220 total views

Mai mulţi bani pentru proiecte de infrastructură, pentru Sănătate şi Educaţie“

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a trimis oficial Comisiei Europene primele trei programe operaţionale pentru perioada 2014-2020, ministrul Eugen Teodorovici mizând pe reacţia rapidă a Executivului de la Bruxelles în vederea aprobării acestor documente.

Programul Operaţional Asistenţă Tehnică a fost trimis pe 25 iulie, Programul Operaţional Competitivitate a fost transmis pe 28 iulie, iar Programul Operaţional Capital Uman, pe 6 august, potrivit unui comunicat al MFE. „Trimiterea versiunilor oficiale a trei programe operaţionale dintre cele patru pe care le va coordona Ministerul Fondurilor Europene în perioada 2014-2020 reprezintă un nou pas important pentru atragerea viitoarelor finanţări“, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Programul Operaţional Capital Uman are o alocare financiară de aproximativ 4,22 miliarde de euro, sumă din care vor fi finanţate proiecte care vor încuraja ocuparea şi mobilitatea forţei de muncă, în special în rândul tinerilor şi al persoanelor situate în afara pieţei muncii, susţinerea educaţiei.

În ceea ce priveşte Programul Operaţional Competitivitate, acesta are alocate fonduri în valoare de circa 1,33 miliarde de euro, din care vor fi finanţate proiecte care vor sprijini consolidarea cercetării, dezvoltării tehnologice şi inovării, dar şi îmbunătăţirea utilizării, calităţii şi accesului la tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor.

Pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică sunt alocate fonduri de 221 milioane de euro, din care vor fi finanţate proiecte pentru sprijinirea orizontală în utilizarea fondurilor europene structurale şi de investiţii.

Programul Operaţional Infrastructură Mare, cel de-al patrulea aflat în directa coordonare a MFE în exerciţiul financiar 2014-2020, va fi transmis Comisiei Europene până la sfârşitul anului, precizează MFE. România ar urma să primească de la UE, între 2014 şi 2020, 6,1 miliarde de euro destinate exclusiv dezvoltării sectorului de transport care privesc, prin urmare, şi autostrăzile, şi şoselele, şi căile ferate, şi căile navigabile. În planul de autostrăzi publicat la finele anului trecut, guvernul bugetează totuşi o sumă însemnată din cei 6,1 miliarde de euro, anume 4,8 miliarde de euro, ceea ce ar însemna circa 800 de kilometri de autostradă.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.