439 total views

Bursele școlare se vor da în luna iunie

Astăzi am primit mai multe solicitări de la elevi, dar și părinți cu privire la bursele școlare. Aceștia ne-au rugat, dacă putem, să aflăm de ce nu se dau bursele și dacă mai sunt șanse să le ia deoarece de la secretariatul școlilor li se spune că nu sunt bani la bugetul local. Am reușit în cele din urmă să aflăm care este statusul acestor burse.

Verbele ,,a studia” şi ,,a învăţa” sînt pe primul plan în cazul elevilor merituoşi şi care vor să primească burse de merit. Iată că se termină anul școlar și elevii solicită de la secretariatele instituțiilor de învățământ din care fac parte, bursele ce li se cuvin care sunt aprobate doar pe hârtie. Din mai multe discuții, am aflat că majoritatea factorilor de decizie cum ar fi, directori de licee și consilieri locali, habar nu au despre traseul burselor.

Traseul burselor școlare, o enigmă pentru consilierii locali!

Am sunat câțiva consilieri, dar și directori de licee, și am fost surprinși să aflăm că fiecare are o altă variantă, dar după mai multe încercări am aflat de ce elevii nu beneficiează încă de aceste burse școlare. Aceștia beneficiază de mai multe categorii de burse şcolare dacă îndeplinesc criteriile impuse de regulamentele stabilite de ministerul de resort. Ei pot încasa lunar sume de la 60 de lei pînă la 200 de lei. Mai exact, am înțeles că trebuie lămurite niște lucruri pentru a se stabili exact cuantumul fiecărei burse, acestea fiind de trei tipuri – burse de performanțe, de merit și sociale. Din informațiile pe care le deținem ar fi 1500 de elevi care întrunesc criteriile necesare pentru acordarea burselor. Ei trebuie diferențiați pentru că există niste criterii stabilite de către Guvern, iar bursele care primează sunt bursele de performanță pentru cei care au aptitudini și rezultate excepționale, urmând bursele de merit și cele sociale. În acest sens, este pregătit un material pentru următoarea ședință de consiliu unde sunt stabilite valorile burselor care diferă de la comunitate la comunitate în funcție de posibilitățile bugetului. Deci, analizele se pare că sunt făcute, iar banii se vor vira în ordinea prioritară a burselor, cum spuneam, prima bursă fiind cea de performanță apoi cea de merit și dacă mai rămân bani și cele sociale. La finalul luni se vor aproba, iar la începutul lunii iunie se vor face viramentele către toate unitățile de învățământ, urmând ca elevii în aceeași lună să-și primească mult așteptatele burse.

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.