345 total views

Scandalul operator salubritate-primari continuă!…

…și deschidem acest articol cu o informație de ultimă oră ce probabil îi va dispera pe edilii județului și nu numai și anume: joi, 16 mai, în timp ce în Sala Consiliului Județean se desfășura ședința ADI Salubrizare, depozitul de la Tg Jiu, unde operatorul județului Vâlcea duce gunoiul colectat, a închis temporar accesul pentru depozitare. Tindem să credem că situația devine disperată, chiar critică, pentru că prețul mult hulit de primari, 540,9 lei/tonă, probabil va crește puternic.

depozit Fețeni

OG 74 aduce războiul gunoiului vâlcean

La 17 ianuarie a intrat în vigoare Legea 31/2019 privind aprobarea OG 74, act normativ care a adus o serie de modificări privind obligaţiile pe care autorităţile publice le au de îndeplinit în acest an în materia gestionării deşeurilor, încercând să rezolve şi foarte multe neclarităţi. Astfel, Consiliile Judeţene şi Consiliile Locale au obligaţia să emită hotărâri privind încheierea de contracte conform legislaţiei în vigoare. Acest cadru legislativ privind colectarea selectivă a deşeurilor trebuie realizat până în 2020 şi până acum s-a tot tărăgănat, dar ce este cel mai strict şi care nu mai permite amânare este implementarea, până la 30 iunie, a instrumentului economic: plăteşti pentru cât arunci!

Numai că, seria de modificări legislative a dat județul Vâlcea peste cap și dintr-o dată vedem ședințe peste ședințe în care auzim cum edilii aduc grave acuze operatorului din județ. De mai bine de o lună de zile, îi auzim pe primari cum spun că operatorul de salubrizare îi șantajează, activează ilegal, nu-și respectă contractele și fac un abuz de preț exagerat fiind singurul care activează pe raza județului și cu alte cuvinte, ori aprobă prețul impus ori nu le mai ridică gunoiul.

Ei, lucrurile nu stau deloc așa și o spune chiar și prefectul Marin Florian care a înțeles de unde s-a iscat tot acest scandal operator-UAT și în acest sens personal vizitează fiecare primărie pentru a strânge date în urma cărora probabil dorește să întocmească un raport pentru a declara sau nu stare de urgență pe segmentul deșeurilor. Mai mult, Marin are deja situația cu privire la gradul de contractare pe care a solicitat-o operatorului și ușor, ușor observă că mare vină pentru războiul creat aparține edililor care nu vor să înțeleagă că trebuie să instituie taxa specială de salubrizare și să deconteze operatorului prestațiile efectuate pentru utilizatorii fără contract, dar și alte reglementări legislative. Pentru acest lucru, UAT-uri au rămas cu gunoiul neridicat.

În opinia noastră, operatorul a greșit foarte mult că nu s-a impus de prima dată când a văzut că un UAT are de exp. 2000 de locuitori, dar plătitori sunt doar 500, și ani la rând a activat așa fără să-și recupereze diferența și a fost bine. În această perioadă primarii nu l-au mai făcut pe operator hoț, santajist, ilegal ori că face abuz de preț, fiind total dezinteresați că acesta colectează de la toți și plătesc doar o mică parte. Pe românește, primarii au fost mulțumiți de prestația operatorului, nu s-au plâns numănui că operatorul nu face una sau alta, nu au mai ieșit pe mass-media să spună că sunt șantajați de acesta, nu l-au mai amenințat cu plângeri penale și nu s-au plâns nici că gunoiul nu le este ridicat. Acum, dintr-o dată, operatorul e penal și foarte rău!

Acum, OG 74 deferențiază total activitatea de colectare a deșeurilor, iar primarii ne demonstrează (nu toți) cât sunt de necunoscători ca să nu spunem altfel și se plâng ba prefectului, ba președintelui să le fie rezolvată situația. Ba mai mult, observăm că cer ajutor juridic de la prefectură, deși avem primari care se semnează gen: „primar, jurist…..” sau primar, economist….” ori alte specializări dobândite înainte de a ajunge primari. Cu toate acestea, observăm cât de depășiți de situație sunt pe acest segment și ne punem iar întrebarea: ce proiecte pe fonduri europene au și cum administrează dumnealor comuna, când un simplu serviciu public îi pune la zid?

Un alt eșec masiv, și care poate fi verificat, este scoaterea la licitație de către primari a serviciului de salubrizare și toate anunțurile sunt anulate pentru că nu există ofertanți. Cu alte cuvinte, nici un operator nu mai vrea să vină la Vâlcea! O licitiație este nu departe, foarte departe!

Nu știm dacă alte județe se confruntă cu lipsa ofertanților la achizițiile solicitate, dar un lucru e sigur: la Vâlcea vedem tot mai multe anunțuri anulate din acest motiv. Din surse sigure cunoaștem că sunt constructori care au rennunțat la contractele semnate și se gândesc serios să nu mai participe la licitații.

Vom reveni în ediția de luni cu un articol în care vom prezenta succesul operatorului vâlcean în alte județe. La Vâlcea, se observă o dorință a unora ca actualul operator să iasă de pe piață definitiv, deși se pare că nimeni nu vrea UAT-urile vâlcene.

Mai greu de suportat decât OG 74 este lipsa unui depozit care face ca acest serviciu public să aibă un cost foarte mare. Și orice operator sau chiar primăria însăși cu propriul utilaj vor avea o mare problemă în găsirea unui depozit care să le primească deșeurile, fără să mai punem în discuție distanța până la acel depozit sau tariful pe tonă solicitat. Și licitația regională dacă mâine ar avea loc, prețul va fi tot unul pe măsură.

Lipsa deponiei susține tariful ridicat! 

depozit Fețeni

CITEȘTE ȘI ACEST ARTICOLUL

Consiliul Județean îngroapă județul în gunoaie…

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.