467 total views

Locuitorii orașului Berbești trăiesc de câteva săptămâni într-o incertitudine, iar autoritățile județene nu ajung la ei pentru a le prezenta proiectul de depozitare a cenușei, șlamului și zugurei, în timp ce autoritățile locale le-ar explica dar nu au nimic oficial în afară de informarea de la primar.

Astfel că, conducerea Consiliului Județean Vâlcea și conducerea CET Govora, deși au spus că se duc, nu au ajuns nici până astăzi în orașul Berbești pentru a face o informare cetățenilor și Consiliului Local Berbești, despre ceea ce intenționează să facă în orașul lor, în timp ce Milorad Cumpănășoiu, consilierul liberal și directorul EMC Berbești, își apără jobul și este pentru a aduce cenușa.

Milorad Cumpănășoiu își apără jobul!


„Puteam să aduc de mult cenușa dacă voiam pentru că eu îmi apăr jobul și sunt pentru a aduce cenușa la Berbești” spune Milorad Cumpănășoiu, directorul EMC Berbești.


Fără supărare domnule Cumpănășoiu, dar în Consiliul Local trebuie să apărați doar interesele cetățenilor, nu și jobul pe care îl dețineți la EMC Berbești. Jobul vi-l apărați la sediu companiei, nu la sediul Primăriei unde trebuie să gândiți în folosul cetățenilor și să luați atitudine când vedeți că cineva are intenții cu impact negativ care se răsfrânge asupra populației. Dacă vreți jobul, dați-vă demisia din CL. Sigur nu stați acolo pentru mica indemnizație. Dacă vreți și jobul și consilier local gândiți și activați separat pentru fiecare, fără a le încurca. Dacă vreți în 2020 primar, gândiți-vă mai bine interesele cui vreți să le apărați. Cetățenii tin minte!

Vor să îngroape Berbeștiul? Vor să ne omoare?

Primarul Chelcea și consilierii nu înțeleg de ce, de la cele două instituții vâlcene, nu vine nimeni să stea și cu ei de vorbă și să le explice de ce au hotărât să depoziteze cenușa în orașul lor. Nu repetăm ceea ce am scris, dar reamintim tuturor că decizia a fost luată fără consultarea autorităților locale, crezând că totul se va face fără a observa cineva ceva și nu au gândit o clipă la refuzul adminsitrației care le va da planul peste cap. Pentru că peste populație nu se va putea trece, populație care în continuare amenință că cei implicați vor lua bătaie, dacă se va ajunge la depozitarea cenușei.


„Nimeni nu vrea să audă de așa ceva. Are Consiliul Județean bani să strămute tot orașul Berbești? Dacă da, să ne mute și să facă ce vor cu acest oraș poluat. Și așa suntem uitați de lume, în timp ce datorită nouă alții dispun de un confort. Nu avem drumuri, nu avem canalizare, apa nu este bună de băut, bolnavi suntem majoritatea, ce mai vor? Vor să îngroape Berbeștiul? Vor să ne omoare ?” spune un consilier local.


Nici consilierii județeni nu au fost informați

Consilierii județeni se pare că nu știu nici ei de intenția conducerii CET Govora care, împreună cu executivul județean, au decis să transporte și să depoziteze, în orașul Berbești, cenușa, șlamul și zgura de cazan, pe 40 de hectare care aparțin, conform declarației directorului Milorad Cumpănășoiu, CET Govora. Deși, noi avem o altă variantă și tindem să credem că nu este una reală, iar acesta ori nu știe ori se face că nu știe cui aparțin cele 40 ha. Conducerea CET Govora și cea CJ Vâlcea, în urmă cu 3, 4 luni, au fost invitate de către un consilier local să vină în cadrul unei ședințe să prezinte o strategie de dezvoltare pe termen scurt și lung cu privire la impactul de mediu și social în ceea ce privește orașul pe care de ani de zile îl exploatează la maxim. Depozitarea cenușei la Berbești se pare că este un proiect mai vechi – 2007 – luat în calcul de autoritățile județene, dar l-au lăsat pentru o perioadă în sertar și acum, strânși cu ușa că s-au umplut compartimentele de depozitare și nu mai pot obține Autorizarea Integrată de Mediu, dau din colț în colț făcând presiuni politico-adminsitrative.

Iese din calcul depozitarea cenușei la Berbești!


„Depozitarea cenușei, șlamului și zgurei, este un caz aparte, pentru că nu vorbim despre o autorizație de construcție casă, de exemplu, sau market , ci este un lucru care privește întreaga comunitate, iar aceasta are reprezentant legal Consiliul Local și este de bun simt și de moralitate să înștiințezi în primul rând CL. Ori ei nici nu vin să stea de vorbă cu noi. Ne ignoră în continuare. Noi nu contăm pentru ei decât la vot din 4 în 4 ani. Doar atunci își aduc aminte de noi. Nu va da nimeni nici un aviz, să le iasă din cap ”, ne spune un alt consilier local.


Primarul a informat Consiliul Local

Primarul Chelcea Vintilă le-a vorbit consilierilor locali în cadrul ședinței, de marți 27 martie, despre adresa pe care a primit-o de la Consiliul Județean Vâlcea și în care se solicită avizul pentru emiterea certificatului de urbanism pentru proiectul „cenușa, șlam, zgură”. Le-a menționat și faptul că o echipă formată din reprezentanți ai CET Govora și CJ Vâlcea împreună cu directorul EMC Berbești, s-au prezentat în biroul dumnealui și că discuțiile au fost cam forțate și cu tentă de amenințări, în sensul că dacă nu dă avizul se închide tot. Tot primarul Chelcea a afirmat că se urmărește să se vină plin pe plin, dând de înțeles că doar afacerea acestora contează nu și dezastrul ecologic care va fi produs de poluarea deșeurilor cu regim special, iar peste CL nu va trece.

Constantin Rădulescu poate fi principalul vinovat de accidente rutiere pe DJ 605A

Drumul cărbunelui DJ 605A – Milostea – Mateești – Berbești – Sinești – nu are marcaje rutiere în vederea asigurării unei circulații rutiere în condiții de siguranță, iar drumul este un real pericol pe timp de noapte pentru cei care sunt în tranzit și nu l-au mai parcurs vreodată. În urmă cu fix 1 an, președintele Rădulescu, ca de obicei, se lăuda fără să aibă un minim de siguranță că se va face și anume „Reabilitare şi modernizare DJ 605A Limita Jud. Gorj – Livezi – Grădiştea – Sineşti – Târgu Gânguleşti -Dealul Aluniş – Berbeşti – Mateeşti – Greci – Milostea (DN 67). Iată că a trecut un an, fonduri nu s-au mai găsit și drumul nu este asfaltat.Și astfel avem dovada că nu e pentru prima dată când acesta intoxică cititorul cu false declarații de presă care se dovedesc, a fi, de cele mai multe ori, doar vorbe goale. Mai mult, au trecut2 ani de zile de când ocupă funcția de președinte pe care a obținut-o și cu voturile locuitorilor din Berbești cărora le-a promis că le va asfalta DJ 605A.


Va asfalta președintele Rădulescu DJ 605A până la finalul mandatului, respectiv iunie 2020? Sau va rămâne o minciună electorală?


 

Distribuie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Raspunde la urmatoarea intrebare inainte de a posta * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.