Fiscul a încasat suma de 32 milioane lei impozitând profitul obținut de combinatul Oltchim, aflat în insolvență, din anularea unor datorii în sumă totală de 2,358 miliarde lei, inclusiv către ANAF, ca urmare a confirmării în instanță a planului de reorganizare a societății.
Potrivit legislației privind insolvența, precum și Codului Fiscal, anularea de datorii reprezintă venit scriptic al perioadei în care a survenit operațiunea, venit care influențează rezultatul înregistrat de compania debitoare.
Astfel, Oltchim a obținut, pe hârtie, un profit net uriaș, de 2,31 miliarde lei în primele 9 luni din 2015, față de pierderi de 159,2 milioane lei în perioada similară a anului trecut, însă rezultatul se datorează în măsură covârșitoare profitului brut de 2,358 miliarde lei obținut de societate exclusiv din anularea de datorii, în special a creanțelor chirografare.
Activitatea de conservare a diviziei petrochimice, la care se adaugă cheltuielile de conservare a instalațiilor nefuncționale de pe platforma Vâlcea și a activelor situate în afara platformei, precum și unele costuri financiare bancare calculate până la aprobarea planului de reorganizare, a produs pierderi de 26 milioane lei pentru Oltchim, se arată în raport.
Cifra de afaceri a Oltchim a crescut cu 31% în primele 9 luni din 2015, la 570,54 milioane lei, ca urmare a creșterii vânzărilor la principalele produse fabricate de combinat. Trei sferturi din cifra de afaceri a companiei reprezintă livrări externe, atât în UE, cât și în state terțe.
“Rezultatele obținute în primele 9 luni ale anului 2015 au permis companiei să achite integral la scadență datoriile curente și, în plus, să reducă lună de lună datoriile restante acumulate în prima parte a perioadei de insolvență, în special către personalul disponibilizat și furnizorii principali”, se afirmă în raportul Oltchim la 9 luni.
Curtea de Apel Pitești a reconfirmat, printr-o sentință din 24 septembrie, planul de reorganizare al Oltchim, societate aflată în insolvență, respingând obiecțiile la adresa planului formulate de ANAF și Electrica Furnizare. Oltchim datorează statului aproximativ 1,2 miliarde lei, din care jumătate către Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS).
Electrica SA, compania-mamă a Electrica Furnizare, este unul dintre principalii creditori privați ai Oltchim, figurând în tabelul definitiv al creditorilor societății cu o creanță de 227 milioane lei.
În 2012, Electrica SA, controlată pe atunci integral de stat, a reziliat contractul de furnizare de energie electrică semnat cu Oltchim, după ce combinatul acumulase restanțe la plata facturilor de circa 100 milioane euro. Contractul a fost însă preluat de subsidiara Electrica Furnizare.
Electrica Furnizare a contestat în instanță planul de reorganizare al Oltchim obiectând în primul rând față de faptul că, în baza acestuia, creditorii garantați, precum Electrica Furnizare, pierd până la 70% din valoarea creanțelor asupra Oltchim. Alți creditori garantați ai Oltchim sunt BCR (230 milioane lei), Banca Transilvania (160 milioane lei), OMV Petrom (55 milioane lei) sau Societatea Națională a Sării – Salrom (17 milioane lei).