460 total views

…și astfel peste 500 de elevi vâlceni sunt în sfârșit răsplătiți de către Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea. Totuși, este rușions pentru un edil să te acționeze elevii în instanță pentru a le respecta un drept legal.

Mircia Gutău a dat prioritate asfaltului de proastă calitate, pavelelor, bilelor, florilor, albumelor pe care nu le vede nimeni, balurilor, socializărilor cu angajații pentru fidelizare, uitând de elevi. De când și-a luat mandatul de primar nu a dat burse la elevi, aceștia luptând efectiv împotriva refuzului lui permanent de a le da ce li se cuvine prin lege, promovând de fiecare dată idee că nu are bani..

„După un an de demersuri continue, AVE și-a atins scopul și a determinat reintrarea Primăriei în legalitate. Problema neacordării burselor datează în Municipiul Râmnicu Vâlcea încă de acum trei ani. La începutul anului 2019, odată cu înființarea Asociației Vâlcene a Elevilor, a fost dat startul demersurilor ce aveau ca scop respectarea drepturilor elevilor privind acordarea de burse școlare.

Bursele au reprezentat, astfel, unul din proiectele primordiale ale Asociației, împreună cu igiena și transportul. Drumul a fost unul dificil, întrucât nu multă lume considera că noi luptăm pentru drepturile elevilor, ci pur și simplu aduceam atacuri nenumărate la adresa Primăriei și a autorităților locale, lucru complet neadevărat. Noi, membrii AVE, suntem niște simpli elevi care ne doream o schimbare, atât pentru noi cât și pentru ceilalți de seama noastră, schimbare pe care a trebuit să o facem cu mâinile noastre, deoarece nimeni nu mai era dispus să ne asculte sau ajute.

Participarea la ședințele de Consiliu Local, cereri în baza Legii 544/2001 (provind liberul acces la informațiile de interes public), promovare în mediul online, chemare în judecată: acestea sunt doar câteva exemple din multitudinea de lucruri ce au reprezentat pentru AVE demersul ce a avut ca scop determinarea autorităților locale de a reintra în legalitate.

Considerăm hotărârea de Consiliu Local de vineri, 29 Noiembrie, a fi o victorie pentru elevii vâlceni, datorată presiunilor Asociației de pe parcursul acestui an. Ținem să menționăm faptul că nici acum legea nu este pe deplin respectată. Conform Ordinului 5576/2011, art. 8, alin. (1), lit. a), „bursele de merit se acordă elevilor ce au media generală cel puțin 8,50 și media la purtare 10”.

Numărul de 153 de elevi beneficiari de bursă de merit a fost, astfel, redus considerabil, întrucât răsplătiți vor fi doar cei cu media generală 10, decizie luată în limita sumelor alocate pentru burse în a.c. Totuși, suntem pe deplin mulțumiți cu acest câștig. Deși a trebuit să folosim o armă mult mai periculoasă, respectiv chemarea în judecată, pentru a putea fi băgați în seamă și luați în serios, am reușit să ajungem la rezultatul mult așteptat: acordarea burselor după trei ani în care au lipsit cu desăvârșire.

Elevii vâlceni merită să își primească răsplata cuvenită. Eforturile lor merită să fie recompensate cu sumele de bani corespunzătoare. Suntem extrem de mândri că am putut realiza acest lucru, în numele tuturor beneficiarilor sistemului educațional.

BIROUL DE PRESĂ AL ASOCIAȚIEI VÂLCENE A ELEVILOR AVE

Este unica Asociație independentă de elevi din Vâlcea. Formată din elevi pentru elevi, AVE asigură protejarea drepturilor acestora, oferindu-le sprijin în rezolvarea problemelor privind sistemul de învățământ românesc. Cu ajutorul presei juridice, al implicării membrilor săi și prin colaborarea cu celelalte asociații din România, AVE reușește treptat sa obțină rezultate favorabile elevilor în ariile sale de acoperire: Igienă în Școli, Burse Școlare, Transportul Elevilor și Regulamentele Școlare.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.