1,296 total views

PSD poate face majoritate şi în Consiliul Judeţean şi în Consiliul Local cu ajutorul UNPR şi PPDD

Întrunită de urgenţă pentru deblocarea crizei politice în care era România de mai bine de două săptămâni, Delegaţia Permanentă a PNL a decis, cu 187 voturi pentru, 6 împotrivă şi două abţineri ieşirea de la guvernare şi implicit ruperea USL. Liberalii nu au luat în serios declaraţiile premierului Victor Ponta care îndemna la unitate şi începând cu ziua de miercuri vor intra în opoziţie faţă de PSD şi aliaţii săi, UNPR şi PC, posibil şi UDMR. Ruperea USL are repercusiuni importante şi în Vâlcea, unde cel puţin trei “grei” ai PNL îşi vor pierde posturile de conducere.

Pleacă Nadolu, vine Gherghina sau Grigorescu

În mod normal, în zilele imediat următoare prefectul judeţului Vâlcea, Mircea Nadolu, îşi va prezenta demisia, în caz contrar urmînd să fie demis de Victor Ponta. Nadolu, actualmente “apolitic” va reveni cel mai probabil la PNL şi îşi va continua activitatea politică în opoziţia vâlceană. Primele informaţii venite pe surse spun că în locul lui Nadolu va fi promovată Aurora Gherghina, până ieri subprefect. De asemenea, este posibil ca profesorul Remus Grigorescu, consilier judeţean, să revină pe postul pe care l-a mai ocupat timp de câteva luni, în timpul guvernării PSD-PDL. O a treia variantă, puţin probabilă, este ca noul prefect să fie dat de UNPR, în cazul în care preşedintele filialei vâlcene, Dan Mazilu, va negocia o astfel de mutare la Bucureşti.

Vârlan şi Pistol îşi fac bagajele

Situaţia este complicată, însă, în ceea ce priveşte Consiliul Local şi Consiliul Judeţean. Majoritatea USL se rupe instantaneu şi cel mai greu îi va fi primarului Emilian Frâncu, cel care are şanse minime să formeze o altă majoritate. Pesediştii au şapte consilieri locali, UNPR are patru, PPDD doi în timp ce PNL are numai cinci, iar PDL tot cinci. Pentru o majoritate simplă este nevoie de 12 voturi, PNL plus PDL având numai zece, PSD plus UNPR unsprezece. În aceste condiţii, voturile decisive sunt la PPDD care pot înclina balanţa într-o parte sau alta. Situaţia este oarecum asemănătoare şi la Consiliul Judeţean. PSD are 12 consilieri judeţeni şi face majoritatea simplă, alături de cei doi consilieri ai UNPR şi cei trei ai PPDD. Mai mult ca sigur reprezentanţii partidului lui Dan Diaconescu vor cere un post de vicepreşedinte, fie la Consiliul Judeţean, fie la Consiliul Local, pentru a sprijini PSD. Victime colaterale vor fi liberalii Bogdan Pistol şi Edi Vârlan, care îşi vor pierde posturile de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, respectiv Consiliul Local.

Gigi Matei, liber să-l atace pe Frâncu

Mai mult decât atât, apropiatul ultim termen al procesului de corupţie intentat de DNA primarului Emilian Frâncu, amplifică tensiunile care vor fi la Primăria Râmnicului. Liderul PSD din Râmnicu Vâlcea, Ion Gigi Matei i-a arătat “pisica” lui Emilian Frâncu în câteva ocazii dar nu a putut face o opoziţie pe faţă, tocmai din cauza protocolului USL. De miercuri, însă, Matei poate ataca la baionetă, mai ales că îşi pregăteşte candidatura pentru funcţia de primar, fie că Frâncu îşi termină mandatul din 19 martie, dacă va fi condamnat definitiv, fie că scapă de condamnare şi mai stă doi ani şi jumătate. Mai mult decât atât, viitorul prefect al judeţului va decide să se organizeze alegeri anticipate dacă Emilian Frâncu va fi condamnat, şansele ca PNL să vină cu un nou candidat viabil fiind aproape de zero.

USL Vâlcea, certuri multe, realizări puţine

USL a câştigat clar alegerile din Vâlcea, a închis toate colegiile parlamentare, a câştigat marea majoritate a primăriilor şi un număr record de consilieri locali şi judeţeni. La capitolul “realizări” sunt puţine lucruri de notat. În Râmnicu Vâlcea nu au fost demarate proiecte marca “USL”, nici măcar nu s-au continuat proiectele servite pe tavă de fostele administraţii. Din cele trei mari proiecte care trebuiau finalizate, numai unul este în grafic – prelungirea Bulevardului Tudor Vladimirescu. Celelalte două – modernizare Colegiul Naţional Lahovari şi Pasajul Tudor Vladimirescu sunt în mare întârziere, cu termene de execuţie prelungite şi iar prelungite. La nivel de Consiliul Judeţean, USL a rămas în istorie cu înţepăturile permanente între PSD şi PNL, cu semnarea câtorva contracte de reabilitare de drumuri şi poduri şi cu înfiinţarea de parcuri industriale în câteva puncte ale judeţului, rămase cel puţin deocamdată la stadiul de “vis frumos”.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.