Primăria Râmnicu Vâlcea are pregătite pe ordinea de zi a ședinței ordinare, de vineri 25.11.2022, 6 (șase) proiecte de hotărâre privind majorarea și cu 500% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2023, pentru anumite imobile situate în municipiul Râmnicu Vâlcea, ca urmare a constatării tehnice de clădiri neîngrijite.
Pentru că în martie 2019 a fost aprobat prin HCL 94/2019 – „Regulamentul privind stabilirea condițiilor de impunere a supraimpozitării pe clădirile și terenurile neîngrijite din intravilanul municipiului Râmnicu Vâlcea” – din nou au fost efectuate verificări și constatări în teren, identificându-se alte clădiri neîngrijite și cu stare tehnică nesatisfăcătoare. Pentru fiecare din cele 6 (șase) clădiri ce nu respectă HCL 94/2019, structura de specialitate din cadrul Direcției Poliției Locale a municipiului a întocmit notă tehnică de constatare și evaluare a aspectului imobilelor. În urma acestor verificări și a notelor tehnice întocmite au fost eliberate și somații de către Serviciul Control din cadrul DPL, înregistrate la Direcția Economico-Financiară.
Clădirile vizate supraimpozitării sunt în Săliștea Nouă nr. 17 – 500%, Râureni nr. 225 – 250%, Râureni nr. 197 – 500%, Cartier Fețeni nr. 74 – 315%, Straubing nr. 176 – 500%, Râureni nr. 133 – 500%. Astfel de proiecte s-au mai regăsit pe ordinea de zi a altor ședințe din 2020, 2021 și niciodată nu au primit un vot „pentru”. Așadar, executivul local – Mircia Gutău, continuă să solicite legislativului – Consiliului Local, votul „pentru” proiecte (locale) care chiar dacă nu îndeplinesc obligațiile administrative ele sunt vizate de legalitate de către secretarul municipiului.
Iată, consilierii locali din nou nu primesc documentele justificative pentru ca proiectele să fie votate, documente care ar da siguranța unui vot favorabil (sau nu!) în ședințele pe comisii și un vot „pentru” în cadrul ședinței ordinare. Nici de această dată executivul local nu a pus la dispoziția consilierilor toate documentele necesare deciziei unui vot administrativ.
În acest caz, considerăm că Primăria Râmnicu Vâlcea este „descoperită” din punct de vedere al deciziei de supraimpozitare, proiectele putând fi lejer atacate în contencios administrativ, poate chiar de fiecare dintre cei 6 (șase) proprietari penalizați. Noi credem că „Proiectele” au multe lipsuri! Mircia Gutău, cere un vot „pentru”, dar consilierii locali nu au cunoștință despre imaginea reală a clădirilor degradate. Și nici de această dată nu credem că avem consilieri care până la ședință să ajungă la locațiile vizate, de curiozitate, pentru a vedea dacă evaluarea făcută de agenții Poliției Locale este una corectă. Să vorbească cu proprietarii, să afle de ce nu au reușit să „intre în legalitate”, până la decizia luată de edil, să-și poată susține votul administrativ și nu politic.
Primarul Mircia Gutău, inițiatorul proiectelor, dacă solicita la proiecte și atașarea imaginilor care fac dovada deciziei de supraimpozitare sau o notă de constatare din care să reiasă problemele sociale ale proprietarilor vizați, proiectele propuse ar putea primi un vot corespunzător și nici motiv de discuții aprinse nu ar mai exista în cadrul ședințelor, pe acest subiect!
Imaginea atașată articolului nu reprezintă un imobil propus supraimpozitării, ci este aleasă la întâmplare!