204 total views

Nu există creştere economică de durată într-un cadru instabil, iar România nu are nevoie de progrese spectaculoase, ci de o creştere constantă, a subliniat guvernatorul Băncii Naţionale a României.

Creşterea economică a României este mai bine să fie de 4% pe an, dacă acesta este potenţialul, şi nu una de 7% urmată de perioade de cădere, a declarat, ieri, într-o conferinţă referitoare la perspectiva economică a României, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. Declaraţiile guvernatorului BNR au fost făcute în contextul în care analiştii Economist Intelligence Unit au semnalat, într-un raport publicat recent, că economia românească va înregistra în acest an o creştere economică de 2,4%, stimulată de o recoltă agricolă bună şi de creşterea exporturilor spre ţările care nu sunt membre UE, urmând ca ritmul de creştere să se accelereze în perioada 2014-2017, la o rată medie anuală de sub 4%. „Sper că vom învăţa, o dată pentru totdeauna, că, dacă accelerăm creşterea economică dincolo de un nivel sustenabil în perioadele preelectorale, nu facem decât să grăbim declinul în perioada postelectorală. Trebuie ca această ţară să vrea un ciclu lung de dezvoltare, cu cât mai puţine declinuri. Mai bine să avem 4% pe an, dacă acesta este potenţialul economiei româneşti, şi nu 7%, dar creşterea constantă să fie pe vreo 10-12 ani. Concomitent cu acest tip de creştere economică, cred că trebuie să finalizăm infrastructurile din România. Atenţie, nu mă refer la infrastructurile fizice de tipul celor de transport, mă refer şi la cele umane de tip sănătate, educaţie“, a spus Mugur Isărescu. Potrivit guvernatorului BNR, „educaţia şi sănătatea reprezintă o sursă majoră pentru asigurarea capitalului uman, atât de important în economia modernă“.
„Nici un pas înapoi de la macrostabilitate“
Lipsa de macrostabilitate atacă democraţia şi nu există creştere economică sustenabilă de durată într-un cadru instabil, a mai apreciat guvernatorul Băncii Naţionale a României. „Lipsa de macrostabilitate atacă democraţia, pentru că eşti dator şi trebuie să dai bani înapoi şi trebuie să ai acces la pieţe. Vii după un dezechilibru major, cu măsuri de ajustare. Sunt măsuri, cum s-a dovedit în ultimii ani, extrem de dureroase, dar n-ai încotro, ajustarea este inerentă. Primul accent pe care l-aş pune pentru viitor: «Nici un pas înapoi de la macrostabilitate, în perioada următorilor 10 – 20 de ani». Nici nu există, cred eu, creştere economică sustenabilă de durată într-un cadru instabil“, a subliniat Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR a precizat că a discutat cu oamenii de afaceri din România şi toţi au pus accentul pe stabilitate şi încredere. „Toţi mi-au spus: stabilitate, stabilitate, stabilitate, plus încredere, încredere, încredere. Acestea sunt cuvintele-cheie“, a precizat guvernatorul BNR.

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.