160 total views

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

POPESCU PETRE, la data faptei primar al comunei Boișoara, județul Vâlcea și președinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor,

SĂNDULACHE MIHAI, la data faptei vicepreședinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor,

PILOIU SPIRIDON, la data faptei secretar al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor,

POPESCU MIHAIL DORU, MIHAI DOINA și OPRICA MIRCEA, la data faptelor membri ai Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave,

POPESCU GHEORGHE, la data faptei președinte al unei obști, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2006, inculpatul Popescu Petre, în calitate de președinte al Comisiei pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor de pe raza comunei Boișoara, județul Vâlcea, împreună cu ceilalți membri ai comisiei, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a încălcat dispozițiile legale imperative ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate privată pentru terenuri forestiere. Concret, comisia respectivă, în ședința comisiei din data de 27.06.2006, a stabilit în mod nelegal și abuziv, dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 2.032,8 ha teren cu vegetație forestieră pentru obștea condusă de inculpatul Popescu Gheorghe, fără ca aceasta să formuleze cerere de reconstituire a dreptului de proprietate și fără a dovedi că a avut în proprietate suprafețe de teren forestier.

Ulterior, pe baza amplasamentului silvic realizat de inculpatul Popescu Mihail Doru, membrii Comisiei au semnat procesul verbal de punere în posesie, pentru suprafața de 1.328,2 hectare, aceste demersuri conducând, în final, la emiterea titlului de proprietate pentru suprafața respectivă.

În realitate, a fost retrocedată o suprafață totală de 2.125,1 hectare cu vegetație forestieră, ce cuprindea terenuri care, anterior, au fost restituite, în baza legilor fondului funciar altor proprietari (persoane fizice și juridice, iar o suprafață de 249,50 ha constituia fond forestier național al statului).

Aceste demersuri au determinat producerea unui prejudiciu în cuantum total de 36.535.228,75 lei (echivalent 11.509.696 euro), reprezentând paguba adusă atât Statului Român, cât și unor persoane fizice și juridice, corelativ cu realizarea unui folos necuvenit, în același cuantum, pentru obștea beneficiară a terenului. În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vâlcea, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. Anterior, inculpatul Popescu Petre a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție într-o altă cauză, vezi comunicatul nr. 233/VIII/3 din 12 aprilie 2011.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Comunicat DNA

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.