158 total views

Ministerul Mediului nu a prezentat nici până astăzi rezultatul cu privire la calitatea aerului din zona Măldărești, astfel că atât edilul orașului Horezu cât și prefectul județului Vâlcea au făcut toate demersurile necesare pentru a intra în posesia buletinelor de analize efectuate de laboratorul ministerului.

Astăzi, după o săptămână de la vizita ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, am dorit să luăm pulsul zonei afectate și în același timp să vedem ce mai spun autoritățile despre dezastru creat la groapa de gunoi din Măldărești. Primarul orașului Horezu, Nicolae Sărdărescu se declară nemulțumit și se întreabă în același timp de ce nu vin rezultatele de la analizele calității aerului din data de 30 și 31 august, analize făcute de laboratorul adus de ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu.

”Am o nemulțumire și constă în faptul că nici până astăzi, cu toate că s-au făcut toate diligențele necesare pentru obținerea rezultatului cu privire la calitatea aerului, nu am primit nici un rezultat. Referitor la focarul existent la groapa de gunoi, vă spun că se continuă și astăzi intervenția ISU și așteptăm ca în ședința de Guvern din data de 6 septembrie să fie alocați în regim de urgență banii necesari stingerii incendiului, urmând ca primăria Măldărești să folosească acești bani pentru această activitate. Vă spun, situația nu este una de tărăgănat în condițiile în care 1, 6 hectare din totalul de aproximativ 8 hectare au fost afectate și există riscul ca incendiul să mai fie și în altă parte extins. Ne confruntăm cu aceste grave probleme astăzi deoarece agentul economic, nu a respectat așa cum s-a și declarat nici macar un punct din autorizația de mediu. Conform contractului, acesta avea obligația să asigure paza perimetrului, să dețină mijloacele necesare stingerii incendiului și să stingă efectiv incendiul”, susține edilul.

Un punct de vedere am dorit să avem și de la prefectul județului, Florian Marin care astăzi a fost în zona gropii de gunoi să vadă, la fel ca și noi, cum stau lucrurile după o săptămână de zile, când toți au declarat că se va face ordine în haosul creat de agentul Nicolaescu.

”Din nou astăzi de dimineață am plecat la ora 06.00, dar de această dată am luat-o invers, dinspre Șirineasa spre Măldărești pentru a vedea cât se deplasează dimineața norul de fum și am observat că s-a mai diminuat, numai că încă se simte efectul lui de la 7-8 km de Horezu. Am discutat puțin și cu lucrătorii care erau prezenți la prima oră și am constatat că s-a redus stingerea de la peste 50 de focare care au fost la 7 focare. Așteptăm Hotărârea de Guvern și implicit banii alocați. În momentul acela se va interveni atât cu pământ cât și cu montarea unor țevi care să capteze biogazul și să-l țină ca o flacăra de veghe, dar fără să degaje fum. E foarte complicat cum se vor face operațiile de stingere, dar nu vreau să intru în detalii pe care nu le stăpânesc și oricum vorbim de o operațiune doar de stingere a incendiului, nu de închiderea gropii. Operațiunea de închidere aparține administratorului , iar dacă acesta nu o va închide voluntar, Consiliul Local Măldărești, așa cum s-a stabilit în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, va trebui să introducă acțiune în instanță pentru obligația de a face, față de acesta, urmând ca ulterior să fie pusă în practică hotărârea judecătorească. În mod firesc, întotdeauna când statul cheltuie bani și în condițiile în care sunt comise anumite fapte și sunt cercetate de organele statului, după ce se stabilesc vinovații, e obligatoriul să te întorci împotriva celorlalți, a conchis prefectul Marin.

Statul român îl va obliga pe Nicolaescu să dea cei 1,2 milioane lei înapoi sau cât se va cheltui din ei. Deci, acest ajutor financiar de maximă urgență, după ce se va stabili cine este vinovat, pentru că cineva este sigur, statul îl va recupera. Pentru incendiu se pare că primul care ar fi acuzat este chiar Nicolaescu, ținând cont că era, conform contract, obligat să asigure paza la depozit, pază pe care se pare că nu a avut-o! Nimeni, dar absolut nimeni, nu crede în varianta izbucnirii incendiului așa dintr-o dată, ci mai degrabă că incendiul a fost provocat intenționat, chiar dacă în primă fază nu se poate demonstra. În cazul în care nu se folosesc toți banii alocați, UAT Măldărești va restitui diferența de bani tot statului român.

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.