1,742 total views

 În România, în prezent, există sute de școli abandonate. Multe dintre imobilele acestor foste unități de învățământ, în care nu se mai desfășoară activitate didactică sau orice altă activitate educațională de mulți ani, reprezentând un factor de risc în comunitățile locale.

Pentru eficientizarea, raționalizarea și economia în cheltuirea banului public, consiliile locale nu investesc sume considerabile în consolidarea clădirilor respective, alegând să aloce finanțarea către alte categorii de cheltuieli mai urgente, în conformitate cu nevoile actuale ale comunității locale. Așadar, pe termen lung, aceste imobile ajung în paragină, reprezentând un risc de siguranță pentru cetățeni.

Problema este foarte des întâlnită în zonele rurale unde s-a produs fenomenul depopulării, iar școlile au fost scoase din uz și arondate altor unități de învățământ din zonă din cauza lipsei de elevi și personal didactic. De obicei, în sate și comune, aceste imobile sunt poziționate în centrul localităților, fiind chiar construite perete în perete cu căminele culturale, unde se desfășoară activități culturale importante. Schimbarea destinației bazei materiale a instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar de stat se poate face de către autoritățile locale numai cu avizul conform al Ministerului Educației.

De foarte multe ori, solicitările consiliilor locale și ale primăriilor primesc avize negative pentru propunerea lor de schimbare a destinației, pe fond neclar. Astfel, nu au posibilitatea să investească în imobilele unităților școlare scoase din uz, în vederea transformării spațiilor respective pentru alte acțiuni și destinații necesare comunității, cum ar fi cămine de bătrâni sau alte activități sociale. Aleșii locali, consilierii și primarii, cunosc cel mai bine nevoile cetățenilor și acțiunile pe care le desfășoară fiind spre binele comunității lor.

Și uite așa, propunerea legislativă pentru completarea art. 112 din Legea educației naționale nr.1/2011, înregistrată la Camera Deputaților în martie 2021, Camera decizională fiind Senatul, astăzi a devenit lege. Așadar, s-a propus introducerea unui nou alineat în Lege, care să vină în sprijinul primăriilor și consiliilor locale din toată țara, eficientizând astfel procesul de tranziție verde și modernizare al comunităților locale, sub considerentul că aceste spații pot fi renovate și reamenajate inclusiv cu fondurile PNRR.

Astăzi, 11 noiembrie 2021, Legea Educației a fost completată astfel:

După 3 ani calendaristici de la închiderea unei școli, perioadă în care nu s-a desfășurat nici un fel de activitate educațională, destinația respectivei unități școlare să poată fi schimbată fără avizul conform al Ministerului Educației, ci doar în baza unei hotărâri de consiliu local din unitatea administrativ teritorială în cauză. Totodată, în cazul în care există din nou elevi pentru reluarea activității educaționale, existând solicitări în acest sens, același CL este obligat să reamenajeze și să readucă imobilul la standardele necesare desfășurării activității educaționale, sau să asigure un alt spațiu în acest sens.

Inițiator deputat PSD Hunedoara – Natalia Elena Intotero, președintele comisiei pentru învățământ.

În loc de concluzii,

Parlamentarii vâlceni – Eugen Neață, Popa Ștefan Ovidiu și Daniela Oteșanu – au alte activități personale de întreprins la ora actuală. Nici unul dintre aceștia, coinițiatori la acest proiect legislativ, până la oara asta nu a postat pe contul lui un singur cuvânt despre această realizare extrem de importantă și care vine în ajutorul primarilor. De comunicate de presă dumnealor nici nu au auzit sau de conferințe de presă. Totuși, aveam pretenții la deputatul Eugen Neață care este atent la cam tot ce se aprobă, fiind singurul deputat activ și cu o pagină de Fb destul de impresionantă. La dumnealui informațiile curg, în timp ce la Daniela Oteșanu, de exemplu, dacă vă uitați pe contul dumneaei e jale!!! Neață expune lucruri concrete, Oteșanu doar invitațiile la emisiuni unde nu spune absolut nimic concret! Jenant! Știam că bărbații dorm în Parlament, dar se pare că Oteșanu Daniela li se alătură…

În imaginea atașată – Liceul Oltchim,

Hai, nu fiți triști! Viața e greu!

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.