87 total views

Ionel Stoica, evz.ro

Flagrantul la primarul PNL, Emilian Frâncu, l-a costat funcţia pe şeful DGA? De ce vrea Radu Stroe să controleze serviciul anticorupţie din Ministerul de Interne

“La şedinţa din 19 ianuarie 2013, arhitecţii au spus că valoarea totală a investiţiei pentru întregul proiect este de 5 milioane de euro, din care 3% – respectiv 150.000 euro – revenea acestora pentru proiectare, şi nu 200.000 de euro, aşa cum se menţionează în rechizitoriu”, a spus Emilian Frâncu.

TUPEU. Primarului din Ramnicu Vâlcea, acuzat de o şpagă de 20.000 de euro: “Nu am cerut niciodată ceva pentru mine, tot ce am făcut a fost pentru oraş”

El a mai amintit că pe data de 31 ianuarie a sosit un e-mail la Primărie de la cei doi arhitecţi cu patru variante de proiecte, cu valori cuprinse între 5 şi 7 milioane de euro iar cei 3% pentru executarea proiectului ar fi însemnat între 150.000 şi 210.000 de euro.

“Pe 11 aprilie am făcut plata a 3 miliarde de lei vechi, dar pe 12 aprilie a venit borderoul pe a doua ordonanţă de plată şi, având în vedere că sumele erau deja foarte mari şi plătite în avans şi că trebuia plătită şi căldura oraşului, am refuzat să acord şi banii pentru a doua plată, care mai era şi în avans”, a afirmat Frâncu.

El a mai declarat că a convenit cu cei doi arhitecţi să se ocupe aceştia de promovarea proiectului, pentru care a acordat 50.000 RON, urmând ca cei doi să aleagă dacă vor apela la o agenţie de publicitate sau vor promova proiectul la o televiziune locală.

Procesul

Primarul PNL al ora­șului Râmnicu-Vâlcea, Emilian Frâncu (57 de ani), a scăpat de executarea unei condamnări de 4 ani de închisoare pentru luare de mită datorită carierei sale de politician liberal.

Judecătoarea blândă cu șpăgarii. Cariera de membru PNL l-a scăpat de pușcărie pe primarul din Râmnicu-Vâlcea

Motivarea judecătoarei Florentina Vasilăţeanu de la Tribunalul București, publicată săptămâna trecută, arată pe 37 de pagini că toate probele aduse de DNA împotriva lui Frâncu confirmă că edilul a cerut 20.000 de euro șpagă, flagrantul și luarea de mită. În plus, judecătoarea a reţinut, la solicitarea procurorului DNA, forma agravantă a mitei. Verdictul: 4 ani de închisoare! Totuși, pe doar șapte rânduri, Florentina Vasilăţeanu a suspendat executarea pedepsei și a decis punerea de îndată în libertate a lui Frâncu.

Eliberat

Frâncu, care era arestat din 26 aprilie, a fost eliberat în aceeași zi în care s-a dat sentința, pe 17 septembrie.
Frâncu a fost ales primar al municipiului Râmnicu-Vâlcea în iunie 2012. Anterior a fost consilier județean (2000-2004), deputat (2004-2008) și senator (2008-2012). Activitatea politică a edilului a fost doar în două partide, Alianţa Civică (AC) și PNL. În perioada 1992 – 1993, Frâncu a fost membru al AC, iar între 1993 și 1998 a fost chiar președinte al AC Vâlcea.

Primarul din Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, condamnat la 4 ani cu suspendare pentru corupţie

Promovat în Parlament

Ulterior, din 1998 până în 2001 a fost vicepreședinte PNL Vâlcea, în urma fuziunii dintre cele două formaţiuni. Din 2001 și până în 2009 a fost președinte al PNL Vâlcea. Din 2007, a fost membru în Biroul Politic Central al PNL.
Procurorii DNA l-au acuzat pe Frâncu că a cerut de la un cabinet de arhitectură suma de 20.000 de euro, 10% dintr-un contract de 200.000 de euro care avea ca obiect amenajarea unei pieţe publice, a unei parcări subterane și a unui pasaj pietonal în Râmnicu-Vâlcea.

Denunțul la DNA

Doi dintre reprezentanţii cabinetului, arhitecţii Sorin-Dragoș Popescu și Șerban Marinescu, au rămas stupefiați de solicitările edilului și au făcut denunț la DNA, care au organizat flagrantul.

Mita a fost cerută pe o coală A4

În motivarea deciziei de condamnare cu suspendare, judecătoareaFlorentina Vasilăţeanu atrage atenția asupra unor pasaje din care rezultă concret că edilul a cerut 10% din valoarea contractului.
Emilian Frâncu: Bun. Acuma, eu ce vroiam să discutăm, dacă ţii tu minte la începuturi când am pornit la discuţie… Uită-te şi tu puţin…

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.