destul de mare(cateva mii de mp) Deci cum spuneam cumpar marfa iau carutul ma duc incarc marfa daca pot ,apoi inapoi la facturare ,apoi la casa unde platesti ,apoi la departamentul transport ,si daca doamne fereste ai cumpart produse sub 500 lei ,trebuie sa platesti transportul 50 lei fie ca este vorba de 1000 m sau 3000 m –distanta Inteleg ca prin aceasta politica nu va respectati deloc clientii ,nu va interseaza decat profitul ,nu aveti onoare ,respect in primul rand .V-ati ganditit ca in magazinele domniilor voastre vin si oameni in varsta ,oameni cu handicap ,pe acesti oameni cum ii respectati domnilor?! Acesti oameni facand munca angajatilor domniilor voastre de ce chiar nu aveti rusine ,nu aveti parinti in varsta ,nu aveti cunostinte cu dizabilitati?!Va intreb de ce nu ati lasat asa cum era adica te duceai cumpari marfa o plateai facei factura si de restul se ocupau angajati Dedeman ,stabileai de comun acord data transportului ,care este oricum inclus in pretul poduselor .Dar nu ati tinut cont de intereseul clientului ci numai de ale domnilor voastre ,o sa vedeti ca incet ,incet o sa va stingeti procendand in felul acesta, clientii vor cauta alte magazine care ii respecta ccum ar fi;Bricostore, Real, Metaltrans, Vasion etc ..Am o intrebare nu va mai ajung banii pt sponsorizari?Stim cum se fac sponsorizarile in Romania.
    Fiti corecti respectati-va clientii si aveti onoarea ca datorita comunitatii sunteti ceea ce sunteti ,datorita miilor de romani care ii umiliti zilnic ,care intra in magazinele domniilor voastre ati prosperat ,datorita faptului ca romanul este inca nationalist si merge pe politica ,mai bine intru intr-un magazin romanesc decat intr-unul strain.
    Asa ca domnilor PAVAL onorati-i pe romanii care va trec pragul, vad ca ati uitat acest lucru in goana nesabuita de a face avere intr-un ritm rapid ,dar sa stiti daca veti merge in continuare asa urcusul are si coboras stiti ca la deal urci greu ,dar la vale te poti rostogoli.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.