177 total views

Administrația Națională ”Apele Române” prin Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis Avertizarea hidrologică nr. 49 din 27 noiembrie 2015, și tot în acest interval, a fost emisă o Avertizare hidrologică pentru fenomene imediate ce a vizat scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale COTELOR DE ATENŢIE pe afluenții Oltului aferenți sectorului Sf. Gheorghe – Feldioara.

inundatii-rauri

Debitele au fost în creştere din cauza precipitaţiilor căzute în interval şi propagării pe râurile din următoarele bazine hidrografice: Jiu, Vedea, Argeş, Ialomiţa, Buzău, Râmnicu Sărat, Putna, Trotuş, Bârlad și cele din Dobrogea, și numai prin propagare pe cursurile inferioare ale Crasnei, Barcăului, Crișurilor și Mureșului.
Pe celelalte râuri debitele au fost în general în scădere.
Din cauza precipitațiilor mai însemnate cantitativ căzute în interval și propagării, s-au produs creșteri mai importante de niveluri și debite cu atingerea și depășirea COTELOR DE ATENȚIE pe unele râuri din bazinele Desnățui, Jiu și bazinul inferior al Oltului.

Se situează peste COTELE DE ATENȚIE râurile la stațiile hidrometrice:

În bazinul hidrografic Jiu și afluenți s-au luat măsuri de atenuare, în acumularea Fântânele, a debitelor râului Deznațui. Nu au fost semnalate pagube la lucrările hidrotehnice iar tranzitarea viiturilor s-a efectuat în condiții de siguranță.

În bazinul hidrografic Olt au fost mobilizate forțe și mijloace de intervenție ale Sistemului de Gospodărire a Apelor Vâlcea, în zona stadionului Olănești, pentru consolidare supraînălțare mal și dig iepuresc (din saci cu nisip) pe o lungime de cca 200m. S-a mai intervenit la Pascoaia pentru supraînălțare dig cu o formație de intervenție.
De asemenea, o intervenție dificilă a fost pe pârâul Iazul Morilor (Stăncălău) localitatea Băbeni, unde debitele mari au provocat exfiltrații prin deponia rezultată din decolmatarea pârâului și sistematizată pe maluri. S-a creat o breșă din cauza exfiltrațiilor care nu au putut fi stopate, fiind în pericol de a se inunda 25 de gospodării. Centrul de Interventie Rapidă și o formație a Sistemului de Gospodărire a Apelor Vâlcea au intervenit cu stabilopozi și balast, în intervalul orar 04:00 -11:00, cu personal, un excavator, 2 autobasculante și piatră, pentru închiderea breșei. Volumul de apă scurs a fost preluat prin contracanalul de infiltrații al barajului Băbeni.
Echipele de intervenție ISU Vâlcea acționează pentru protejarea locală cu saci a cca 20 de case. În coordonare cu echipele de interventie ISU, SGA Vâlcea monitorizează scurgerea apelor către râul Olt.
Râul Bistrița și afluentul său Iazul Morilor înregistrează la această oră o tendință de scădere, pe fondul încetării precipitațiilor și a măsurilor de reducere a nivelelor, în acumularea Băbeni de către Hidroelectrica.
La această oră, Hidroelectrica asigură tranșele de atenuare solicitate de Administrația Bazinală de Apă Olt, respectiv pentru Oltul Mijlociu și Inferior unde se tranzitează un debit de 600 mc/s.
Acumularea Brebeni, de pe pârâul Darjov-administrare S.G.A. Olt, din data de 27 noiembrie 2015, ora 18:00, se menține în faza I de apărare dar lama de apă peste deversor- 30 cm nu creează probleme de natură tehnică.

În bazinul hidrografic Argeș-Vedea se tranzitează viiturile pe sectoarele îndiguite ale râului Vedea și Teleorman și se asigură monitorizarea permanentă pentru tranzitarea în regim de siguranță. Cotele înregistrează o tendință de creștere la stația Buzești, pe râul Vedea (cota de atenție +50cm) și pe râul Teleorman, la Tătărăști (cota de inundație +166). Nu s-au semnalat probleme de siguranță a digurilor și nu se estimează pagube, ținând cont de prognozele hidrologice pe sectorul îndiguit Tătărăști – Teleorman, cu excepția localității Tătărăștii de Jos unde este posibilă inundarea de terenuri agricole și anexe gospodărești. Acumulările Baldovinești I și II au atenuat viiturile, în aval, pe pârâul Câinelui, în zona Vârtoapele.
Totodată, au fost semnalate ieșiri din albie ale râului Burdea, în localitatea Beuca fiind inundate anexe gospodărești și străzi ale localității. Nivelele înregistrate la mira locală sunt mai mici decât cele înregistrate în anul 2014 (270cm fata de 312 cm). Nu a fost necesară evacuarea persoanelor din zona afectată de către ISU Teleorman.
Au fost luate măsuri de pregolire a acumulării Golești cu debite de 250 mc/s, pentru asigurarea tranzitării și atenuării viiturii de pe râul Argeș și Râul Doamnei. Nu este necesară intrarea în funcțiune a acumulării Mărăcineni pentru protecția municipiului Pitești.
Pe râul Dâmbovița, în București au fost coordinate împreună cu APANOVA acțiunile de tranzitare a debitelor prin biefuri, prin coborârea stavilelor și atenuarea viiturii în Lacul Morii.

În bazinul hidrografic Buzău – Ialomița au fost atinse cotele de pericol la stația Moara Domnească, pe râul Teleajen, însă nu sunt probleme în zonele locuite.
Au fost luate măsuri de pregolire a acumulării Dridu cu un debit de cca 250 mc/s. Pentru asigurarea tranzitării rapide a viiturii de pe Prahova, conform regulamentelor de exploatare, acumularea Dridu va intra în regim de retenție, pentru râul Ialomița, în momentul în care la stația Adâncata, pe râul Prahova, se vor atinge cotele de inundație.
Conform ultimelor date din actualizarea Avertizarii Hidrologice nr. 50 din 28 noiembrie 2015, în intervalul 28 noiembrie 2015, ora 15:00 – 29 noiembrie 2015, ora 16:00, se diminuează precipitațiile la Codul Galben pentru sectoarele de râuri din bazinele hidrografice: Desnăţui, Jiu – curs mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj, Dolj şi Mehedinţi), Olteţ şi unii afluenţi ai Oltului inferior (judeţele: Gorj, Vâlcea, Olt, Dolj şi Argeş), Vedea – curs inferior (judeţul Teleorman), Argeş (judeţele: Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu şi Ilfov), Ialomiţa (judeţele: Dâmboviţa, Prahova şi Ialomiţa), Buzău superior şi mijlociu (judeţele Covasna şi Buzău).
Se instituie Codul Portocaliu, în intervalul 28 noiembrie 2015, ora 15:00 – 29 noiembrie 2015, ora 16:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Călmăţui (judeţele: Olt şi Teleorman), Vedea superioară (judeţele: Olt şi Argeş), Teleorman superior şi mijlociu şi afluenţii mici ai râului Vedea de pe sectorul inferior (judeţele: Argeş şi Teleorman), Neajlov superior şi mijlociu (judeţele: Argeş, Dâmboviţa şi Giurgiu) şi Sabar (judeţele: Argeş, Dâmboviţa, Ilfov şi Giurgiu).
Se ridică începând cu 28 noiembrie 2015, ora 15:00, Avertizarea Hidrologică din celelalte bazine hidrografice, avertizate anterior prin Avertizarea Hidrologică nr. 49 din 27 noiembrie 2015 şi respectiv prin Avertizările Hidrologice de Fenomene Imediate nr. 1 şi 2 din 28 noiembrie 2015.
Se menţionează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior ai râurilor.
Nu se estimează pagube cu caracter excepțional din revărsari de cursuri de apă, însă există posibilitatea inundării unor terenuri agricole, local căi de comunicație și anexe gospodărești dar fără pagube majore ale locuințelor. De asemenea, se mai pot produce pagube din cauza scurgerilor de pe versanți si a incapacității de preluare a rețelelor de canalizare.

În funcție de evoluția evenimentelor, vom reveni cu informaţii suplimentare.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.