181 total views

Specialiştii PNL desfiinţează proiectele  de hotărâre privind Bugetul pe anul 2018 al CJ Vâlcea şi alocarea fondurilor publice către localităţi

Mâine, 15 februarie 2018, Consiliul Judeţean Vâlcea va dezbate şi vota Bugetul judeţului Vâlcea pentru anul 2018 şi două proiecte de hotărâre prin care vor fi repartizate către localităţi fonduri destinate cheltuielilor privind drumurile judeţene şi comunale, fonduri pentru achitarea arieratelor, susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală. În ciuda apelului public lansat de PNL Vâlcea săptămâna trecută privind organizarea unor dezbateri ample pe această temă, conducerea Consiliului Judeţean s-a încăpăţânat să continue modelul de management defectuos din ultimii ani şi să croiască un buget nerealist pentru anul 2018. Nici în privinţa alocărilor fondurilor publice către localităţi lucrurile nu stau mai bine, împărţirea propusă de CJ Vâlcea fiind una haotică, fără minime criterii de obiectivitate şi transparenţă sau fără urmărirea vreunei strategii de dezvoltare a judeţului.

DESCARCĂ ANALIZA PNL

Analiza buget si alocari CJ Valcea 2018

Analiză a buget CJ Vâlcea și alocări pe UAT-uri 2018

Reprezentanţii PNL Vâlcea care au analizat Bugetul propus de CJ Vâlcea pentru anul 2018 consideră că acesta este unul nerealist, ce reflectă o programare bugetară deficitară, dar şi incapacitatea acestui for de a cheltui resursele colectate sau alocate. Analiza bugetelor propuse din ultimii ani ne dezvăluie o incapacitate instituţională slabă a CJ Vâlcea şi o lipsă de strategie de dezvoltare a judeţului.

În privinţa alocărilor fondurilor publice către localităţi,  specialiştii PNL Vâlcea au concluzionat că acestea sunt făcute fără respectarea unor minime condiţii de obiectivitate şi transparenţă. Astfel, în proiectul de hotărâre privind repartiţia fondurilor pentru achitarea arieratelor, susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, se poate observa foarte clar cum un primar PSD&ALDE primeşte în medie cam cu o treime (31,3%) mai mult decât un primar PNL. În ceea ce priveşte sumele defalcate din TVA pentru drumuri judeţene şi comunale, trebuie remarcat în primul rând că bugetul propriu al Consiliului Judeţean  Vâlcea reţine peste 2/3 din întreaga sumă alocată, chiar dacă analiza bugetului propus ne arată că o sumă importantă este alocată finanţării proiectelor destinate infrastructurii rutiere judeţene. Astfel, ca şi în cazul PNDL II, CJ Vâlcea “confiscă” fondurile destinate infrastructurii, văduvind localităţile de una din puţinele surse de finanţare a drumurilor comunale.

Având în vedere analiza detaliată a celor 3 proiecte de hotărâre, PNL Vâlcea solicită conducerii Consiliului Judeţean următoarele:

  1. Refacerea alocărilor financiare pentru achitarea arieratelor, susţinerea programelor de dezvoltare locală şi pentru susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală conform legilor în vigoare, pe criterii obiective şi a principiilor de bază ale transparenţei publice;
  2. Alocarea integrală a sumelor defalcate din TVA pentru drumuri judeţene şi comunale NUMAI localităţilor din judeţ. Astfel, sumele primite de acestea se vor tripla.
  3. Refacerea Bugetului pe anul 2018 al Consiliului Judeţean Vâlcea pe baze reale, în concordanţă cu capacitatea instituţională dovedită.

Biroul de presă al PNL Vâlcea

Distribuie

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.