1,440 total views

„Timpul de Vâlcea” este singura publicație online care a prezentat fiecare etapă din procesul despăgubirilor. Vorbim despre dosarul format în data de 12 aprilie 2019, la secția civil, având ca obiect „pretenții despăgubiri civile privind repararea prejudiciului material provocat” – Mircia Gutău împotriva Statului Român.

Mircia Gutău, deși a cerut de la Statul Român 10,5 milioane de euro despăgubiri cu titlu de daune materiale și morale, primește în iulie 2022 alte sume ca și despăgubiri. Atunci, Tribunalul Vâlcea a obligat Statul Român la plata către Gutău a sumei de „190.648 lei cu titlu de daune materiale şi la plata sumei de 100.000 euro cu titlu de daune morale, dar și a sumei de 3000 lei cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, ce se va depune la sediul Tribunalului Vâlcea. Decizie pronunţată în şedinţa publică din 04.07.2022”.

Cu toate astea, în 2 august 2022, DNA Serviciul Teritorial Pitești și, în 8 august 2022, Statul Român prin Ministerul Finanțelor Publice declară „Apel”. Pe scurt, în 23 februarie 2023, Curtea de Apel Pitești decide să amâne pronunțarea până la data de 9 martie 2023, ca după acest termen să amâne din nou pronunțarea până la data de 23 martie, când „admite apelurile. Schimbă în parte sentința, în sensul că stabilește cuantumul daunelor morale la suma de 10.000 euro. Menține în rest sentința. Cu recurs în 30 de zile de la comunicare, cererea de recurs depunându-se la Curtea de Apel Pitești.

Astăzi, Mircia Gutău poate primi de la Statul Român suma de 190.648 lei reprezentând daune materiale, 10.000 euro daune morale și 3000 lei cheltuieli de judecată, doar dacă nu declară recurs!

SCURT ISTORIC

În 2019 a început judecata în dosarul Gutău Mircia contra Statul român prin Ministerul Finanțelor Publice, obiectul dosarului fiind „pretenții despăgubiri civile privind prejudiciul material provocat”. Primul termen de judecată a fost stabilit în data de 23.09.2019, urmând ca în 04.11.2019 să aibă loc ultimul termen din acest an. În 2020 dosarul are 6 termene stabilite, în 2021 doar 4 termene, ca în 2022 să se discute 5 termene din care 3 pentru „amânare pronunțare”.

500.000 euro daune materiale – „veniturile şi beneficiile de care a fost lipsit în perioada detenţiei; cheltuielile de judecată făcute în perioada celor peste 12 ani de procese – cu plata sumelor necesare pentru angajarea unui avocat calificat, pentru toate fazele procesuale, inclusiv pentru C.E.D.O., precum şi ulterior, pentru acţiunea în revizuire a hotărârii de condamnare; cheltuielile pentru transport la organele de urmărire penală şi la instanţele de judecată, pentru mine, apărătorul meu, martori etc.; cheltuielile cu transport ale soţiei şi copiilor la locurile de deţinere prin care am fost ţinut; cu pachetele pe care mi le-a adus familia la acele locuri de detenţie etc., plus dobânda aferentă sumei respective”.

10 milioane de euro daune morale – „prejudiciul moral imens produs”

În cererea de chemare în judecată daunele au fost cerute pentru 851 de zile de detenție, despre care Gutău a precizat că „reprezintă cele patru luni de zile de arest preventiv şi diferenţa de aproximativ doi ani şi patru luni cât am stat efectiv după gratii”.

Gutău declara cândva că „avocaţii vor stabili. Ei ştiu care e practica, vor aprecia care e suma cuvenită, ce înseamnă când stai în închisoare”. Iată, deși avocații au apreciat că 10 milioane de euro sunt suficienţi bani pentru a i se repara răul făcut, în final instanța a apreciat că doar 10.000 euro repară răul făcut și nu 10 milioane de euro. Avocații, dpndv, i-au făcut mai mult rău lui Gutău, sfătuindu-l să ceară o sumă colosală ca mai apoi să primească…nimic!

În loc de concluzii,

Data de 23 se pare că este una nefavorabilă edilului, în 23 septembrie 2019 începe judecata, în 23 februarie 2023 se stabilește primul termen în Apel, ca în 23 martie 2023 să se decidă cuantumul despăgubirilor. Nu știm dacă Mircia Gutău va face recurs și nici nu am considerat important un punct de vedere pentru mai multe detalii. Decizia „vorbește” și în numele lui!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.