168 total views

Ruperea Uniunii Social Liberale (USL) era inevitabilă, însă aceasta s-a produs un pic mai devreme decât era anticipat, afirmă analiştii băncii austriece Erste, care nu se aşteaptă la mişcări majore pe pieţele financiare, cu excepţia unei posibile volatilităţi pe termen scurt.

“Inevitabilul s-a produs ieri (marţi, n.r.). Deşi existau unele semne care sugerau perspectiva ruperii USL în 2014, aceasta s-a produs mai devreme decât arătau anticipările din piaţă”, se arată într-o notă a grupului austriac.
Anunţul oficial a fost făcut de liderul PNL, Crin Antonescu, care a afirmat că liberalii se vor retrage din USL şi îşi vor rechema miniştrii şi secretarii de stat din cabinetul condus de premierul Victor Ponta.
Pentru a-şi asigura majoritatea în Parlament, PSD va trebui să “strângă rândurile” cu Partidul Conservator şi UNPR, dar şi să încerce să obţină sprijin suplimentar din partea minorităţilor etnice altele decât cea maghiară şi chiar al UDMR. Dacă PSD are succes, noua majoritate va controla 55% din locurile din Parlament, notează Erste
“Ne aşteptăm ca un cabinet Ponta schimbat să continue cel puţin până la alegerile prezidenţiale care ar trebui să aibă loc la începutul lunii noiembrie. Deşi nu este momentul potrivit pentru speculaţii, balanţa puterii s-ar putea schimba spre sfârşitul anului, dacă noul preşedinte al ţării va proveni din rândul opoziţiei”, arată analiştii.
Erste nu exclude un activism sporit al opoziţiei odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale, ca urmare a trecerii liberalilor în opoziţie. Şansele sunt însă reduse pentru succesul unui vot de neîncredere în Parlament, notează banca.
“În actualul context, există o probabilitate ridicată pentru o tranziţie fără probleme către următorul guvern, motiv pentru care nu aşteptăm mişcări majore pe pieţele financiare, cu excepţia unei eventuale volatilităţi de foarte scurtă durată (mai ales în cazul în care cabinetul schimbatse formează cu dificultate este sau negocierile cu UDMR eşuează)”, se menţionează în analiză.
Banca îşi menţine estimările privind un curs de 4,5 lei pe euro şi un randament de 4,8% al obligaţiunilor pe cinci ani ale statului la sfârşitul anului.
Premierul Ponta a stabilit miniştrii PSD care vor ocupa, interimar, posturile de ministru eliberate de PNL. Lista a fost stabilită de premierul Ponta şi agreată de preşedintele Traian Băsescu.

Zf.ro

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.