93 total views

Se pare că francezii de la Faurecia vor să-şi deschidă noua hală de producţie în judeţul Olt. La începutul acestui an conducerea companiei franceze a cerut Primăriei Râmnicului un teren de 10 ha pentru deschiderea unei fabrici de componente auto care urma să asigure 1.500 de locuri de muncă.

Executivul Primăriei a comunicat francezilor că municipalitatea nu deţine o astfel de suprafaţă, există un teren disponibil în zona Parcului Industrial din Ostroveni de doar 2,5 ha, pentru care Faurecia ar putea beneficia de scutiri de la plata taxelor şi impozitelor, restul suprafeţelor de teren putând fi achiziţionate de francezi direct de la proprietarii terenurilor. Conducerea fabricii a încercat să achiziţioneze terenurile printr-un intermediar pentru a evita o supraevaluare artificială, dar localnicii au aflat şi tranzacţia a căzut. În final, francezii au cerut Executivului Primăriei să achiziţioneze terenurile în numele municipalităţii, urmând ca cele 7 ha de teren să intre indirect în proprietatea lor prin concesionare. Ideea a dat bătăi de cap inutile celor trei edili ai Râmnicului şi francezii au fost sfătuiţi să-şi caute teren în localităţile limitrofe. Scenariul francezilor era destul de complicat şi păgubos pentru municipalitate, dar nu imposibil, pentru că s-a mai practicat şi în alte legislaturi.

“Noi chiar am vrut să le dăm, dar nu am avut unde, vor 10 ha la un loc şi nu avem atât. Le-am oferit un teren în care aveam disponibil 2,5 ha, restul urmând a fi achiziţionat de la proprietarii din zonă, dar nu au vrut. Cred că au încercat şi li s-a cerut prea mult. Ei voiau să cumpărăm noi de la localnici şi să-l ia de la noi sub formă de concesiune, dar ăsta e un proces de durată şi deloc favorabil primăriei. În Râmnic nu sunt disponibile nicăieri zece hectare de teren, am înţeles că au încercat la Budeşti, Dăeşti şi alte localităţi. Sigur că Primăria Râmnicu Vâlcea îşi doreşte ca Faurecia să rămână în zonă şi o vom sprijini cu tot ceea ce putem, inclusiv în ceea ce priveşte asigurarea transportului pentru angajaţi, dar în privinţa terenului nu avem cum”, a declarat viceprimarul Vasile Cocoş.

Faurecia produce în prezent componente auto pentru BMW, Ford, General Motors, Toyota sau Hyundai în fabrici din Piteşti, Craiova şi Sibiu. În cele trei fabrici, francezii produc de la scaune auto până la sisteme de control a emisiilor. Primul punct de lucru în Râmnicu Vâlcea a fost deschis în 2013, în zona de sud a oraşului, unde produce huse pentru scaune auto. Firma are aproximativ 300 de angaţi pe care-i plăteşte extrem de prost, pentru un volum de muncă foarte mare, echivalentul a două ture de program. Angajaţii francezilor au un regim de muncă foarte prost, asemănător sclavilor moderni: bani puţin, salariul minim, dar la un program prelungit, fără pauze. O adevărată binecuvântare doar pentru francezi.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.