200 total views

Unii sinistraţi, de pe urma viiturilor din vara anului trecut, sunt pe cale să-şi primească despăgubirile pentru daunele produse de natura de la locuitorii comunei Bujoreni.

Despre familia Mihai şi Denisa Bălan se ştiu multe în public. Ea este fiica unui mare investitor vâlcean, care a ridicat Mall-ul cu milioane de euro şi l-a vândut cu 250.000 de dolari (interesant este cât a fost taxa de timbru din tranzacţie adică, cât a revenit statului). El, ani de zile, unul dintre cei mai capabili manageri pe care i-a zămislit tranziţia vâlceană, salvator al CET-ului şi parţial al Oltchim-ului.
Nişte oameni capabili, deci şi bine situaţi din punct de vedere social şi nu numai. În ultimii ani, universul i-a aşezat împreună în aceeaşi familie, într-o zonă oarecum exclusivistă de VIP-uri locale, pe marginea Văii Bujorencii.
Din cauză de natură, sau din pricini necuprinse de universul nostru îngust, în iulie anul trecut, valea cu pricina s-a umflat din cauza ploilor abundente, torenţiale şi a dat peste matcă. A luat podeţe, garduri, a inundat curţi şi gospodării. Nu e surprinzător, pentru că în toată zona noastră, cu precădere pe Valea Latoriţei, Valea Lotrului, dar şi la Vlădeşti, Vaideeni, Dănicei etc, potopul a făcut prăpăd lăsând în urmă calamităţi de nedescris, cu mari pagube materiale şi suferinţe umane incomensurabile. Marea majoritate a oamenilor, afectaţi de inundaţiile din iulie, încă mai resimt efectele dezastrului, dar şi lipsa de eficienţă sau interes a autorităţilor locale, care mai mult au promis decât au făcut. Printre cei afectaţi de inundaţii, se numără, aşa cum am arătat, şi familia Bălan. Este, probabil, un paradox rizibil al vieţii, ca cel obişnuit să producă aburul din apă, sa fie inundat cu apă rece.
Încercând să-şi ia revanşa şi să recupereze prejudiciul din pocinogul pricinuit de natură, cel obişnuit să producă bani din abur, a decis categoric, că trebuie să-şi încaseze contra-valoarea pagubelor din bugetul Primăriei Bujoreni, format din contribuţiile sătenilor. Un lucru corect, normal şi firesc, atâta timp cât în dreptul casei s-a aflat un pod de beton, construit fără autorizăţii cu ani în urmă de riverani, pod care a determinat revărsarea apei peste marginile digului, în gospodăria familiei Bălan, inundându-le şi subsolul, demolându-le parţial fundaţia gardului, iar pe acesta trântindu-l la pământ, distrugând tuile din grădină, vreo 2 magnolii şi defectând iremediabil doua centrale, evident scumpe şi performante.
La atâtea bunuri de valoare afectate, oricare dintre noi am fi cerut să ni se compenseze pagubele, numai că ignoranţa nu ar fi putut să-L dea în judecată pe Doamne-Doamne, nici pe Mama Natură. Prevăzătorii s-ar fi adresat asiguratorului pentru că noi credem că pe principiul: “paza bună, trece primejdia rea”, nişte oameni instruiţi îşi asigură gospodăriile, mai ales în privinţa calamităţilor, cu atât mai mult cu cât, cam cu toţii ne aşteptăm oricând la un cutremur de intensitate mare.
În cazul în speţă… nimic din toate acestea! Familia Bălan a optat, aşa cum nu se aştepta executivul comunei Bujoreni, pentru acţionarea în instanţă a Primăriei, solicitând despăgubiri de peste 20 de mii de euro, pe motivul podului.
Surprinzător sau nu, în proces nu a apărut (nici nu era nvoie) nicio poliţă de asigurare, opţiunea fiind desigur a reclamanţilor păgubiţi aspru, de apa revarsată în valuri peste centralele lor termice (particulare).
Noi aşteptăm cu speranţă repararea prejudiciului cauzat de Valea Bujorencii şi de gafele administraţiei locale. Solidar în acţiune la plata despăgubirilor, în acelaşi proces, ABA OLT se apă(-ră) cu înverşunare susţinându-şi nevinovăţia. Dacă se vor încasa despăgubirile cerute de familia Bălan, aşa cum este normal şi firesc, până una alta, bujorenenii trebuie să le plătească. Aceştia cer în schimb centralele termice ale lui Bălan, distruse de puhoiul de apă sa le aşeze la monumentul din faţa Primăriei, pentru a le aminti de calamităţile din zonă şi pentru a le studia cu atenţie, pentru a desluşi pe viitor cum se produc bani din apa recirculată în sistem.(George Danielescu)

 

 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.