165 total views

Oficiali din cadrul Congresului american au afirmat marţi că anumite documente militare confidenţiale, sustrase de Edward Snowden, sunt probabil în mâinile Rusiei, unde americanul este refugiat din vara anului trecut, relatează AFP

Aproximatriv “95 la sută din informaţiile pe care el le-a sustras sunt de natură militară, informaţii atât tactice, cât şi strategice şi care, în opinia noastră, sunt în mâinile ruşilor”, a afirmat Mike Rogers, preşedintele republican al Comisiei pentru informaţii din Camera Reprezentanţilor.

Congresmenul a evocat un raport confidenţial al Pentagonului cu privire la locurile unde s-ar putea afla documentele sustrase de Snowden, un fost consultant al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA). Raportul nu a fost făcut public, însă, potrivit lui Rogers, analiştii Guvernului american estimează că “toate sau o parte” a informaţiilor “ar fi astăzi în mâinile serviciilor de informaţii ruse”.

“Nu pot spune că l-am văzut pe Snowden dând aceste informaţii, dar el se află acolo”, a afirmat colegul său democrat Dutch Ruppersberger. “Eu îi cunosc pe ruşi. Sunt sigur că ei au obţinut toate aceste informaţii’, a adăugat el.

Edward Snowden a negat constant că a oferit documente Rusiei, Chinei sau altei puteri străine. În octombrie el a declarat pentru cotidianul american The New York Times că toate documentele au fost oferite jurnaliştilor la Hong Kong şi că nu a adus nimic cu el în Rusia.

“Există o probabilitate zero ca ruşii sau chinezii să fi primit documentele”, a asigurat el.

Potrivit raportului realizat de Pentagon, cel la care face referire Mike Rogers, Snowden ar fi furat 1,7 milioane de documente secrete.

gandul.info

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.